Amigoe | Europese hypotheekrichtlijn niet van invloed op lokale banken

Europese hypotheekrichtlijn niet van invloed op lokale banken

Europese hypotheekrichtlijn niet van invloed op lokale banken

WILLEMSTAD — Volgens Lionel ‘Chicu’ Capriles, directeur van de Maduro & Curiel’s Bank, zal de ‘Mortgage Credit Directive’, een Europese hypotheekrichtlijn die bedoeld is om de rechten van consumenten te beschermen en die sinds kort ook in Nederland geldt, geen invloed hebben op de taken en business van lokale banken.

“De lokale banken zijn niet actief op de Nederlandse hypotheekmarkt”, zegt Capriles. Pas als de ‘Mortgage Credit Directive’ ook op de BES-eilanden wordt ingevoerd zullen de lokale banken met de richtlijn te maken krijgen, legt de bankdirecteur uit. Gisteren meldde de Amigoe dat het voor inwoners van Curaçao, Aruba en St. Maarten veel moeilijker is geworden om een huis te kopen in Nederland. Een inkomen in Antilliaanse of Arubaanse guldens, maar ook in Amerikaanse dollars of andere vreemde valuta, wordt vrijwel niet meer geaccepteerd voor een hypotheek.

Euro-hypotheken

In het verleden kende Curaçao het fenomeen van euro-hypotheken. Huizenkopers konden via een intermediair een Nederlandse hypotheek in euro’s afsluiten. Dat was toentertijd met de sterke Antilliaanse gulden voordeliger. “Toen de valutakoers voor ons naar de verkeerde richting was verschoven zijn er veel klappen op de huizenmarkt gevallen. Veel families liepen financiële schade op. Uiteindelijk had de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen maatregelen getroffen om de consument te beschermen. Daardoor is het op de voormalige Nederlandse Antillen veel moeilijker geworden om hypotheken in andere valuta te krijgen. Door de lessen die we geleerd hebben komen deze hypotheken in andere valuta haast niet meer voor. Wat je nog wel af en toe ziet zijn de dollar-hypotheken. Koersschommelingen kunnen snel een negatief effect hebben op de consument”, aldus Capriles. “Het heeft weliswaar jaren geduurd om dat af te handelen, maar het is de centrale bank uiteindelijk wel gelukt. We hebben allemaal de les geleerd dat deze hypotheken gevaarlijk kunnen zijn.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *