Amigoe | Eerste fase cameratoezicht eind juli gereed

Eerste fase cameratoezicht eind juli gereed

Eerste fase cameratoezicht eind juli gereed

WILLEMSTAD — Indien zich de komende tijd geen belemmeringen voordoen, zal de eerste fase van het project Cameratoezicht, uitgevoerd door het ministerie van Justitie, eind juli gereed zijn. Daarna zal de tweede fase van start gaan.

Dit meldt minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) desgevraagd aan de Amigoe.

Zoals deze krant eerder al berichtte, bestaat de implementatie van dit project uit vier fasen. Sectordirecteur van het ministerie van Justitie, Gerold Daantje, gaf een uitgebreide presentatie hiervan tijdens het Statendebat in augustus vorig jaar. In de eerste fase worden de beveiligingscamera’s geïnstalleerd van Batipaña tot Parasasa, buiten de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) en omgeving, rond de Curaçao International Airport (Hato), bij de Sta. Annabaai, direct op de Julianabrug en op patrouillewagens. De mobiele camera’s zijn inmiddels al op de politiewagens gezet.

In de tweede fase worden de camera’s in het verkeer geïnstalleerd, bij verkeersaders zoals de Helmin Wiels Boulevard, Weg naar Westpunt, Rooseveltweg en de Churchillweg. Hiermee worden de verkeersovertredingen aangepakt zoals te hoge snelheid, en zal het ook de mogelijkheid bieden om bestuurders die zonder de vereiste papieren rijden, direct en automatisch – bijvoorbeeld via e-mail – te beboeten. Ook zullen in de tweede fase scholen en het verkeer in de omgeving van scholen beter gecontroleerd en beveiligd worden. De camera’s bieden de mogelijkheid voor gezichtsherkenning, maar Daantje wilde in verband met de gevoelige informatie hierover, niet in details treden over de specificaties. Tevens zal het datacenter uitgebreid worden. De overheid kon toen niet veel zeggen over de vestigingsplaats, operationele en personeelskosten hiervoor. Wel is aangegeven dat de centrale ongeveer 1 miljoen gulden gaat kosten, een bedrag dat uit de begroting voor het politiekorps KPC getrokken zal worden.

In de derde fase wordt het project geëvalueerd.

Juridisch kader

In de vierde fase zullen alle wijken voorzien worden van beveiligingscamera’s. Deze camera’s zullen echter gericht zijn op de openbare wegen en niet specifiek op woningen. Dat legde minister Navarro uit in verband met vragen van Statenleden over privacy van burgers. Er is vooralsnog geen specifieke privacywet die dit regelt, de betreffende juristen zijn wel begonnen met een wetsvoorstel specifiek voor openbare beveiliging. Echter, zoals deze krant in april vorig jaar al meldde, bestaat er geen wet die de volledige implementatie van het project belemmert. De camera’s kunnen wel geplaatst worden op basis van de Wet politieregister, die bepaalde restricties kent voor wat het omgaan met de camera’s betreft. Iedereen die toegang heeft tot de door dit project verkregen informatie zal dat hoe dan ook onder ede doen, om de privacy van burgers te kunnen waarborgen. Men moet hier denken aan het personeel van het Korps Politie Curaçao, Immigratiedienst, Openbare Werken/ROP (Ruimtelijke Ontwikkelingsplan) voor vernielers, de brandweer en douane, in verband met controles (van koffers) bij de luchthaven en schepen binnen onze haven.

De overheid zal wanneer het zover is hierover uitgebreide informatie geven aan de bevolking.

Verder zal het project in de vierde fase uitgebreid worden, ook ten gunste van vreemdelingen die straks niet meer met hun verblijfs- en werkvergunning hoeven rond te lopen. De politie zal dus in het bezit zijn van een controle-apparaat waarmee sédula’s gecontroleerd kunnen worden en op die manier te weten komen wat voor soort vergunning de betreffende buitenlander heeft.

Bovendien bleek uit het Statendebat dat er een garantie van twee jaar is op de beveiligingscamera’s en de onderhoudswerkzaamheden zullen door een lokaal bedrijf uitgevoerd worden.

ARC

De Staten hebben in augustus vorig jaar tevens unaniem (negentien leden) een motie aangenomen om de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) een onderzoek te laten doen naar het aantal afwijkingen van de comptabiliteitsvoorschriften sinds 10 oktober 2010 tot de datum van het debat, 11 augustus. De ARC is bezig met het onderzoeken van alle keren dat de overheid sinds 2010, net als in het geval van het cameratoezicht, had afgeweken in het geval van openbare aanbestedingen, het subsidie- en het consultancybeleid. Minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) gaf toen al een beeld van dit aantal in de voorgaande jaren. “In 2013 is er voor een bedrag van 171 miljoen gulden van de regels afgeweken en in 2014 was dat 103,5 miljoen.”

Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) geeft desgevraagd aan dat de mankracht bij de ARC onvoldoende is voor het verrichten van alle onderzoeken waarmee deze organisatie opgezadeld is, dus ook de bovengenoemde.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Eerste fase cameratoezicht eind juli gereed

  1. grote vooruitgang, wan iedereen wonend in ons land moet met zijn 15 een sedula hebben. Deze gekoppeld aan de data bank en daarmee gezicht herkenning we hebben het lek bovenwater voor wat betreft , misdaad, oplichting enz.
    kan mij niet snel genoeg gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *