Amigoe | Ferry Discovery wordt geveild

De ferry heeft desondanks veel inkomsten voor het eiland genereerd aan liggelden | Foto Ken Wong

De ferry heeft desondanks veel inkomsten voor het eiland genereerd aan liggelden | Foto Ken Wong

WILLEMSTAD — De executoriale veiling van de hoge snelheidsferry de ‘HSS Discovery’ die al vanaf november 2011 op Curaçao aangemeerd ligt, is op donderdag 9 april.

De veiling vindt plaats naar aanleiding van het gewonnen kort geding aangespannen door Global Marine Business Solutions Inc. dat op Tortola (Britse Maagdeilanden) zit, tegen Albamar C.A. dat in het Venezolaanse Porlamar gevestigd is.

Zoals bekend is er vanaf de binnenkomst in november 2011 vanuit La Guaira in Venezuela veel commotie geweest over de ‘HSS Discovery’, die desondanks in de tussenliggende periode veel inkomsten aan liggelden heeft gegenereerd voor het eiland en havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA).

Het Gerecht in Eerste Aanleg op Curaçao heeft op 5 december 2014 in een kort geding Albamar (dit bedrijf wordt door ingewijden als de eigenaar van de ferry omschreven, red.) veroordeeld tot het betalen van 863.640 dollar vermeerderd met 15 procent incassokosten, en 600.000 dollar.

Dit voor de door aan Global Marine Business Solutions Inc. geleverde diensten zoals ‘managementdienstverlening’ en aan derden verrichte betalingen ten behoeve van Albamar.

Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad. Ook is Albamar in de proceskosten veroordeeld voor 7791 gulden. De ferry zal conform het principe van ‘as is where is’, op 9 april om 15.00 uur worden geveild, voor het Gerecht in Eerste Aanleg.

De verdere details over de veilingvoorwaarden zullen middels s in deze krant, door advocate Frieda Pais-Fruchter, bekendgemaakt worden.

Zoals bekend, ging er bij de binnenkomst van de ferry al veel mis. Het schip dat 126 meter lang en 40 meter breed is en 19.638 ton vrachtcapaciteit heeft, werd door de douane onder bewaking geplaatst omdat de papieren niet in orde waren gemaakt door degenen die de ferry exploiteerden.

Vervolgens zouden twee personen op de voorgrond treden, Ewart Walle en Rivelino Marcano, die zichzelf als de initiatiefnemers voor de exploitatie van de ferry omschreven. Zij gaven aan het schip van de eigenaar te willen overnemen met als doel het bevaren van de route Curaçao – La Guaira (Venezuela).

Zo ver zou het niet komen, aangezien Marcano vervolgens gearresteerd werd in verband met de handel in illegale diesel, afkomstig van de ferry. De arrestatie vond plaats nadat bleek dat er aan boord van de ferry, in negen tanks, in totaal 360.000 liter diesel naar het eiland was verscheept.

Omdat de diesel niet op reguliere wijze was ingevoerd, vanwege het ontbreken van ladingspapieren – een manifest – en de vertrekpas die in Venezuela werd verstrekt aangaf dat de ferry ‘zonder lading was vertrokken’, kon de aangifte tot invoer van Marcano door de douane niet ingewilligd worden.

Ook bleek dat er sprake was van zegelschending van zes tanks en er 240.000 liter diesel was verdwenen, waarop de douane een grootschalig onderzoek instelde.

Binnen het onderzoek naar de verdwenen – illegaal geimporteerde – diesel, heeft de douanerecherche in de laatste weken van maart 2012 onder meer vrijwel dagelijks bedrijfsbezoeken afgelegd, waarbij zowel verdachten als getuigen werden gehoord.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Ferry Discovery wordt geveild

  1. Abraham Mossel

    Is de verduisterde diesel ooit boven water gekomen op het eiland?. Ik heb altijd een sterk vermoeden gehad dat Gerrit de Raaf , Jammo en sheihk Hakim er iets mee te doen hadden. Zij zaten overal op de eerste rij als er wat te verdelen was aan smeergeld, tot in China en Duitsland toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *