30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Geen steun PS voor concept-concessie CPS

HomeMediaAmigoe | Geen steun PS voor concept-concessie CPS
 Geen steun PS voor concept-concessie CPS | Foto Bea Moedt
Geen steun PS voor concept-concessie CPS | Foto Bea Moedt

WILLEMSTAD — Pais kan niet rekenen op de steun van coalitiepartner PS voor ondertekening van de nieuw onderhandelde concept-concessie tussen de Curaçao Ports Authority (CPS) en Curaçao Port Services (CPS).

In een gezamenlijke verklaring hebben vier parlementariërs van PS onder meer aangegeven dat de kranen van de containerterminal in eigendom van CPA dienen te blijven, waarmee de investering van CPS lager dan de nu besproken 30 miljoen gulden voor kranen zou uitvallen, en dat daarmee de noodzaak voor het aangaan van een lange contractsduur – in het concept is men een periode van 25 jaar overeengekomen – overbodig is.

De verklaring is ondertekend door PS-Statenleden Jaime Cordoba (fractievoorzitter), Elmer Wilsoe, Winifred Raveneau en Sherwin Leonora. Leonora licht toe dat aangezien PS-Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje zich om persoonlijke redenen in het buitenland bevindt, zijn handtekening ontbreekt, maar dat de PS over de kwestie op één lijn zit.

Zoals eerder door de Amigoe belicht heeft Statenlid Cijntje zijn standpunt over de kranen eerder kenbaar gemaakt. Ook Cijntje meent dat de kranen in bezit moeten blijven van overheidsbedrijf CPA.

Pais liet onlangs nog in een verklaring weten zich achter het beleid van haar minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling te scharen en zo snel mogelijk de nieuw onderhandelde concessie-overeenkomst te willen ondertekenen. Dit ter beëindiging van het monopolie en de exclusiviteit voor het stuwadoorsbedrijf. De partij hoopte dan ook ‘op steun van de coalitiepartners’ inzake de nieuw te ondertekenen concessie.

Pais gaf toen nogmaals een opsomming van de heronderhandelde voorwaarden. Door het stuwadoorsbedrijf zou volgens de conceptconcessie 50 miljoen gulden worden geïnvesteerd, waarvan 30 miljoen in de aanschaf van twee nieuwe kranen voor de containerterminal en 20 miljoen gulden in de infrastructuur van de terminal, zoals onder meer de kades.

Minister Palm heeft eerder verklaard dat, om CPS de gelegenheid te bieden de beoogde investering terug te verdienen, er een akkoord is bereikt om de contractduur op 25 jaar vast te stellen, zonder monopolie.

Motie

De PS begint haar uiteenzetting door te stellen dat het standpunt van de partij verankerd ligt in een motie die op 17 mei 2011 in de Staten werd ingediend. In deze motie werd er bij de regering op aangedrongen om het monopolie binnen de Curaçaose havens te doorbreken en een situatie te scheppen waarin sprake is van ‘gezonde en eerlijke concurrentie’.

Ook werd binnen deze motie om een regulering van de economische activiteiten gevraagd, die een duurzame ontwikkeling zou garanderen ten voordele van de bevolking van Curaçao. PS licht toe:

“Aan de hand van een analyse van onze haven en de beoogde toekomstige economische groei resulterend uit een toename in het maritiem verkeer, en de realisatie dat de kranen als materieel bijzonder belangrijk zijn voor een containerterminal, vinden wij dat de Curaçao Ports Authority (CPA) de eigenaar van de kranen moet blijven zoals dat binnen het huidige contract ook het geval is.”

Leonora licht dit toe door te stellen dat als CPS geen 30 miljoen gulden in de kranen hoeft te investeren, er niet voor zo’n lange contractduur hoeft te worden getekend. Leonora:

“Het concept behelst 30 miljoen op papier voor de aanschaf van kranen, en aan de hand daarvan is men dus op een dergelijk lange contractduur gekomen. Het is algemeen bekend dat bedrijven naar kostenbesparing streven en men waarschijnlijk de kranen voor zo weinig geld mogelijk zal kopen. In de haven van Rotterdam bijvoorbeeld werkt men met kwalitatief uitstekende kranen uit China, die – zo begrijp ik – slechts 10 miljoen kosten. Nou, ik zeg maar wat, als CPS ook soortgelijke kranen aan zou schaffen dan ziet men een groot verschil in investering, terwijl men wel voor 25 jaar heeft getekend.”

Hij licht verder toe dat aangezien de overheid tal van grote projecten in de pijpleiding heeft, de verwachting is dat er de komende jaren ‘sprake zal zijn van extra projectontwikkeling die gepaard gaat met een bevolkingsgroei en dat dit automatisch samengaat met een toename in het maritiem verkeer naar het eiland’.

“Als men dan de kranen in bezit heeft, kan de overheid van deze groei profiteren ten gunste van de bevolking. Want met extra projectontwikkeling en extra bewoners neemt de vraag naar voedsel en goederen toe, die naar het eiland verscheept moeten worden. Dus de afhandeling van een groter aantal containers op jaarbasis zal zich met de kranen in eigendom lonen. Men zegt nu in het concept dat CPS na 25 jaar de kranen en kades in goede orde dient achter te laten. Laten we eerlijk zijn, hoe goed zijn die kranen na 25 jaar gebruik nog?”

Landlord

De PS meldt verder dat als de overheid 10 miljoen kan investeren in een opknapbeurt voor het sportveld van FDDK en 20 miljoen in Aqualectra vanuit de ‘Kapitaaldienst’, zij van mening is dat in dit geval ‘er zeker ook geïnvesteerd kan worden in de aanschaf van nieuwe kranen en het opknappen van de haven, ook vanuit de Kapitaaldienst.

“Dit samen met de 20 miljoen gulden aan dividend die CPA aan de overheid afdraagt, om zodoende de economische activiteiten in de haven zeker te stellen.”

De PS meent dat als de kranen in eigendom van CPA blijven, er sprake zal zijn van voordelen:

“CPA kan dan automatisch de rol van landlord in deze fase op zich nemen, door het verhuren van terrein en kranen totdat er concurrentie komt in de haven, om zo ook ruimte te creëren voor andere investeerders die hierdoor worden aangetrokken.”

Leonora vult aan ‘dat de World Bank inderdaad een zogenoemd ‘Landlord Port Management Model’ aanbeveelt, maar dat – gezien het feit dat Curaçao maar één stuwadoorsbedrijf heeft en er een ‘concurrerende werking in de lokale haven ontbreekt’ – het model niet toepasbaar is op het eiland.

“Overigens heeft minister Palm in het Statendebat verklaard dat het havenbeleid dat hij heeft gepresenteerd nog niet uitgewerkt is. In dit beleid wordt de implementatie van de Landlord-functie voor CPA – waarbij men zich meer op het land richt – aanbevolen. Maar nogmaals, er is nog geen havenbeleid geformuleerd en waarom zouden we dan al een aanbeveling meenemen in de totstandkoming van een nieuwe concessie?”

Als verder voordeel wordt aangehaald dat CPA over een kortere periode dan de huidige concept-concessie kan onderhandelen. Leonora verwees in dit kader naar een eerder AvA-besluit uit 2011, waarin een periode van 10 jaar werd geopperd voor heronderhandelingen met CPS.

“Verder kan men als voordeel zien dat na het verstrijken van de nieuwe concessie – minder dan 25 jaar – er een publieke aanbesteding plaats kan vinden. Al met al zal zo de discussie worden vermeden over eigendom van de kranen en de daadwerkelijk gedane investeringen tegen afloop van de concessie.”

De PS stelt verder dat er vooralsnog geen stuwadoorsbedrijven ‘in de rij staan om te investeren’ en, omdat er slechts sprake is van één stuwadoorsbedrijf, er geen sprake is van een gezonde concurrerende werking in de haven en er geen voorwaarden zijn voor implementatie van het Landlord-model door CPA.

“Maar er kan dus wel de mogelijkheid worden geschapen om buitenlandse investeerders aan te trekken. Verder is er nu sowieso geen sprake van een monopolie voor CPS, die is in 2013 door de toenmalige regering ingetrokken. Overigens heeft CPS zelf al gedurende de vele onderhandelingen aangegeven akkoord te willen gaan met een overeenkomst die noch monopolie, noch exclusiviteit behelst”,

aldus Leonora.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties