28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Economische ministerspost blijft struikelblok

HomeMediaAmigoe | Economische ministerspost blijft struikelblok
Gouverneur George-Wout heeft demissionair premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) als informateur aangewezen
Demissionair premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) is als informateur aangewezen

WILLEMSTAD — De portefeuille van Economische Ontwikkeling blijft een struikelblok vormen voor een formatiepoging van oppositiepartij PAR met de voormalige coalitiepartijen PS, Pais, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.

De PAR eist naleving van een eerdere toezegging van Pais dat zij de portefeuille van Economische Ontwikkeling toebedeeld zal krijgen. Pais houdt er echter aan vast dat tijdens een nieuwe formatieronde alle portefeuilles op tafel moeten komen en dat er nu nieuwe onderhandelingen moeten plaatsvinden.

Inmiddels is MFK ook met een enquête begonnen via het Twitter-account van partijleider Gerrit Schotte met de vraag: Nieuwe verkiezingen nu, of Regering lappen? Volgens PS-fractieleider Melvin ‘Mac’ Cijntje is er een tweede formatieronde achter de schermen gaande. De ‘aangesterkte’ MFK-fractie wil volgens Cijntje ook een coalitie vormen. “Waarom heb je anders nu die vijf zetels in de Staten nodig als je uit bent op vervroegde verkiezingen?” Gisteren maakte MFK bekend dat Sithree van Heydoorn de opvolger is van Monique Koeyers-Felida, die wegens gezondheidsredenen in Nederland verblijft.

Het was de bedoeling dat de huidige coalitiepartijen vanochtend een intentieverklaring zouden ondertekenen. In deze verklaring zouden de twaalf Statenleden van PS, Pais, PAR, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran aangeven dat zij bereid zijn om met elkaar om de tafel te gaan zitten om een nieuwe regering te vormen. Het document werd gisteren besproken door alle betrokken partijen, waarna het bestuur en de partijraad van Pais zich in de avonduren over het document hebben gebogen. Tijdens de vergadering gaven zowel bestuur als partijraad groen licht voor ondertekening van het document.

Vanochtend hadden alle partijen het document moeten ondertekenen. Maar bij sluiting van deze krant was dit nog niet gebeurd. Een laatste struikelblok zou nog steeds de portefeuille van Economische Ontwikkeling zijn, die op dit moment ressorteert onder demissionair minister Stanley Palm van Pais. De PAR hecht waarde aan deze zware portefeuille en eist een of andere toezegging vanuit de coalitiepartijen. Maar Pais is van mening dat zij geen portefeuille meer heeft, aangezien het kabinet al ontslag heeft ingediend. De verdeling van de poppetjes moet in een nieuwe formatieronde aan bod komen.

In een reactie stelt PAR-onderhandelaar David Dick dat de positie van zijn partij bekend is. “Wij hebben vanaf zondag aangegeven waar onze voorkeur naar uitgaat. Wat wij willen is dat er duidelijkheid komt over onder meer de post van Economische Zaken, maar ook andere punten die in de komende negen maanden aan bod moeten komen. Wij willen voorkomen dat wij of onze mogelijke toekomstige partners elkaar in de toekomst zullen gaan verrassen.”

Dick kon vanochtend niet aangeven of de Statenleden de intentieverklaring zouden gaan tekenen. “Wij zijn nu aan het wachten. Of op de grootste partij, Pueblo Soberano (PS), of tot de informateur contact met ons opneemt. Als partij vinden wij dat je te allen tijde het (in)formatieproces onder leiding van de gouverneur moet respecteren.”

Whiteman informateur

Terwijl dit proces nog loopt, heeft gouverneur Lucille George-Wout huidig premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) als informateur aangewezen. Hij krijgt als opdracht mee om na te gaan of bij de partijen de bereidheid bestaat om op de kortst mogelijke termijn een kabinet te vormen dat kan steunen op een meerderheid in de Staten. Whiteman heeft tot maandag de tijd gekregen om weer te rapporteren aan de gouverneur.

De beslissing om een informateur aan te stellen volgt op de consultatieronde van de gouverneur met de ondervoorzitter van de Raad van Advies, de voorzitter van de Staten en de fractieleiders in het parlement. Ook heeft de gouverneur gesproken met enkele maatschappelijke organisaties, die hun visie op de ontstane politieke situatie konden geven. Volgens een persbericht van het Kabinet van de Gouverneur geven de consultaties aanleiding ‘om nader te onderzoeken of het, op basis van de huidige samenstelling van de Staten, tot de mogelijkheden behoort om te komen tot de vorming van een kabinet dat kan steunen op een meerderheid in de Staten’.

“Daarbij zijn nadrukkelijk overwegingen meegegeven ten aanzien van een continuïteit in het bestuur en het belang dat een aantal belangrijke kwesties op financieel en sociaal-economisch gebied tot besluitvorming wordt gebracht, mede gelet op de processen die in dit verband reeds in gang zijn gezet. Tevens wordt daarbij in aanmerking genomen dat in de tweede helft van 2016 reguliere verkiezingen worden voorzien.”

Vanuit de oppositiefracties wordt er nu al kritiek geleverd op de gesprekken die gevoerd worden om tot afspraken te komen voor een nieuwe coalitie. Zo stelt MFK-Statenlid Gilmar ‘Pik’ Pisas dat er oneigenlijke druk wordt uitgeoefend op de PAR om bij de onderhandelingen aan te schuiven. Doet de gele partij dit niet, dan zal de politiek leider van de partij volgens Pisas met flinke kritiek vanuit ‘gevestigde maatschappelijke groeperingen’ te maken krijgen.

Aan de andere kant geeft MAN-voorzitter Gassan Danawi aan dat zijn partij sowieso niet zal meehelpen om een nieuwe regering te vormen. De blauwe partij is van mening dat er nu verkiezingen moeten komen. Een optie die gezien de laatste ontwikkelingen zeker nog niet van tafel is.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties