Amigoe | Eric Garcia vervalste MCB-afschrift

Eric Garcia vervalste MCB-afschrift

Eric Garcia vervalste MCB-afschrift

WILLEMSTAD — De inverzekeringstelling van Eric Garcia is vanmiddag met acht dagen verlengd. De rechter-commissaris oordeelde dat de aanhouding en voorlopige hechtenis van de oud-Girobank directeur afgelopen woensdag rechtmatig was.

Eric Garcia wordt verdacht van sjoemelen bij de afwikkeling van het faillissement van Banco Maracaibo. Dat heeft zijn pas benoemde medecurator Valerie Maria ontdekt. De advocate is ook degene geweest die hiervan aangifte heeft gedaan. De oud-directeur van de Girobank verduisterde 11 miljoen dollar en vervalste onder meer het bankafschrift van Maduro & Curiel’s Bank (MCB).

Het faillissement van offshore bank Banco Maracaibo NV werd in augustus 1994 uitgesproken. Garcia werd vervolgens, vanwege zijn kennis van het Venezolaanse bankwezen, tot curator in het faillissement aangesteld, legt Maria uit. In oktober 1994, twee maanden later, werd advocaat Robert (Rob) Blaauw benoemd tot medecurator. Valerie werd op 11 juli benoemd tot curator en Blaauw trad vervolgens af.

De dag daarop stuurde Garcia, na herhaaldelijk verzoek, per e-mail aan de rechter-commissaris een rekeningafschrift van de MCB, waaruit moest blijken dat het gehele boedeltegoed van ruim 11 miljoen dollar op de faillissementsrekening bij die bank stond. De nieuwe curator constateerde, na navraag bij MCB, dat het op het rekeningafschrift vermelde bedrag van 11.054.804,52 dollar bij MCB niet bekend was.

In werkelijkheid stond er slechts 11.000 dollar op de faillissementsrekening. “Toen is alles gaan rollen”, vertelt Maria. “Eerst dacht ik dat de fout bij MCB lag. Dat bleek niet zo te zijn. MCB heeft schriftelijk verklaard dat het rekeningafschrift, dat Garcia naar de rechter-commissaris heeft verstuurd, op verschillende punten is vervalst.”

Vervolgens deed Maria op 18 juli aangifte tegen Garcia wegens verdenking van verduistering en valsheid in geschrifte. Garcia had namelijk de storting van de Total Bank op de faillissementsrekening vervalst. Dit geld zou eigenlijk beschikbaar zijn voor de uitdeling aan de schuldeisers van Banco Maracaibo. Dit bedrag is echter nooit door Total Bank gestort. Ook zij hebben hierover een schriftelijke verklaring afgelegd. Volgens Maria is Garcia tot nu toe de enige verdachte. “Hij was de enige curator met tekenbevoegdheid voor die bankrekening. Tot nu doe ziet het er naar uit dat Blaauw van niets afwist. Hij is waarschijnlijk ook voorgelogen door Garcia.”

Schuldeisers

Maria onderzoekt nu de stappen die genomen kunnen worden om schade voor de bijna 1.500 Venezolaanse rekeninghouders van Banco Maracaibo en haar overige schuldeisers zoveel mogelijk te beperken. “Daarbij gaat het in de eerste plaats om het traceren van de tot de faillissementsboedel behorende gelden.

Voor ons is het heel belangrijk om te weten waar het geld naar toe is gegaan, zodat er een slotuitdeling kan plaatsvinden. Wat ook nog verder moet worden onderzocht is de periode dat Garcia het geld ogenschijnlijk verduisterd heeft”, aldus Maria. Via de website van de advocaat, vpm-law.com, zullen de schuldeisers en andere belanghebbenden op de hoogte worden gehouden. Maria benadrukt dat Garcia niet betrokken was bij de faillissementafwikkeling van luchtvaartmaatschappij DAE zoals verschillende media onjuist meldden.

Faillissement

Het faillissement van Banco Maracaibo kan worden toegeschreven aan de slechte debiteuren-portefeuille van de bank, in combinatie met de slechte financiële situatie van Venezuela en het intreden van de noodregeling voor Banco Latino NV. Als gevolg van deze factoren ging een groot aantal despositohouders hun deposito’s opvragen bij de Venezolaanse banken en off-shore dochters zoals Banco Maracaibo NV. Bij gebrek aan voldoende liquiditeiten en door het groot aantal niet door zekerheden gedekte uitstaande leningen, werd een faillissement in 1994 onafwendbaar.

Bron: Amigoe

6 Reacties op “Amigoe | Eric Garcia vervalste MCB-afschrift

 1. Tja, met Anthony ‘Centje’ Cijntje (van accountantskantoor ‘U zegt het, Ik schrijf het’, dat jaarlijks de cijfers van Insel Air bij elkaar fantaseert) en Philip Martis (die de tonnen die hij jaarlijks bij SVB uit de AOV pot haalt aanvult met dik betaalde RvC functies bij Giro, APNA en CHB) in de RvC van Giro, konden Garcia en Capello natuurlijk ongecontroleerd hun gang gaan.

 2. @maggy

  Garcia gaat in iedergeval meeslepen:

  Anthony Cijntje, Willem van Bokhorst, Philip Martis, Dieudonné van der Veen, David Hu en Martin Silver plus Ernst & Young Accountants.

  Hij, Garcia, heeft eerder – in in andere zaak – gevraagd in vrijwaring op te roepen de eerder genoemde personen en accountant.

 3. Ik vraag me af of hij dit alleen heeft kunnen doen. Met zijn zeer hoge leeftijd van 75, additioneel aangevuld met het toezicht en functiescheiding die er tegenwoordig dienen te zijn, lijkt me dat hoogst waarschijnlijk.

 4. Wat dom! Afgezien van zijn gerommel met jonge meiden had Garcia een degelijke betrouwbare reputatie die hij helemaal te grabbel heeft gegooid met deze doorzichtige megafraude. Daarnaast was hij de laatste jaren bij Girobank zo aan het strooien met idiote leningen (DAE, Ctex) dat sommigen dachten dat hij aan het dementeren was.

  Maar waarom deze fraude? Garcia was dik binnen en had meer geld dan hij ooit op kon maken, zelfs al zou hij de rest van zijn leven iedereen in de Heeren gratis van hem drinken.

  Benieuwd wie hij mee naar beneden sleept in zijn val. In ieder geval zijn hypocriete marionet Stephen Capella, maar wellicht ook de directeur van de Centrale Bank, Tromp.

 5. Garcia gaat zware tijden tegemoet. 75 jaar en nog nooit een dag zonder luxe geleefd. Dat gaat hard aantikken. Op enig respect van wie dan ook hoeft hij niet te rekenen.

  Met minder dan 10 jaar gevang, komt hij niet weg. Dat zal hij zelf ook wel weten. Vaak kiezen dit soort figuren voor een stuk touw, riem of stropdas.

  De tijd zal het – snel – leren.

 6. Ik betwijfel of zuipschuit Blaauw hier niet van afwist, die man is ook nooit op enige integriteit te betrappen geweest.

  Net als Stephen Capella, de laffe loopjongen van Garcia, die zijn tas af klaar heeft staan voor wanneer de politie hem komt halen voor een enkele reis naar Bon Futuro. De smeerlap misbruikte zelfs zijn moeder in de Girofraude.

  Verder wel een erg domme, doorzichtige fraude van Garcia. Zelfs Schotte zou dat beter hebben gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *