Amigoe | ‘Gamba’ morgen bij rechter-commissaris

‘Gamba’ morgen bij rechter-commissaris

‘Gamba’ morgen bij rechter-commissaris

WILLEMSTAD — Magnus-verdachte Keith Godwin, die volgens het Openbaar Ministerie de man ‘Gamba’ is die betrokken was bij de moord op Raikel Conception in januari 2013, moet morgen voor de rechter-commissaris (RC) verschijnen. Hij werd sinds hij op het eiland is verhoord en hoort dus morgen van de RC of zijn hechtenis met zestig dagen zal worden verlengd.

Zoals bekend werd de man in verband met deze zaak in juni vorig jaar in de Verenigde Staten aangehouden in opdracht van het lokale OM. Hij kwam op 13 maart op het eiland aan en door de Amerikaanse federale autoriteiten aan de lokale autoriteiten overgedragen, nadat rechter Joseph Wilkinson op 3 november vorig jaar besloot dat de moordverdachte uitgeleverd mocht worden. De lange strijd van zijn Amerikaanse advocaat Martin Regan tegen zijn uitlevering, leidde niet tot een andere beslissing.

Het levenloze lichaam van Conception werd op 27 januari 2013 in een boot genaamd ‘No Limit’ gevonden en uit onderzoek bleek vrij snel dat de moord het gevolg was van de oorlog tussen de bendes ‘No Limit Soldiers’ (NLS) en ‘Buena Vista City’ (BVC). Deze zaak kreeg ook de naam ‘No Limit’.

Deze zaak kwam aan het rollen nadat de vier mannen Carlos ‘Kalo’ Pieter, Dangelo ‘Panchèk’ Damascus, Elvis ‘Monster’ Kuwas en Burney ‘Nini’ Fonseca – die nog terecht moet staan – werden opgepakt voor de uitvoering van de moord op Helmin Wiels, de zaak Magnus. Uit dat onderzoek bleek dat Kuwas ook bij de moord op Conception betrokken was.

Kuwas heeft bekend dat hij ook bij de moord op Conception, net als die op Wiels, de schutter was. Verder verklaarde hij dat ene ‘Gamba’ de chauffeur was van de vluchtauto, die werd gebruikt bij deze moord. Wijlen Luigi ‘Pretu’ Florentina had voor deze moord een bedrag van 75.000 gulden betaald en Kuwas moest dat met ‘Gamba’ delen. Dat blijkt uit de verslagen van de verhoorgesprekken met Kuwas en zijn vrouw Monalisa, die de Amigoe heeft ingezien. Als motief voor de moord op Conception noemde Kuwas in die gesprekken ‘problemen die zij met elkaar hebben gekregen, waarbij Conception in de voormalige Bandera Grill een vuurwapen tevoorschijn haalde’.

Kuwas beweerde later tijdens de behandeling van de Magnus-zaak niet de waarheid te hebben verklaard en benadrukte dat hij niet de schutter was van Conception, maar dat ‘Gamba’ het slachtoffer heeft doodgeschoten. Op vragen van het OM hoe hij dan aan details van de moord kwam, zei hij die in de kranten te hebben gelezen.

Later bleek uit een onderzoek dat het wapen bij beide moorden was gebruikt. Dat werd na de publicatie van de Amigoe in mei vorig jaar hierover, twee weken later in het Waaigat gevonden.

Kuwas is inmiddels hiervoor, voor de moord op Helmin Wiels op 5 mei 2013 en voor die op Lionel ‘Layo’ Arnaud in juni 2012, alsmede voor de gewapende overval op een geldloper drie dagen voor de moord op Conception, veroordeeld door het hof tot een levenslange gevangenisstraf. ]

Godwin zelf ontkende steeds via zijn advocaat Regan betrokken te zijn geweest bij de moord op Conception. Hij kwam regelmatig naar Curaçao, alleen om zijn vriendin te bezoeken, aldus Regan. Dat was dus de reden waarom hij ook op die bewuste dag op het eiland was.

Volgens welingelichte bronnen is deze vriendin Suzy R., die ook een relatie had met Kuwas. Zowel Kuwas en Damascus beweerde tijdens de behandeling van de zaak Magnus bovendien dat R. het brein was achter de gewapende overval op de geldloper van Hector Henriquez op 25 januari 2013. Hiervoor werden Kuwas en Damascus veroordeeld. Beide mannen benadrukten ter zitting dat het oneerlijk is dat zij gestraft worden, terwijl R. die bij Hector Henriquez als manager werkzaam was, nooit hiervoor is opgepakt. Kuwas: “Zij kwam met de tip naar me toe en later kreeg ik via ‘Pretu’ de opdracht hiervoor.”

Zaaksofficier Gert Rip gaf toen ter zitting in Eerste Aanleg aan, net als advocaat-generaal Anton van der Schans in hoger beroep, dat R. spoorloos is. Verder doen er geruchten de ronde dat de vrouw inmiddels vermoord is. De autoriteiten weten niet waar ze is, dus kunnen dit ontkennen noch bevestigen.

Of Godwin inderdaad steeds bij R. op bezoek kwam en toch niets te maken heeft met de moord op Conception, moet nog uit een uitgebreider onderzoek (inclusief zijn eigen verklaringen deze dagen) blijken.

Bron: Amigoe
Dossier: Helmin Wiels – moord (Magnus & Maximus)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *