Amigoe | ‘Gasbommetjes ontploffen na dump bij Koraal Tabak’

De bewoners van Sta. Catharina spreken hun zorgen uit over deze recente afvaldump, een 50-tal gasbommetjes

De bewoners van Sta. Catharina spreken hun zorgen uit over deze recente afvaldump, een 50-tal gasbommetjes

WILLEMSTAD — Nadat er afgelopen donderdag omstreeks 16.00 uur sprake was van hevige rookontwikkeling en stankoverlast van in brand gevlogen afvalhopen in Koraal Tabak op het terrein van de familie Bakhuis, gingen enkele bewoners op onderzoek uit en kwamen ‘tot hun ontsteltenis’ tot de ontdekking dat op het plateau – naast een ongeveer 10 meter diepe afvalgeul – een 50-tal gasbommetjes was gedumpt.

“De ploffen waren op flinke afstand te horen”, aldus Thierry Jansegers namens de bewoners van Sta. Catharina.

Over de herkomst van de gasbommen is vooralsnog geen duidelijkheid. Politiewoordvoerder Imro Zwerwer kon vandaag over dit specifieke geval nog geen nadere informatie verschaffen. Hij beloofde hier aanstaande maandag op terug te zullen komen.

Jansegers, die al jarenlang met regelmaat aan de bel trekt omtrent de overlast die gepaard gaat met smeulende afvalhopen bij Koraal Tabak, lichtte toe dat ‘de bewoners de afgelopen vier maanden juist geen last hadden van brandende afvalhopen’.

“Tja, we hebben dus de afgelopen maanden geluk gehad. Eergisteren viel de zwarte rookontwikkeling op grote afstand op. Ditmaal zijn er dus gasbommen gedumpt, wat natuurlijk onvoorstelbaar en gevaarlijk is aangezien de afvalhoop daaronder in brand was gestoken. De gasbommen lagen op het plateau waar de trucks aan komen rijden om zich van het afval te ontdoen in de ongeveer 10 meter diepe geul die aldaar is uitgegraven. De vlammen waren zo hoog dat ze tot het plateau reikten waar de gasbommen lagen.

Zo heb ik zelf flinke ploffen gehoord. Van een andere bewoner, die zich op flinke afstand bevond – op de berg waar tal van zendmasten geplaatst zijn, de berg van Cocori – begreep ik dat zelfs daar de explosies te horen waren”, aldus Jansegers.

e zien is dat er sprake was van flinke rookontwikkeling

e zien is dat er sprake was van flinke rookontwikkeling

Ook de bewoner die de foto’s van de gasbommen nam, deed verslag van ‘ontploffingen’. Ralph Durgaram doet als bezorgde bewoner van Sta. Catharina ook verslag van stankoverlast die reeds in de ochtenduren aanving:

“Er was al vanaf 06.00 ‘s ochtends sprake van een intense stankoverlast van verbrand rubber. Dat zette zich in de middaguren voort.”

De bewoners stellen de meldkamer onder het nummer 917 te hebben verwittigd.

“De brandweer kwam de eerste maal kijken en is zonder te blussen vertrokken. Na een tweede maal te hebben gebeld, heeft men toegezegd dat wederom de brandweer gestuurd zou worden met een politiepatrouille”, aldus Jansegers.

Bron: Amigoe

5 Reacties op “Amigoe | ‘Gasbommetjes ontploffen na dump bij Koraal Tabak’

 1. Beste K, zo te lezen ben je nog niet zo lang op Curacao of weet je niet wat er hier echt allemaal kan, als je maar vriendjes bent met iemand. Bureau milieu is een aanfluiting wat men onmiddellijk kan sluiten en het verschil zou niet merkbaar zijn. Wet gevaarlijke afvalstoffen?? Kijk eens goed om je heen en bijvoorbeeld ook naar de Isla, hopeloos loopt men hier achter op milieu gebied en men houdt dat ook zo want van een smerig milieu en vuilnis daar worden op Curacao een hoop mensen beter van.

 2. Dus eenieder kan zomaar van alles in het milieu dumpen?
  Zo te zien heeft de Curaçaose milieudienst nooit van Wet gevaarlijke afvalsloffen gehoord. Tijd voor nieuwe mensen bij de milieudienst.
  Milieuvervuiling komt in ons eigen voedselketen terecht, met alle gevolgen van dien. Geen wonder dat de zorgkosten op Curaçao de pan uitrijzen.
  Het is niet een nieuwe ziekenhuis die dit moet voorkomen maar sancties tegen milieuvervuiling.

 3. Als er geen vergunning is dan valt er ook niets in te trekken.

 4. Waar blijft de milieudienst nu? Waarvoor worden ze dan betaald?
  Gevaarlijke afvalstoffen behoren altijd gemeld te worden. Wat doe je met de gevaarlijke afvalstoffen, wie verwerkt de gevaarlijke afvalstoffen en hoe verwerk men gevaarlijke afvalstoffen.
  Tijd voor sanering van de Curaçaose milieudienst. Gewoon de vergunning innemen en sanctie opleggen, klaar.

 5. Kijk vooral naar de onderste foto. Een grote rokende smeulende puinhoop waar de landeigenaar dik geld voor vangt. Er ligt daar een mega dump die -in de loop der jaren! steeds meer een Malpais-achtig formaat heeft aangenomen. Dit kan alleen op Curacao waar een inhalige landeigenaar blijft beweren dat dit allemaal s`nachts gebeurd, maar waar de de trucks de hele dag af en aan rijden en waar het vuilnis met het zware materieel van dezelfde landeigenaar van tijd tot tijd eens plat wordt gereden en er een nieuw te vullen kuilen ter facilitering van zijn klanten worden gegraven.
  De landeigenaar is een echte Yu Korsow natuurlijk die het beste met zijn land voor heeft….Alleen zijn eigen winstgevende land dus… Voor de rest interesseert het hem geen bal evenals zovele ander bewoners die overal alles maar neerdonderen. Wat houden we toch van ons eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *