32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Ex-politieagent vrijgesproken van diefstal

HomeMediaAmigoe | Ex-politieagent vrijgesproken van diefstal

Twee jaar na ontslag

Ex-politieagent vrijgesproken van diefstal
Ex-politieagent vrijgesproken van diefstal

WILLEMSTAD — Een voormalig agent van het Korps Politie Curaçao, Axel Gomez, werd na een uitgebreid betoog van zijn advocaat Marije Vaders afgelopen woensdagochtend door de rechter in Eerste Aanleg vrijgesproken van diefstal van 1500 gulden.

Zowel de raadsvrouw als haar cliënt is tevreden en opgelucht met het vonnis, maar Vaders wees in haar pleidooi op het feit dat de zaak het leven van de man heeft verwoest. Hij werd hierdoor na 23 dienstjaren ontslagen en zit sindsdien diep in de (financiële) problemen.

Gomez werd door het OM verweten dat hij op 31 januari 2013 1500 gulden van de man Jose P., een medewerker bij autowasserij Real Deal, zou hebben gestolen. Hij heeft echter vanaf het begin aangegeven onschuldig te zijn.

Gomez benadrukte het geld van de vloer (bij Real Deal) te hebben opgeraapt, in de veronderstelling dat dit zijn eigen geld was. Vaders benadrukte ter zitting dat het eerste opmerkelijke in deze zaak is dat niemand aangifte heeft gedaan. De man die het geld verloor, zijn moeder of de eigenaar van de carwash Jo Hernandez, hebben allen geweigerd aangifte van diefstal te doen.

“Dat zegt toch wat.”

Gang van zaken

Agent Gomez was op de bewuste dag naar de carwash gegaan met de auto van een collega. De auto werd eerst van buiten gewassen en daarna verplaatste Gomez de auto, zodat die ook van binnen kon worden gewassen.

In de auto telde hij het geld dat hij eerder had opgenomen in verband met zijn aankomende reis naar Aruba met zijn zieke vrouw. Op een gegeven moment kwamen er jongens rond zijn auto staan.

Gomez pakte haastig zijn geld en telefoon en stapte uit de auto, terwijl hij verder ging met zijn telefoon. Daarna zag hij iets op de grond waaien en ging ervan uit dat dit zijn eigen geld moest zijn, dat uit zijn hand dan wel zak was gevallen. Hij raapte het geld op en stopte het in zijn zak.

Gomez praatte nog even met één van de jongens van de carwash, gaf een fooi, stapte vervolgens in zijn auto en reed rustig weg, aldus Vaders. Dit is tevens op de videobeelden van de zaak te zien.

Vaders legde bewijzen over van het feit dat Gomez inderdaad geld had opgenomen en dus cash in zijn bezit had, oftewel een bedrag van 1450 gulden dat hij van het bedrijf Sagicor op zijn rekening gestort kreeg en dat hij bij een bank op 16 januari had opgenomen.

Op 31 januari nam hij tevens 2500 gulden op en had dus op 50 gulden na inderdaad een bedrag van ongeveer 4000 gulden op zak die dag, zoals hij aan zijn collega’s had aangegeven, voegde de raadsvrouw toe.

Onschuldig

Het OM beschuldigde de ex-agent van wederrechtelijke toe-eigening van het geld van een ander, oftewel opzettelijk diefstal. Vaders haalde hierbij aan dat er in deze zaak dus geen sprake kan zijn van voorwaardelijke opzet.

“Zoals aangegeven ging hij ervan uit dat het geld zijn eigen geld was en hierbij is van belang dat hij net geld had opgenomen en dat in de auto aan het natellen was. Ook van belang is dat hij op de plaats waar het geld lag inderdaad heeft gelopen.”

Uit de videobeelden blijkt iet dat Gomez het geld van de andere werknemer heeft zien vallen, aldus Vaders. Uit die beelden blijkt dat hij bezig was met zijn telefoon en niet in de richting van de werknemer keek. Hij liep het geld ook eerst voorbij en pakte het pas op toen het begon weg te waaien. En dat deed hij gewoon in het bijzijn van de jongens die de auto aan het wassen waren, zonder schichtig te handelen.

Na het oppakken van het geld bleef hij ook nog gewoon ter plaatse totdat de auto klaar was. De raadsvrouw haalde in haar pleidooi tevens een uitspraak aan van het hof Den Bosch, dat in een soortgelijk geval de verklaring van de verdachte niet onaannemelijk achtte.

Kranten

Bovendien is volgens Vaders ook van groot belang het feit dat deze zaak voor Gomez pas aan het licht kwam, toen hij in de kranten met foto werd afgebeeld op 15 februari 2013.

Gomez bevond zich op dat moment op Aruba en bij terugkomst op het eiland ging hij direct op 18 februari naar de carwash toe, om daar met de eigenaar te praten om te horen wat er gaande was. Daar gaf de eigenaar aan dat het ging om het salaris van een werknemer.

“Pas toen werd het voor cliënt duidelijk wat er was gebeurd en hij wilde dit geld dan ook op geen enkele manier houden.”

Direct werd afgesproken dat hij het geld zou teruggeven en dat heeft hij ook op 22 februari gedaan. “Ook dit gedrag van cliënt valt niet te verenigen met een bewezenverklaring van het oogmerk tot wederrechtelijke toe-eigening.

Ontslag

Vaders haalde verder de gevolgen van deze gebeurtenis aan.

“Het oprapen van geld dat op de grond lag, heeft het leven van cliënt verwoest.”

Zo werd Gomez publiekelijk uitgemaakt voor een dief en werd hij hierdoor ontslagen, nadat hij 23 jaar lang in dienst was als politieagent bij het Land. Ook werd zijn salaris stopgezet. Bovendien overleed zijn levenspartner.

Gomez kon na het ontslag zijn schulden niet meer afbetalen en zit tot over de oren in de schulden bij verschillende instanties, namelijk ruim 20.000 gulden bij diverse banken.

Ook kan hij de alimentatie voor zijn kinderen niet meer betalen. Hij heeft drie minderjarige kinderen en is door deze zaak niet meer in staat zijn kinderen te onderhouden.

Vrijspraak

Het OM benadrukte ter zitting dat de man zich schuldig had gemaakt aan diefstal, maar de rechter is het met de raadsvrouw eens dat er hier geen sprake is geweest van opzet. De exagent werd dus direct vrijgesproken. Wat dit allemaal kan betekenen voor de toekomst van de ex-agent, is nog onduidelijk. Opmerkelijk is wel dat de man hoe dan ook door een publicatie in de krant zijn baan kwijt is geraakt, terwijl het Gerecht hem twee jaar later vrijspreekt. Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Irma, met we;l de rechter zijn geweest.
    geen enkele andere rechter zal deze onzin geloven
    zij ook niet, maar toch vrijspraak…

  2. Feit: op 16 januari neemt agent Ang 1.600 op van zijn bank.
    Feit: op 31 januari neemt agent wederom een bedrag van Ang 2.500 op van zijn bank.
    Agent loopt dus 16 dagen met Ang 1.600 op zak en op 31 januari met Ang 4.100 ??

    Feit: op 31 januari heeft agent dus Ang 4.100 op zak en gaat op zijn gemak naar de autowasserette!
    Feit: agent zit op bewuste dag zijn geld te tellen! Daarna raapt hij Ang 1.500 van de grond, denkende dat hij dit verloor en dat dit van hem is. Hij telt niet na of hij nog geld kwijt is nadat hij geld heeft opgeraapt!!
    Feit: pas op 15 februari reageert hij na een krantenartikel over het bewuste stelen van Ang 1.500 waarbij zijn naam genoemd wordt.
    Feit: agent loopt 15 dagen met Ang 1.500 extra op zak zonder dit te weten!
    Vraag die agent zich had moeten stellen: waar komen die extra Ang 1.500 vandaan?
    Conclusie: agent heeft nagelaten op 31 januari na het oprapen het geld wederom te tellen. Had hij dat gedaan dan had hij meteen kunnen constateren dat hij Ang 1.500 teveel bij zich had.
    Agent heeft 15 dagen lang met meer geld op zak gelopen dan hij vermoedde. Pas nadat hij via het krantenartikel las heeft hij het geld teruggegeven. Hier is dus duidelijk sprake van nalatigheid en ontvreemden van geld.

  3. ‘Gomez benadrukte het geld van de vloer (bij Real Deal) te hebben opgeraapt, in de veronderstelling dat dit zijn eigen geld was.’

    Wat een flagrante onzin! Wie was de rechter, mag ik raden, Irma Lips?

    Als een agent van politie niet merkt dat hij ineens veel meer geld bij zich heeft is hij waarschijnlijk corrupt.

    Ik voorspel Axel Gomez een grote carriere bij de MFK.

    ‘Vaders benadrukte ter zitting dat het eerste opmerkelijke in deze zaak is dat niemand aangifte heeft gedaan. De man die het geld verloor, zijn moeder of de eigenaar van de carwash Jo Hernandez, hebben allen geweigerd aangifte van diefstal te doen.’ . Zou het bij Marije Vaders op kunnen zijn gekomen dat met rechters als Irma Lips niemand het nog zinvol acht om aangifte te doen? Weten we ook niet allemaal dat als er eens een fikse straf wordt opgelegd (hallelujah, Brian Mariano, 1 jaar) die niet eens hoeft te worden uitgezeten?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties