32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024 12:59

Amigoe | Frank Martinus Arion overleden

Frank Martinus Arion in Willemstad in 2003 | Foto Vincent Mentzel / Hollandse Hoogte
Frank Martinus Arion in Willemstad in 2003 | Foto Vincent Mentzel / Hollandse Hoogte

WILLEMSTAD — De Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion (pseudoniem van Frank Efraim Martinus) is gisteravond op 78-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt minister van Cultuur Irene Dick (PS).

Aanstaande vrijdag zal de minister stilstaan bij de rol van de schrijver voor de standaardisering van het Papiaments. Dat doet ze op de school die hij mede heeft opgericht, Skol Humanista na Papiamentu (FSHP).

“Het doet pijn om te horen dat hij ons heeft achtergelaten”, zegt minister Dick in een telefonisch interview met de Amigoe. De laatste tijd ging de gezondheid van Martinus Arion achteruit. Gisteren hoorde de minister dat de schrijver in het ziekenhuis was opgenomen. “Hij was ernstig ziek.” Vanmorgen bereikte haar het nieuws dat hij was overleden.

In het kader van de Siman di Kultura (cultuurweek) en de Internationale Dag van de Docent zal de minister bij Kolegio Erasmo stilstaan over de rol van Martinus Arion bij de standaardisering van het Papiaments. “Normaal wordt de Internationale Dag van de Docent op 5 oktober gevierd. Dit jaar valt deze dag in de schoolvakantie. Daarom zullen we aanstaande vrijdag, 2 oktober, een uur ‘in de schoenen van een docent’ staan op Kolegio Erasmo”, zegt Dick. Volgens haar heeft hij veel betekend voor het ontastbaar cultureel erfgoed van Curaçao, namelijk het Papiaments. Hij heeft zich ruim dertig jaar ingezet om het Papiaments naar een hoger niveau te tillen en het aanzien voor deze creoolse taal te verhogen. Ook heeft gewerkt aan educatiemateriaal in het Papiaments. “Mijn diepste condoleances gaan uit naar zijn familie, echtgenote en dochter en de gemeenschap van Skol Humanista na Papiamentu en iedereen van de taalgemeenschap op Curaçao”, aldus de minister.


Werk

Martinus Arion schreef in het Nederlands en het Papiaments. Zijn beroemdste boek is ‘Dubbelspel’, de roman waarmee hij in 1973 debuteerde. Een boekverfilming is in de maak. De productie is dit weekeinde begonnen. Fundashon Bon Intenshon is een van de filmproducenten. In het najaar van 2006 was Dubbelspel speerpunt van de campagne Nederland Leest. Dubbelspel werd gratis via de bibliotheken verspreid in een oplage van 575.000 exemplaren. Het einde van de campagne werd gemarkeerd door een reading van Dubbelspel in Paradiso (Amsterdam), onder regie van John Leerdam. Aan de opvoering deed een keur van bekende Curaçaoënaars en Nederlanders mee. Een van de personages werd gespeeld door huidig premier van Nederland Mark Rutte. Overige rollen werden gespeeld door Paulette Smit, Raymi Sambo en Jörgen Raymann. De muzikale begeleiding werd verzorgd door Izaline Calister, Denise Jannah, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Giovanca Ostiana en Lesley Vos.


Vrou
w

In 1975 doceerde hij aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren in Paramaribo waar hij ook zijn vrouw ontmoette, de Surinaamse cultureel antropologe en dichter Trudi Guda. Ze kregen een dochter. Na de coup van Desi Bouterse vertrok het gezin naar Curaçao, waar Martinus Arion zich eindelijk op het werk kon richten dat hem fascineerde: de standaardisering van het Papiaments. Uiteindelijk richtte hij zijn eigen politieke partij op die deze taal moest beschermen voor de toekomst. In 1996 verscheen zijn dissertatie over de oorsprong van het Papiaments, waarop hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam: ‘The Kiss of a Slave. Papiamentu’s West-African Connections’.

 

In 1992 werd Martinus Arion benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In december 2008 maakte hij bekend zijn lintje terug te willen geven aan de Staat der Nederlanden, omdat hij meende dat Nederland bezig was aan een herkolonisatie van de Antillen, door sanering van de Antilliaanse schulden te koppelen aan meer justitiële controle. In 2001 ontving hij de prestigieuze Premio Cola Debrot in de categorie literatuur. Sinds 15 augustus 2012 draagt de Nationale Bibliotheek van Curaçao de naam van de schrijver. Bibliografie

  • 1957 – Stemmen uit Afrika (gedichten)
  • 1972 – Bibliografie van het Papiamentu
  • 1973 – Dubbelspel
  • 1974 – Sisyphiliaans alpinisme tegen miten
  • 1975 – Afscheid van de koningin
  • 1977 – Albert Helman, de eenzame jager
  • 1979 – Nobele wilden
  • 1993 – De ibismensmuis
  • 1995 – De laatste vrijheid
  • 1996 – The Kiss of a Slave. Papiamentu’s West-African Connections (proefschrift)
  • 2001 – De eeuwige hond
  • 2005 – Eén ding is droevig
  • 2006 – De deserteurs
  • 2006 – Drie romans (bevat: Afscheid van de koningin, Nobele wilden en De laatste vrijheid)

Bron: Amigoe

Gearchiveerd als

7 reacties

  1. Dubbelspel z.n beste boek is net als de antillen.
    Het begint interessant
    Het midden stuk is iets en je denkt er komt wat.
    Maar het einde is een puinhoop een niet te volgen rommeltje.
    Als meer dan de helft van de inwoners naar NL vertrekt en van de studenten die er gaan studeren de meeste niet meer terug komen is dat herkolonisatie verhaal ook onzinnig geworden.
    Hij kwam er gewoon achter dat hij dat lintje kreeg bij gebrek aan beter.

  2. Flory Peetoom???? Wat een lariekoek. Ze hebben wel wat beters te doen.
    Als ze dat echt zouden willen, dan zag Curacao er echt heeeeel anders uit dan nu.

  3. Liever gisteren dan vandaag is Nederland van deze dievenbende hier af, waar de grootste lummels , sukkels , de dienst uitmaken en Nederlands belastinggeld, wat voor de minderbedeelden bestemd is over de balk gooien, eerder gezegd mee smijten voor hunzelf.

  4. Nederland is inderdaad al jaren bezig de Antillen te her-koloniaeren. En te indoctrineren met allerlei smerig links en moraalloos macamba-gedachtegoed.

    Geen idee waar je het over hebt maaar als je niet blij bent met Pisas dan weet je waar je volgend jaar niet op moet stemmen

  5. Arion was het prototype van links lullen en rechts vullen.
    Gevierd door politiek correct Nederland, maar daar heb je het dan ook wel mee gehad.
    Heb ooit geprobeerd om me door zijn boeken te worstelen, viel iedere keer in slaap, ben er maar mee opgehouden.

  6. Misschien had F.M.A. zijn boek “Dubbelspel dan ook gelijk in het Papiamentu moeten schrijven ipv het Nederlands. Och wacht, die markt is wel heel erg klein. De Nederlandse boekenkassa rinkelde natuurlijk veel luider dan de Papiamentstalige waar lezen nou ook niet bepaald hobby nummer 1 is. Tel daar bij op Vlaanderen, Suriname, Indonesie en Nederlandssprekenden over de wereld dan zit je ruim op de 25.000.000 Nederlanse spreker en tralala je hebt genoeg redenen om je anti-nederlands principes overboord te gooien. Lintjes inleveren. Dat kost je letterlijk niets. Je reinste Symboolpolitiek. ALle Nederlandse dubbelspel boeken intrekken versnipperen en geld teruggeven, dan maak je een statement tegen makamba-gedachtengoed. Anders is het wel een beetje :”dubbel”.

  7. geweldig dat deze man zijn lintje aan de Staat der Nederlanden heeft teruggegeven!
    Nederland is inderdaad al jaren bezig de Antillen te her-koloniaeren. En te indoctrineren met allerlei smerig links en moraalloos macamba-gedachtegoed. En de regering Pisas knikt braaf mee.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties