Amigoe | Emancipatie- en Rijkseenheid Boulevard vernoemd naar Don Martina

Martina kreeg onlangs bezoek waarbij men hem vertelde hoe de overheid tot de beslissing was gekomen om een straat naar hem te vernoemen

Martina kreeg onlangs bezoek waarbij men hem vertelde hoe de overheid tot de beslissing was gekomen om een straat naar hem te vernoemen

WILLEMSTAD — De weg die bekendstaat als de Emancipatie Boulevard en de Rijkseenheid Boulevard tot aan de rotonde bij Biesheuvel, wordt vernoemd naar de voormalig premier Don Martina, en gaat voluit Kaya Dominico F. ‘Don’ Martina heten.

Onlangs heeft de regering, aangevoerd door de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, Irene Dick (PS), Kenneth Pieter van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), als vertegenwoordiger van minister Suzy Camelia-Römer, en leden van de Komishon Nombernan di Kaya een bezoek gebracht aan Don Martina om aan te kondigen dat de regering ervoor heeft gekozen een straat naar hem te vernoemen.

Dit als dankbetuiging voor zijn inzet door de jaren heen voor Curaçao. De overheid had dit besluit reeds op 1 mei – de Dag van de Arbeid – én de dag waarop Martina zijn tachtigste verjaardag vierde, bekendgemaakt. De voormalig premier krijgt deze erkenning voor alles wat hij voor het Curaçaose volk heeft gedaan.

Martina is een van de toonaangevende figuren in de lokale politieke geschiedenis. Hij was twee keer premier, van 1979 tot 1984 en van 1986 tot 1988. Hij was ook jarenlang lid van de Staten van de Nederlandse Antillen. Op het eiland geniet hij veel aanzien vanwege zijn bestuurlijke kennis en ervaring. Hij was in december vorig jaar tevens de spreker van orde bij de viering van zestig jaar Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden bij het Autonomie-monument aan de Fokkerweg.

Om tot hernoeming over te gaan, is officieel ook toestemming nodig van degene naar wie de straat of boulevard vernoemd wordt. Tijdens het bezoek aan Don Martina stond zowel minister Dick als Pieter uitgebreid stil bij wat Martina allemaal heeft betekend voor Curaçao en waarom de regering tot deze beslissing is gekomen.

Don Martina gaf te kennen dat hij geen seconde hierover heeft hoeven nadenken en dat hij zeer geëerd is met deze erkenning.

“Ik heb er geen woorden voor. Ik vind het een grote eer en door de emoties kan ik op dit moment niet op de juiste woorden komen om dit duidelijk te maken. Toch wil ik benadrukken dat bij al het werk dat ik in het verleden heb verricht, altijd als hoofddoel het geluk van ons volk had. Dit is de weg naar meer voorspoed voor ons volk, het is de weg waarbij iedere stap die we zetten een stap is naar vooruitgang, een stap naar voren. Ik vind dat we hier op Curaçao grote mogelijkheden hebben, en dat eenieder van ons als inwoner van dit eiland, waar mogelijk, een bijdrage moet leveren hoe klein het ook mag zijn. Ja, laten we allen onze contributie leveren want men zegt ‘tur kosecha huntu ta trese adelanto’ (alle oogsten samen brengen vooruitgang) en dat is iets waar ik altijd naar heb gestreefd”,

aldus Martina.

Don Martina stelde zeer geëerd te zijn met deze erkenning.
Bron: Amigoe

8 Reacties op “Amigoe | Emancipatie- en Rijkseenheid Boulevard vernoemd naar Don Martina

 1. Awa Palaba

  Huh ? Van “Boulevard” naar simpel “Kaya” ?

 2. ” … pas na de verkiezingen begon hij integer te worden.”

  Nope, van strategie veranderd, zou ik zeggen, door de machtstrijd tussen zijn partij de PS en de MFK/MAN. Integer wordt je nooit van de ene dag op de andere.

 3. stanley Held

  Juist deze man heeft het verdiend. Jammer dat de partij waar hij leider van was het heeft verkwanseld, naar mijn mening was Don Martina een groot poltiekleider. Onder zijn bewind heerste er rust op het eiland. Ik heb diep respect voor deze bescheiden man. Ben blij dat hij in leven mag meemaken dat de bevolking voor zijn diensten hem na zijn altijd positief zal herdenken. Wij zijn geen rijkseenheid meer. Terecht dat de naam veranderd is. De naam staat wel als symbool tot eenheid.

 4. Roadrunner

  En waar is de straatnaam voor Miguel Pourier? Of zijn ze die vergeten?

 5. oke, hij heeft het meer verdient dan Wiels.
  Wiels deugde oorspronkelijk helemaal niet.
  pas na de verkiezingen begon hij integer te worden. helaas werd hij toen dood geschoten.
  maar hij zat wel bijna 2 jaar in een kabinet met Schotte, dat zegt genoeg.

 6. Eigenlijk is elke reactie zinloos. Je hebt het verdiend en daarom krijg je het. Gefeliciteerd en dat je er nog lang van mag genieten.

 7. Het is idioot, dat steeds maar weer veranderen van straatnamen.

  Een nieuwe straat mag van mijn de Rudney Garmesweg of Pik Pisasstraat heten of genoemd worden naar andere criminelen, maar veroorzaak geen verwarring door bestaande straatnamen te wijzigen.

 8. caribbeancynic

  Waarom altijd van die idioot lange namen voor wegen? Don Martina weg is te kort? Je hebt hier altijd een bill board nodig als straatnaam bordje.
  Hij heeft het wel verdiend. Meestal wacht je wel even tot iemand overleden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *