Amigoe | Economie kende in 2015 groei van 0,3 procent

Economie en staatsschuld Economie kende in 2015 groei van 0,3 procent


Economie kende in 2015 groei van 0,3 procent

WILLEMSTAD — De economische activiteiten op Curaçao zijn in 2015 met 0,3 procent toegenomen. Dat blijkt uit de voorlopige berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek Curaçao (CBS).

In vergelijking met de Caribische regio was de groei op Curaçao gematigder. De regio kende in 2015 een economische groei van gemiddeld 4 procent.

De laatste jaren stagneerde de Curaçaose economie. Vanaf 2009 tot heden is de economische ontwikkeling voornamelijk rond de nul procent. In 2015 groeide deze iets, zeker in vergelijking met de daling van 1,1 procent in 2014, aldus het CBS in het persbericht over het Bruto Binnenlands Product. De economische ontwikkeling werd ook beïnvloed door de deflatie van 0,5 procent in 2015. Deze deflatie zorgde voor een daling van het gemiddelde prijspeil.

De bedrijfstakken die in 2015 groei kenden zijn: landbouw, visserij en mijnbouw (4,4 procent), bouw (9 procent), zakelijke diensten (4,9 procent), onderwijs (1,8 procent), financiële dienstverlening (0,8 procent), overheid (3,9 procent) en overige diensten (6,3 procent).

De bedrijfstakken die een daling kenden in economische activiteiten waren: industrie (-4 procent), nutsbedrijven (-5,1 procent), handel (-2 procent), hotels en restaurants (-2,7 procent), transport en communicatie (-7,4 procent) en gezondheidszorg (-0,2 procent).

De activiteiten in de industriesector zijn afgenomen door een daling van de olieraffinage- activiteiten die van invloed was op de hele sector ondanks de stijging van scheepsreparaties in 2015. De activiteiten in de handel zijn afgenomen met 2 procent. Dit is onder andere toe te rekenen aan een daling van de invoer van goederen in 2015. Bij transport zijn bepaalde activiteiten in de haven en luchthaven achteruitgegaan. De luchttransportactiviteiten namen toe in het aantal passagiers en landingen, maar de hoeveelheid vracht nam af.

Bron: Amigoe

11 Reacties op “Amigoe | Economie kende in 2015 groei van 0,3 procent

 1. Moet ik me tevreden stellen met een economische groei van 0,3% terwijl het onderwijssysteem uit elkaar valt steeds, onze gezondheidszorg al zes jaar vooruitzichtloos ronddwaalt en het constante laag-bij-de-grondse gesjoemel in de sociale sector met de dag erger wordt? Nee, deze 0,3 is een hilariteit!

 2. Groei van de bevolking is positief voor groei economie.

 3. caribbeancynic

  Deze minieme groei verdwijnt weer in 2016. En de groei blijft ver achter bij de groei van de bevolking, inclusief illegalen.

 4. Pillen innemen Sonnyboy!
  En, Curacao heeft het helemaal ZELF gedaan zonder financiële steun van Nederland, voor het eerst in de geschiedenis. Chapeau!

 5. Tussen gelijk hebben en je gelijk halen zit een groot verschil.

  Als je alleen maar positieve zaken optelt en de negatieve niet aftrekt, tja dan kun de meest idiote uitkomsten krijgen.

  Feit is en blijft: Curaçao heeft het met een gemiddelde groei van 0,3%
  zéér slecht gedaan in een regio waar de gemiddelde economische groei 4% bedroeg.

  Dáár kan Jos geen steek aan veranderen. De regering van Curaçao had dáár wel iets aan kunnen veranderen. Niet gedaan dus, een bijzonder zwak punt van de huidige regering.

 6. En Sonnyboy, vergeet niet de regering een leeggeplunderde staatskas had aangetroffen. Probeer jij maar van een berooide overheid iets van te maken, in deze tijd. Dus winst is winst. Chapeau!

 7. De bedrijfstakken die in 2015 groei kenden zijn: landbouw, visserij en mijnbouw (4,4 procent), bouw (9 procent), zakelijke diensten (4,9 procent), onderwijs (1,8 procent), financiële dienstverlening (0,8 procent), overheid (3,9 procent) en overige diensten (6,3 procent).

  Is dit mooi of niet Sonnyboy? Leer lezen en hou toch op met jou misleidingen en leugens, om bestwil. Want onze Sonnyboy wil Omyara aan de macht hebben om persoonlijke zaakjes voor Sonnyboy te regelen. Nou dan kan je wachten tot je een ons weegt, want die tijd is definitief passe.

 8. Sonnyboy, er staat letterlijk:
  De economische activiteiten op Curaçao zijn in 2015 met 0,3 procent toegenomen. Dat blijkt uit de voorlopige berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek Curaçao (CBS).

  Ben jij er niet mee eens ga in discussie met het CBS, en hou jezlef toch niet zo voor de gek. Toedeloe

 9. Abraham Mossel

  hoop gezwets en weinig lol, het is te hopen dat er na de verkiezingen door de nieuwe regering geroeptoetert kan/zal worden dat er nog wat lijken uit de kast zijn komen gevallen ” zo als te verwachten op Curcrim” en dat de economie 2015 met 5.07% verlies is afgesloten, Als Gerrit de Raaf in 2016 weer aan de macht komt met zijn maffio’s vrienden is de staatskas half 2017 totaal leeg gerooft daar ze nu niet meer afwachten en denken en weten dat de maffia club van Gerrit het geen 1 jaar volhoud, dus mensen hou het hart maar vast op 30 september. 30 september 2016 komt als een ramp dag in de geschiedenis boeken van Curacrim te staan.

 10. Jos, l e r e n l e z e n is ook een vak.

  De Curaçaose economie kende in 2015 een groei van 0,3 procent, de regio echter kende een groei van 4%

  Vergeleken met de regio presteerde Curaçao duidelijk onder de maat. Zéér slecht dus! En absoluut géén chapeau!

  Dat de staatskas van Curaçao enigszins op peil is, is te danken aan de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten.
  Dankzij het strenge toezicht van het College financieel toezicht (Cft) is een failliet van Curaçao voorkomen.

  De inhoud van een staatskas en een economische daling of groei, zijn twee gescheiden fenomenen.

  Leren lezen Jos: Curaçao heeft het slecht gedaan!!!!

 11. Kijk, dit mag ook een een keer vermeld worden. Want deze regering had een lege staatskas aangetroffen. Geen wonder dat er zoveel nieuwe politieke partijen staan te popelen om het stokje over te nemen, het staatskas is niet meer leeg. Ik hoop dat de mensen die nu aan de macht zijn doorgaan met hun werk, chapeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *