32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Extreme overlast door afgravingen midden in woonwijk

HomeMediaAmigoe | Extreme overlast door afgravingen midden in woonwijk
Extreme overlast door afgravingen midden in woonwijk | Ken Wong
Extreme overlast door afgravingen midden in woonwijk | Ken Wong

WILLEMSTAD — Grootschalige afgravingen van een heuvel – oorspronkelijk de ‘Seru Karpata’ genaamd – midden in een woonwijk, zorgen voor extreme geluidshinder en stofoverlast, zo stellen bewoners van de Cubaguaweg en Jumentoweg radeloos.

Met inzet van grof materieel, zoals een industriële bulldozer die een oorverdovend schrapend metaalgeluid veroorzaakt, drilboren en zelfs explosieven wordt er op het terrein ondermeer diabaas gewonnen en grind geproduceerd middels verpulvering. Ook zijn op het terrein afvalhopen te onderscheiden van bouwpuin die aldaar door te crushen ‘gerecycled’ en begraven worden.

“We weten dus niet wat er allemaal in die afvalhopen zit, maar deze worden hier bewerkt waarbij veel stof de wijk in waait. In het bouwpuin zitten natuurlijk ook eterniet dakplaten waarvan bekend is dat deze in het verleden asbest bevatten. Dit gerecyclede afval wordt dan gebruikt voor het opvullen van het terrein. Dit nadat men met inzet van explosieven grote gaten heeft gecreëerd en het diabaas voor verkoop eruit heeft gezift”, aldus een bewoner die samen met zijn buurvrouw die een baby op de arm draagt, de Amigoe op locatie uitleg geeft.

De overheersende schraapgeluiden die door de heen en weer rijdende bulldozer veroorzaakt worden nemen tijdens een bezoek op locatie slechts af en toe af. Tijdens deze korte pauzes dringt door hoe hard er geschreeuwd moet worden om je verstaanbaar te maken. Het geluid gaat door merg en been. Ongeveer tien verschillende bewoners doen, slecht verstaanbaar door het lawaai, hun beklag.

Plofgeluiden

Van de heuvel Seru Karpata is niets overgebleven aangezien deze volgens de bewoners de afgelopen drie jaar geheel is uitgegraven. “We hebben over de afgelopen drie jaar bij verschillende instanties aangeklopt nu er ook sprake is van een landfill, maar we worden van het kastje naar de muur gestuurd. Mensen met jonge kinderen zijn wanhopig, baby’s kunnen niet slapen en zelfs mijn jonge tieners kunnen er niet meer tegen. De plofgeluiden van de explosieven zijn helemaal erg, je hele huis trilt”, aldus de wijkbewoner. Zijn buurvrouw vertelt dat zij bij deze explosies ook stenen de wijk in heeft zien vliegen.

Een bewoner die voorbij komt vertelt in rap tempo welke instanties allemaal zijn benaderd: “We worden heen en weer gestuurd door Openbare Werken en Domeinbeheer. Beide instanties stellen dat de andere verantwoordelijk is. Omdat we ook bezorgd zijn over waaruit de grote hoeveelheid stof bestaat, zijn we ook bij de Milieudienst geweest, ook inzake geluidsoverlast. Die konden ons ook niet helpen omdat er naar verluidt een vergunning voor deze werkzaamheden zou zijn uitgegeven. Men heeft ons aangeraden om naar de ombudsman te stappen. Voor zover wij weten is dit overheidsterrein waarvan slechts een gedeelte is uitgegeven.”

Rondvliegende projectielen

Vanuit de tuin van twee bewoonsters van de Jumentoweg is de omvang van de ingrijpende werkzaamheden zichtbaar. Op ongeveer 3 meter van hun terreinomheining is een afgrond van ongeveer 20 meter te zien. Deze vrouwen zijn dan ook zeer bezorgd over mogelijke aardverschuivingen en de stabiliteit van hun huis. Dat het gebruik van explosieven voor de afgravingen rondvliegende projectielen oplevert, blijkt bij een bezichtiging van het huis van hun overbuurman, Inphraim Cachemir. Hij laat een groot stuk rubber zien ‘dat met een plof op zijn huis landde’.

In zijn badkamer is te zien wat voor een impact de rondvliegende projectielen kunnen hebben. Het dak en het plafond van de badkamer vertonen gaten ‘waarbij de brokstukken zelfs het email van de badkuip lossloegen’. Achter de badkamertegels is speling ontstaan, bij drukken veert het geheel mee. “Dit is door de ploffen helemaal los komen te zitten. En overigens is dit schrapende geluid wat men nu hoort niks in vergelijking met de kloppende drilgeluiden die soms om zes uur ’s ochtends starten. Dit trilt het hele huis door”, aldus Cachemir. Hij stelt een advocaat in de arm te hebben genomen om juridische stappen te ondernemen.

Reactie VVRP-minister

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Suzy Camelia-Römer (PNP) reageert: “Ik vind dit schokkend, ik hoor van deze situatie voor het eerst. Voor dit soort klachten is binnen het ‘Tereno pa tur, pero na òrdu si’ het klachtennummer 0800-1919 ingesteld. Ik heb in ieder geval Domeinbeheer en het handhavingteam de opdracht gegeven om dit nader uit te zoeken”, aldus de minister.

De Domeinbeheer-directeur bevestigt dat er opdracht is verstrekt voor inspectie op locatie: “In ieder geval bleek bij eerdere inspecties dat de papieren in orde waren. Zo blijkt er ook een vergunning te zijn verstrekt voor het gebruik van explosieven, wat overigens niet via VVRP gaat. Voor het terrein is, ik meen me te herinneren in 2014 of 2015, een erfpachtuitgifte uitgegeven. Dit voor de realisatie van een beton/blokkenfabriek onder strakke voorwaarden.”

Verder is er toestemming voor het bouwrijp maken van het terrein. “Deze omgeving kent een bijzonder harde ondergrond waar de beste hardste diabaassoort te vinden is.” Op de mededeling dat volgens de bewoners de werkzaamheden al drie jaar worden uitgevoerd – dus nog voor de erfpachtuitgifte – en op de vraag hoe het mogelijk is dat dit midden in een woonwijk plaatsvindt, zegt de directeur: “Dit moet nu uitgezocht worden waarbij ook gekeken zal worden of men aan de erfpachtuitgifte – aan de voorwaarden – voldoet. Men dient zich in ieder geval aan de milieuregels te houden maar daar kan ik helaas geen uitspraken over doen. Ook voor het bouwrijp maken van het terrein zijn regels, dit alles zal nu getoetst worden.”

De afgrond van ongeveer 20 meter bevindt zich op 3 meter afstand van het terrein van deze bewoonster.
Deze bulldozer – te zien is hoe een gat gedicht wordt – veroorzaakt veel geluidsoverlast.
Bron: Amigoe
Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Ik dacht dat hoofd milieudienst een familie /neef of broer/ van wijlen Helmin Wiels is, deze is in het bezit van (2) diploma’s en wel het zwem a.en een bier zuipdiploma, voor de rest is hij kwa scholing niet verder dan de kleuterschool 1e klas gekomen, maar ja niet iedereen heeft het zelfde koppie?.

  2. Wie houdt toezicht op de veiligheid van omwonenden? Zijn omwonenden wel op de hoogte gebracht van delfstofwinning in hun achtertuin? Wie betaalt de schade aan het gehoor van de omwonenden? Tijd voor nieuwe mensen bij de milieudienst, mensen met kennis van zaken.

  3. Delfstofwinning zonder toestemming van Curaçao is gelijk aan stelen van gemeenschappelijke eigendommen.
    Een vergunning voor erfpacht is geen vergunning om delfstoffen te winnen, laat staan op gestolen grond. Hoezo kan de laffe milieudienst niks doen? Is er dan een milieuvergunning en een vergunning door economische zaken afgegeven? Zware geluidsoverlast valt ook onder milieudelict. Het is merkwaardig dat desbetreffende minister hier niet op de hoogt is. Gewoon alle inkomsten terug laten betalen en de bodem in oorspronkelijke staat laten brengen, voor zover dit nog mogelijk is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties