Amigoe | Eerste fiscale zitting 1 november

Het gaat om een groep van zo’n 140 ondernemers

Het gaat om een groep van zo’n 140 ondernemers

ORANJESTAD — Bij het Gerecht in Eerste Aanleg dient op 1 november een fiscale zitting. Ondernemers die met opzet hun aangifte inkomstenbelasting 2012 en 2013 niet hebben ingeleverd, kunnen via het Openbaar Ministerie een dagvaarding verwachten om voor de rechter te verschijnen.

Het gaat om een groep van zo’n 140 ondernemers.

Het Fiscale Inlichtingen en Opsporingsteam (Fiot) van de Belastingdienst is begonnen met het brengen van huisbezoeken aan personen die het aangifteformulier van de inkomstenbelasting en de sociale verzekeringspremie van 2012 en 2013 wel hebben gekregen, maar de aangifte niet hebben ingeleverd. Fiot is sinds april al bezig met deze bezoeken, maar de Belastingdienst maakt het nu pas bekend.

Het gaat om een groep van 140 ondernemers waar het Fiot zich op richt. De Belastingdienst heeft 108 van de 140 personen intussen een aanmaning gestuurd en een duplicaat van het declaratieformulier, zodat ze op die manier de mogelijkheid kregen om hun aangifte alsnog in te dienen. Maar niet iedereen reageerde en voldeed daarmee niet aan de fiscale verplichting om aangifte te doen. De Belastingdienst laat weten dat van de personen die bezoek kregen van het Fiot, ‘slechts 35’ meewerkten en alsnog de formulieren inleverden.

Proces-verbaal

De groep ondernemers die in april bezoek heeft gekregen en nu nog steeds niet aan zijn of haar verplichting heeft voldaan, kan in de loop van het jaar een proces-verbaal van Fiot verwachten. De Belastingdienst legt uit dat deze mensen bewust geen aangifte hebben gedaan. Na het proces-verbaal volgt een dagvaarding van het Openbaar Ministerie. Het OM beschouwt deze ondernemers vanaf dat moment als verdachte en zal hun zaak voor de rechter brengen tijdens een fiscale zitting. Deze zitting is gepland op dinsdag 1 november en de Belastingdienst verwacht dat 35 personen een dagvaarding voor deze zitting zullen krijgen. De griffier van de rechtbank in Eerste Aanleg heeft ruimte voor deze zitting gereserveerd.

Gevangenisstraf

Het bewust niet indienen van een belastingaangifte is strafbaar. De Belastingdienst laat weten dat op dit strafbare feit een gevangenisstraf staat van maximaal 4 jaar of een boete in categorie 5 (maximaal 100.000 florin). Het is aan de rechter om de strafmaat te bepalen. Wie een straf krijgt opgelegd, krijgt een aantekening op zijn strafblad. De Belastingdienst gaat er vanuit dat ondernemers het niet zo ver laten komen. Daarom doet de Belastingdienst een beroep op ondernemers in het bijzonder en haar cliënten in het algemeen om een belastingaangifte altijd in te leveren.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *