30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024 21:13

Amigoe | Geen sprake van bedreiging noch onduidelijkheid aantal vislijnen

Fishing
Geen sprake van bedreiging noch onduidelijkheid aantal vislijnen

WILLEMSTAD — Een intern onderzoek van de kustwacht naar het incident tussen enkele patrouillerende medewerkers en de eigenaar van de charterboot ‘The Party Hookers’ tijdens een routinecontrole in de buurt van Klein Curaçao op 19 augustus jl., wijst uit dat er toen geen sprake is geweest van onbehoorlijke optreden, noch van bedreiging door het personeel van de kustwacht.

De klacht van de ondernemer is ongegrond verklaard. Bovendien benadrukt de kustwachttop dat er nimmer onduidelijkheden hebben bestaan over het aantal vislijnen dat gebruikt mag worden, wat de aanleiding was van het incident. De ondernemer zegt nooit vertrouwen te hebben gehad in het onderzoek en zal bezwaar indienen tegen het rapport.

Plaatsvervangend directeur Hans Schreuder laat in een verslag aan de ondernemer weten dat indien hij er behoefte aan heeft om alsnog een gesprek met het hoofd Steunpunt Curaçao, Vernon Augusta, aan te gaan, dat nog steeds mogelijk is.

De kustwacht had ruim twee maanden nodig om het intern onderzoek af te ronden en de conclusie is: dat het aan de ondernemer te wijten is dat de situatie escaleerde, dat zijn verklaring tijdens een gesprek met de kustwachttop niet overeenkwam met zijn ingediende klacht en de verklaringen van de kustwachters, dat hij de medewerkers had beledigd door steeds grove taal en beledigende woorden te gebruiken, en dat hij hen tevens had belemmerd in de uitvoering van hun functie.

Zoals de Amigoe eerder berichtte, heeft de ondernemer op 22 augustus jl. een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de kustwacht, tegen het optreden van drie kustwachters. Volgens de ondernemer werd hij tijdens de controle door een kustwachtmedewerker geduwd en met een wapenstok bedreigd, en werden tevens twee mobiele telefoons vernield.

Dit allemaal, nadat al was gebleken dat al zijn documenten in orde waren. De ondernemer heeft tevens enkele weken daarop een aangifte ingediend bij het Openbaar Ministerie met alle nodige bewijzen, die volgens procureur-generaal Guus Schram in een mail aan de ondernemer in behandeling is genomen.

De aanleiding van het slechte optreden was volgens de booteigenaar het feit dat hij de kustwachtmedewerkers had uitgelachen, toen één van hen opmerkte dat het verboden was met meer dan vier vislijnen te vissen. Zij haalden de visserijlandsverordening aan, die volgens de ondernemer zeker niet werd overtreden, aangezien hij met minder dan vier lijnen – inclusief teasers – aan het vissen was.

Ook de toeristen die getuigen waren van het optreden, verklaarden dat de ondernemer eerst hard begon te lachen, waarna zijn telefoon tijdens een poging om te bellen, door de kustwachters uit zijn handen werd geslagen.

Hij werd vervolgens tegen de grond gedrukt en één van de kustwachters trok een ‘ploertendoder’. Volgens de toeristen vertoonden de kustwachters een dreigende houding en waren niet professioneel. Zij verklaarden verder dat toen zij enige minuten later langs het Santa Barbara Hotel voeren, zij vijf kustwachters zagen die heftig met elkaar in overleg waren. De ondernemer neemt aan dat zij op dat moment hun verklaringen aan het afstemmen waren.

De schriftelijke verklaring van deze getuigen zijn echter niet in het onderzoek meegenomen, omdat die ‘niet voorzien is van handtekeningen en de authenticiteit van hun verklaring niet bevestigd kon worden daar zij het eiland allang hadden verlaten’, aldus de kustwacht.

De booteigenaar laat aan de Amigoe weten alle informatie van de getuigen beschikbaar te hebben gesteld aan de kustwacht en dat ze dus weldegelijk beschikbaar waren voor nader onderzoek, maar dat de kustwacht nooit meer getracht heeft voor de waarheidsvinding hen wederom te benaderen.

De kustwacht benadrukt dat er hoe dan ook nooit onduidelijkheden waren voor wat het aantal vislijnen betreft:

“In uw klacht staat dat u met vijf lijnen aan het vissen was, waarvan twee ‘teasers’ (lokkers). In de verklaring van de kustwachters staat dat er zes lijnen waren, waarvan één teaser. Vast staat dat u niet heeft willen accepteren dat de wet het hebben van meer dan vier vislijnen strafbaar stelt, hoewel de kustwachters dit herhaaldelijk hebben gecommuniceerd. Ook tijdens het gesprek met het hoofd Steunpunt Curaçao en de klachtenbehandelaar heeft u uw twijfels omtrent de toepasbaarheid van de visserijverordening naar voren gebracht. De klachtenbehandelaar heeft u toen een kopie van de relevante artikelen uitgereikt. U als geoefende visser die vischarters uitvoert met uw boot, hoort te weten dat dit verbod bestaat.”

Conform deze wet mag een vaartuig (met een inhoud van minder dan zes bruto registerton of lengte van minder dan twaalf meter), ten hoogste vier sleep- of handlijnen in gebruik hebben. Echter, er bestaat nog altijd twijfel bij de ondernemer hierover, aangezien hij teasers had, wat volgens hem dus niet als een vislijn mag worden beschouwd. De kustwachtwoordvoerder benadrukte aan de Amigoe eerder dat ook een teaser, net als alle andere lijnen waaraan een haak kan worden vastgezet, weldegelijk als een vislijn wordt beschouwd. Dat is een interne beslissing van de kustwacht, voegt hij desgevraagd toe. Iets waar bijna geen enkele booteigenaar van op de hoogte is, aldus de ondernemer. Een boete voor de beweerde overtreding wacht de ondernemer nog steeds af.

Het onderzoek van de kustwacht wijst verder uit dat diverse punten in de verklaring van de ondernemer niet kloppen, waardoor getwijfeld wordt aan de betrouwbaarheid van zijn ingediende klacht.

“Doordat u eenzijdig de gesprekken met de kustwacht beëindigd heeft, is dat niet meer te verifiëren”,

aldus Schreuder in het verslag. Dit vindt de ondernemer niet vreemd, die al vanaf het begin vreesde dat het personeel onderling hun verklaringen op elkaar zouden afstemmen. Hij had nooit vertrouwen in het intern onderzoek van de kustwacht en zal ook een bezwaar indienen tegen het rapport.

Geen bedreiging

Verder wordt in de verklaringen van de betrokken kustwachters bevestigd dat een wapenstok is getrokken, maar dat deze niet is gebruikt om de ondernemer te bedreigen.

“In tegendeel, de kustwachter die zijn wapenstok trok voelde zich door uw gezwaai met uw telefoon bedreigd en heeft gemeend dit geweldsmiddels in te moeten zetten om uw agressie te beteugelen. De kustwachter heeft zijn wapenstok meteen weer opgeborgen toen de situatie onder controle was”,

staat verder in het verslag. De kustwachters verklaarden daarnaast de telefoon niet uit de hand van de ondernemer te hebben geslagen, maar dat die telefoon uit zijn eigen hand is gevallen toen hij zich op het dek liet vallen nadat hij bij de schouder werd vastgepakt door een van de kustwachters. Schreuder komt in verband met dit alles net als de klachtenbehandelaar dus tot de conclusie dat de klacht ongegrond is.

“Wel heb ik de opdracht gegeven aan de leiding van het steunpunt om te bezien in hoeverre het gebruik van de wapenstok en de instructies hierover, bijstelling behoeven in voorkomende situaties”, voegt hij toe.

Verder verwacht de directeur dat de ondernemer zich voortaan professioneel gaat gedragen, net zoals hij dat van zijn medewerkers verwacht.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties