26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Eén roamingtarief voor heel het Koninkrijk

HomeMediaAmigoe | Eén roamingtarief voor heel het Koninkrijk

door Amigoe verslaggever Bobby Spier

roaming
Eén roamingtarief voor heel het Koninkrijk

ORANJESTAD — Bij de Staten stromen wekelijks klachten binnen van mensen die naar het buitenland zijn geweest en vervolgens verrast worden door een torenhoge telefoonrekening.

Dit wordt veroorzaakt door buitenlandse telecombedrijven die ‘roamingkosten’ in rekening brengen wanneer men gebruik maakt van hun netwerk. PDR-Statenlid Andin Bikker wil van het Koninkrijk één roaminggebied maken en zo de kosten verlagen.

Roamingkosten worden tegenwoordig veelal in verband gebracht met dataverkeer middels mobiele applicaties, zoals bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook. Maar Digicel-directeur Bob Sprengers legt desgevraagd aan Amigoe uit dat ‘roaming’ letterlijk het gebruik van je mobiele telefoon in het buitenland betekent, waarbij je telefoon automatisch een connectie zoekt met een buitenlands telecomnetwerk. Over het algemeen zijn de meeste mensen op de hoogte van het feit dat voor het versturen van een sms in het buitenland extra kosten in rekening worden gebracht. Dit geldt ook voor het bellen naar een buitenlands telefoonnummer of het bellen met je eigen mobiele telefoon in het buitenland. Echter worden de laatste jaren steeds meer mensen verrast door een torenhoge telefoonrekening, omdat zij niet weten of vergeten dat zij in het buitenland hun internet (3G- of 4G-netwerk) en dataroaming op hun telefoon moeten uitzetten. Gebeurt dit niet, dan kan men per ongeluk grote bestanden zoals filmpjes en foto’s downloaden, met hoge telefoonkosten tot gevolg.

“Op deze manier kan een vakantie heel duur uitvallen”, zegt parlementarier Bikker in gesprek met deze krant. “Wekelijks krijg ik klachten van mensen bij de Staten binnen die op vakantie zijn geweest en onverhoopt hun data-update aan hebben laten staan of hebben gebruikt. Roaming kan soms voor telefoonrekeningen zorgen die ver boven de duizend florin uitkomen.” Sprengers legt uit dat Digicel geen invloed heeft op deze kosten. “Het gebeurt dat klanten bij ons komen en klagen over hun hoge rekening, nadat zij in het buitenland zijn geweest.

Goede klanten vragen soms of wij dat kunnen afschrijven. Maar wij kunnen niets aan deze hoge kosten doen, dit ligt aan de andere partij. Wij betalen dit bedrag terug aan het desbetreffende bedrijf. Hier verdienen wij niets op.” De roamingkosten die Digicel zelf in rekening brengt voor buitenlanders die gebruik maken van hun netwerk, heeft Sprengers niet paraat.

Kosten verlagen

Bikker wil daar verandering in brengen. Hij wil dat er vaste roamingprijzen komen voor landen binnen het Koninkrijk, waardoor men minder snel verrast wordt door een hoge telefoonrekening. Dit in navolging van andere landen die hierin al zijn voor gegaan. “Recent heeft Latijns-Amerika dit ingesteld, waardoor roamingkosten daar zijn verlaagd. Maar ook landen als Colombia en Bolivia hebben regelgeving hiervoor sinds 2013, net zoals Europa een roamingverordening heeft, waardoor ze daar gebruik maken van goedkope roamingtarieven.”

Gelet op deze ontwikkelingen is nu het Koninkrijk in zijn ogen aan de beurt. Tijdens het eerstvolgende Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) tussen alle Parlementen van het Koninkrijk, zal hij het onderwerp ‘Koninkrijk der Nederlanden als een uniform roaming-gebied’ op de agenda zetten. Volgens hem past dit onderwerp ook in het kader van de economische samenwerking die tussen de verschillende landen wordt nagestreefd, zoals de mogelijke realisatie van de ferry-verbinding tussen Aruba, Curaçao en Bonaire en de directe vluchten tussen St. Maarten en Aruba. “Reizende ingezetenen zullen immers op regelmatige basis en steeds vaker met roamingkosten worden geconfronteerd”, aldus Bikker.

‘Roam like home’

Voor het Koninkrijk wil hij samen met een bemiddelaar met de telecombedrijven om de tafel gaan zitten om de nieuwe roamingtarieven vast te stellen. Hoe een dergelijke overeenkomst tot stand moet komen en hoe het eruit moet komen te zien, weet hij nog niet precies. “Er moet onderhandeld worden en de telecombedrijven moeten uitleggen waarom bepaalde prijzen niet lager kunnen. Dit moeten ze aannemelijk kunnen maken aan de toezichthouder.”

Ondanks dat Digicel Group-directeur Sprengers het plan van Bikker begrijpt, is hij in eerste instantie geen voorstander om deze tarieven vast te leggen. “Ik begrijp wat hij zegt, maar hoe moet dit gerealiseerd worden? Ik ben sowieso geen voorstander dat de politiek zich bemoeit met de marktwerking. Goede prijzen ontstaan door competitie.”

Maar het is niet zo dat Digicel niet open staat voor lagere roamingkosten, legt Sprenger uit. “Maar ik vraag mij af of het veel uitmaakt. Wij bieden bijvoorbeeld al bundels aan, zoals ‘Roam like you’re home’, dus daarin hebben we al standaardtarieven voor het buitenland.” Ook Setar biedt speciale roamingbundels aan voor bijvoorbeeld Amerika, de ABC-eilanden, Colombia, Nederland, Panama en Spanje. Hoe Setar denkt over dit voorstel, is bij Amigoe niet bekend. Setar was niet bereikbaar om een reactie te geven.

Bron; Amigoe

2 reacties

  1. Het EU digitale beleid voert sedert 2007 een maximum tarief voor roamingkosten in de lidstaten (zoals hier in dit artikel bepleit). Dit Eurotarief wordt vervolgens in 2 stappen afgebouwd: per 30 april 2016 wordt het tarief verlaagd tot het lokale tarief plus een kleine toeslag en vanaf 15 juni 2017 geldt dat alle roamingkosten afgeschaft dienen te zijn. Voor meer details verwijs ik naar de volgende link:
    https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/roaming

  2. Sprenger zegt: Ondanks dat Digicel Group-directeur Sprengers het plan van Bikker begrijpt, is hij in eerste instantie geen voorstander om deze tarieven vast te leggen. “Ik begrijp wat hij zegt, maar hoe moet dit gerealiseerd worden? Ik ben sowieso geen voorstander dat de politiek zich bemoeit met de marktwerking. Goede prijzen ontstaan door competitie.”

    Hoe dat gerealeerd moet worden ? Kijkt maar hoe de EU met Nely Kroes dat heeft gedaan. Heel vreemd dat de heer Sprengers dat niet weet. Of houdt hij ons voor gek ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties