Amigoe | Ena Dankmeijer- Maduro overleden

Ena Dankmeijer- Maduro overleden

Ena Dankmeijer-
Maduro overleden

WILLEMSTAD — Dé persoon achter bibliotheek Mongui Maduro, de markante Ena Dankmeijer-Maduro, is zondag overleden op de gezegende leeftijd van 95 jaar. Het literaire erfgoed van haar vader, Salomon Abraham ‘Mongui’ Levi Maduro, met een enorme collectie aan judaïca en boeken en krantenknipsels over de Antilliaanse cultuur dat Ena voortzette na zijn overlijden in 1967, leeft in ieder geval voort in de vernieuwde bibliotheek die in 2010 werd geopend.

In dat jaar ontving Ena Dankmeijer-Maduro voor haar verdiensten tevens de Zilveren Anjer uit handen van toenmalig koningin Beatrix.

Ena Dankmeijer werd in 1920 geboren als enige dochter van Mongui Maduro en zijn vrouw Rachel. In 1946 trouwde ze met de Nederlands-Indische Emile Dankmeijer die al jaren daarvoor als adelborst op Curaçao was aangekomen. Bij zijn trouwen was hij luitenant ter zee bij de Koninklijke Marine, waarbij hij later meerdere malen onderscheiden zou worden voor zijn verdiensten in de oorlog.

Ena kwam uit een geslacht van bankiers en scheepsagenten. De wereld van de Koninklijke Marine was haar niet vreemd. Toen in 1940 de oorlog uitbrak, kon ze niet doorstuderen. Daarom werkte ze als vrijwilligster halve dagen op het kantoor van de algemeen militair commandant. Ze was er onder andere codeerofficier.

In 1974 richtte ze officieel de S.A.L. (Mongui) Maduro Bibliotheek op ter nagedachtenis aan haar overleden vader. Vanaf diens vroege jeugd verzamelde hij alle lectuur over de Antilliaanse eilanden en het jodendom. Dankmeijer erkende het belang van deze collectie, daarbij aangemoedigd door de toenmalige directrice van de Openbare Bibliotheek van Curaçao, Daphne Labega, zo tekende Jeannette van Ditzhuijzen in april 2010 op in Trouw. De bibliotheek werd gehuisvest in het familie-eigendom landhuis Rooi Catootje.

Ena gebruikte een groot deel van haar erfenis voor de stichting Mongui Maduro, omdat het doel was dat de bibliotheek ook moest uitbreiden. In 2010, op 7 april, de geboortedag van haar vader, opende Dankmeijer de moderne bibliotheek, die zij en het bestuur van de bibliotheek naast Rooi Catootje hadden laten optrekken.

De bibliotheek herbergt niet alleen boeken, maar ook archiefstukken, zoals honderden documentatiemappen over zeer verschillende onderwerpen. Daarmee was vader Mongui al op zijn veertiende begonnen. Elke zondag knipte hij interessante artikelen uit de kranten die hij netjes in mappen opborg. Nu nog worden in de bibliotheek dagelijks de Curaçaose kranten uitgeplozen op relevante onderwerpen.

Voor de uitbreiding van de collectie benutte Dankmeijer elke vakantie in het buitenland voor bezoeken aan bibliotheken en antiquariaten. Het personeel van de Mongui bibliotheek volgde cursussen, terwijl ze zichzelf ook in de materie verdiepte.

Dankmeijer leerde hoe je boeken en documenten moet bewaren en legde contacten met andere verzamelaars van Antilliaanse literatuur, zoals het KITLV in Leiden en de Openbare Bibliotheek van Den Haag.

Dankzij Ena Dankmeijer- Maduro staat er een uniek gebouw met een collectie waarop menig bibliothecaris in het Koninkrijk jaloers is.

BroN: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Ena Dankmeijer- Maduro overleden

  1. Prachtig gebouw en qua inhoud: priceless!

    Danki sra. Ena Dankmeijer-Maduro, R.I.P.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *