Amigoe | Eindexamen beeldende vorming afgelast

Eindexamen beeldende vorming afgelast

‘Leerlingen mogen niet de dupe worden van slechte voorbereiding’

WILLEMSTAD — Vanwege de commotie over het vak beeldende vorming heeft het ministerie van Onderwijs besloten het eindexamen niet door te laten gaan. Dit nadat havo- en vwo-leerlingen van verschillende scholen vorige week aan de bel trokken, omdat ze niet goed zijn klaargestoomd om het examen op 27 mei te kunnen maken.

“Het kunstvak is een examenvak dat de afgelopen drie jaar moest worden afgelast, omdat leerlingen niet goed waren voorbereid. Dit was te wijten aan de conditie waaronder er les werd gegeven. Ook waren er niet voldoende middelen om de leerlingen goed voor te bereiden. Als de leerlingen het examen zouden maken bestond er zodoende een reële kans dat ze zouden zakken”, zo meldt het ministerie middels een persbericht.

Minister Irene Dick van Onderwijs (PS) heeft naar aanleiding hiervan vorig jaar een brief gestuurd naar de directies van de scholen met de melding dat het examen dit schooljaar (2015-2016) door zou gaan. Daarnaast heeft ze verklaard dat ze waar nodig steun zou bieden. Ook heeft ze leraren ervan op de hoogte gesteld dat ze bij Fundashon Material di Skol kunnen aankloppen om tot een consensus te komen over de leermethode.

Verder heeft Sentro di Ekspertisia di Prueba & Éksamen (ETE) leraren dringend verzocht om aan te geven welke einddoelen niet behaald konden worden, zodat hiermee rekening kon worden gehouden. “Hier is geen gehoor aan gegeven”, schrijft het ministerie.

Leerlingen hebben hierdoor niet de kans gekregen zich gedegen voor te bereiden op het eindexamen. Dit heeft er toe geleid dat ze dit jaar wederom een verzoek hebben ingediend om het examen af te gelasten.

Ook heeft er vorige week een gesprek plaatsgevonden met de Statenleden Winifred Raveneau, Jaime Córdoba en Sherwin Leonora (PS), waarbij leerlingen van het Radulphus College, Omega, Abel Tasman, Albert Schweitzer en Kolegio Alejandro Paula hun bezorgdheid hebben geuit over het vak. Een leerling van het havo van het Radulphus College beargumenteerde dat ze gedurende het schooljaar, in voorbereiding op het eindexamen, geen tussentijds schoolexamen hebben gehad over de theorie. “We hebben uitleg gekregen tijdens de les, maar geen toets gemaakt en nu moeten we zes hoofdstukken leren over kunstgeschiedenis.”

Siegfried Victorina (PS), waarnemend minister van Onderwijs, stelt dat de schoolbesturen in de eerste instantie een eigen taak hebben, maar leerlingen mogen echter niet de dupe worden van deze situatie. “Komend schooljaar zullen er maatregelen worden getroffen en zal het leerproces worden bewaakt om te garanderen dat de leerlingen de benodigde voorbereiding krijgen en het examen door kan gaan”, aldus de minister.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *