Amigoe | Emsley Tromp verdacht van fraude in privésfeer

De ingang bij het trustkantoor van Gregory Elias

De ingang bij het trustkantoor van Gregory Elias

WILLEMSTAD — Emsley Tromp, directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), wordt verdacht van fraude in de privésfeer en daarom zijn er vanmorgen op twee adressen zoekingen verricht.

Volgens het Openbaar Ministerie is dit gebeurd in het kader van een financieel onderzoek dat begin dit jaar is gestart. Er werden invallen gedaan bij de woning van Tromp aan de Blauwduifweg en bij het trustkantoor United Trust van zakenman Gregory Elias. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De invallen werden gedaan door het ondermijningsteam (TBO) van het Recherche Samenwerkings Team (RST). Daarbij zijn onder leiding van een rechter-commissaris (RC) ‘diverse bescheiden en gegevensdragers’ in beslag genomen. Het onderzoek is nog in volle gang.

Bronnen dichtbij het onderzoek ontkennen dat de invallen te maken hebben met de arrestatie van oud-Girobank-directeur Eric Garcia. Die wordt verdacht van verduistering van ruim 10 miljoen dollar, bij het afhandelen van een faillissement van een Venezolaanse bank.

Spoedvergadering CBCS

Commissaris van CBCS Tom Kok bevestigt desgevraagd tegenover de Amigoe dat hij een spoedvergadering gaat aanvragen vanwege de inval bij de CBCS-directeur. Kok verklaarde in een ingezonden stuk in de Amigoe van 17 juni dat Tromp een integriteitsonderzoek naar zichzelf heeft gedwarsboomd. Tromp ligt al jaren onder vuur omdat hij de CBCS op niet-integere wijze zou leiden.

Het laatste, grote incident waarbij de naam van Tromp veelvuldig werd genoemd, vond plaats in juni, na publicatie van Het Financieele Dagblad (FD) dat verzekeraar Ennia financieel zou zijn uitgehold door haar eigenaar. Dit onder het toeziend oog van de CBCS en De Nederlandsche Bank (DNB). DNB zou vorig jaar ook nog voor meer toezicht op de CBCS hebben gevraagd en dat van het ministerie van Financiën in Nederland hebben gekregen, gezien de toenemende zorgen over de integriteit van de bank. FD richtte zich de volgende dag op bankpresident Tromp, die zeer ‘korte lijntjes’ zou hebben met sleutelfiguren van bedrijven waar hij toezicht op moet houden. De vraag naar de ‘governance’ van de CBCS en samenwerking met DNB is niet nieuw. In de Rijksministerraad stond deze kwestie vorig jaar ook al op de agenda.

Tromp reageerde tijdens een persconferentie op alle geruchten en aantijgingen tegen hem in het FD. Hij noemt de artikelen van FD een georkestreerde campagne tegen hem: het resultaat van een ‘samenspanning’ van een ex-bestuurslid (Eric Garcia, red.) en aandeelhouder van Girobank. In 2013 greep CBCS in vanwege een financiële noodsituatie die heerste bij de bank.

Vervolgens drong de minister van Financiën op St. Maarten, Richard Gibson, eind juni bij zijn collega José Jardim aan om de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) opdracht te geven om onderzoek te doen naar Tromp, en overige directieleden. Dat integriteitsonderzoek zou voor eens en voor altijd alle geruchten en aannames betreffende de CBCS-top elimineren. Voorwaarde is wel dat Tromp moet meewerken aan deze screening.

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran wees daarna onder andere op het rapport van PricewaterhouseCoopers naar het functioneren van de CBCS. Het onderzoeksrapport maakte melding van ongebruikelijke transacties (obligatieleningen aan Aqualectra en het havenbedrijf van St. Maarten) en slechte communicatie tussen het bankbestuur en de Raad van Commissarissen. Ook hierin werd aangedrongen op een integriteitsonderzoek naar Tromp. Maar de directeur is nooit inhoudelijk op het rapport ingegaan en het onderzoek heeft nooit plaatsgevonden.

Bron: Amigoe

Dossier Gokken

4 Reacties op “Amigoe | Emsley Tromp verdacht van fraude in privésfeer

 1. Bij velen zal het behoorlijk dun in de broeken lopen.

 2. Tromp zelf naar PG gestapt,zou het zijn omdat hr.Garcia nu ook
  in het gevang zit? broeders in het kwaad.Garcia zei als ik moet brommen
  dan klap ik uit de school.

 3. Grappig dat de grootste tegenstander van Tromp, Gerrit Schotte, zich vandaag in interviews niet uitliet over het aftreden van Tromp.

  Logisch, Schotte is zelf recent tot 3 jaar cel veroordeeld en houdt krampachtig vast aan zijn Statenzetel.

  Beetje lastig om daarna wel het aftreden van Tromp te eisen.

 4. Banken en met name Centrale Banken danken hun bestaan grotendeels aan het vertrouwen dat de gemeenschap waarin ze opereren aan hun geeft. De president van de moederbank, de bank die ons geld uitgeeft, waartegen thans een strafrechterlijk onderzoek loopt zou de gemeenschap een dienst bewijzen door tenminste voor de duur van het strafrechterlijk onderzoek terug te treden als president van deze bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *