Amigoe | Geen beslissing Rijksministerraad over St. Maarten

door onze correspondent Otti Thomas

Geen beslissing Rijksministerraad over St. Maarten

Geen beslissing Rijksministerraad over St. Maarten

DEN HAAG — Tegen alle verwachtingen in is er vandaag geen duidelijkheid ontstaan over de aanpak van fraude en corruptie op St. Maarten. De Rijksministerraad heeft wel vergaderd en zonder twijfel ook gesproken over dit onderwerp.

Bronnen in Den Haag doen echter geen enkele mededeling over het verloop van de vergadering. De woordvoerder van minister Ronald Plasterk zei dat hij geen informatie kon geven over de Rijksministerraad.

Het zwijgen van officiële en niet-officiële bronnen kan duiden op de voorbereiding van een gezamenlijke verklaring van Nederland en St. Maarten, maar waarschijnlijker is het dat er meer tijd wordt gegeven aan afgevaardigden van beide regeringen om toch tot overeenstemming te komen. Mogelijk wordt gevreesd dat zelfs een eenvoudige mededeling over verder uitstel de onderhandelingen negatief beïnvloedt. Onafhankelijk van elkaar hebben verschillende betrokkenen het overleg de afgelopen weken als zeer fragiel en gevoelig omschreven.

De gesprekken tussen topambtenaren van beide landen vonden ook de afgelopen week plaats. Voornaamste punt van discussie blijft de Integriteitskamer of -commissie, die toezicht gaat houden op de integriteit van bestuurders en ambtenaren op St. Maarten. Zoals bekend wil Nederland dat de Integriteitskamer aan de Rijksministerraad rapporteert en vindt St. Maarten dat de landsregering en het parlement op die manier buitenspel worden gezet. Daarnaast wil zowel de Rijksministerraad als St. Maarten twee van de drie commissieleden benoemen. Woensdag meldde de persafdeling van de regering van St. Maarten desgevraagd aan The Daily Herald dat er nog steeds geen overeenstemming was bereikt over de Integriteitskamer.

De Integriteitskamer en andere maatregelen in de strijd tegen corruptie worden in alle gevallen vastgelegd in een Algemene Maatregel van Rijksbestuur (AMvRB). Als er overeenstemming wordt bereikt, is er echter sprake van een onderlinge regeling in plaats van een door de Rijksministerraad opgelegde AMvRB, een middel dat nooit eerder werd toegepast.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *