30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Geheimhouding CBCS-rapport niet opgeheven

HomeMediaAmigoe | Geheimhouding CBCS-rapport niet opgeheven
Geheimhouding CBCS-rapport niet opgeheven
Poging Schotte om geheimhouding CBCS-rapport op te heffen, mislukte

WILLEMSTAD — Een poging van MFK-Statenlid Gerrit Schotte om de geheimhouding over het rapport van PricewaterhouseCoopers Advisory (PwC) over de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) op te heffen, mislukte vanochtend.

Een voorstel van het MFK-lid werd door Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) niet in behandeling genomen.

Het PwC-rapport over de Centrale Bank bestaat uit een gekuiste, openbare versie die naar de Staten en de media is gestuurd, en een ongekuiste versie die Statenleden – onder toeziend oog van een jurist van het ministerie van Financiën – mochten inzien. Verschillende leden van de Staten hebben van deze gelegenheid gebruikgemaakt.

Statenvoorzitter Franco had eerder tegenover de Amigoe aangegeven dat hij er streng op toe zou zien dat de Statenleden zich conform de afspraken gemaakt in het College van Senioren, ook tijdens de vergadering, aan de geheimhouding zouden houden. Schotte was het hier duidelijk niet mee eens en stuurde in het weekeinde een brief naar de Statenvoorzitter, waarin hij protest aantekende tegen de gang van zaken.

Zo hekelt hij het feit dat zijn fractie te lang op de vergadering heeft moeten wachten, omdat Franco zich niet aan de bepaling van het Reglement van Orde van de Staten zou hebben gehouden om de vergadering binnen drie weken op te roepen.

Ook betreurt hij het dat Franco er alles aan zou doen om te voorkomen dat het functioneren van de CBCS en haar directeur onderwerp van de vergadering zou worden, maar slechts het rapport over de Centrale Bank. Terwijl hij benadrukte dat de geheimhoudingsplicht van Statenleden nooit de immuniteit van parlementariërs mag aantasten.

Aan het begin van de vergadering vanochtend herinnerde Franco de leden eraan dat zij zich aan de geheimhouding moeten houden. Dit conform de afspraak gemaakt in het fractieleidersoverleg in het College van Senioren en nadat de ministers van Financiën van Curaçao en St. Maarten het rapport als vertrouwelijk hadden omschreven, en conform de afspraak binnen het College van Senioren.

Dit was voor Schotte aanleiding om met een voorstel van orde te komen om de Staten te laten stemmen over de vraag of het rapport nu wel of niet vertrouwelijk moet zijn.

Hiervoor was volgens Schotte een een tweederde meerderheid vereist. Maar het voorstel werd niet in behandeling genomen. Volgens Franco haalde Schotte twee artikelen uit het Reglement van Orde van de Staten door elkaar. Stemmen zou in dit verband alleen van toepassing zijn voor bij voorstellen om een vergadering van de Staten achter gesloten deuren te houden.

Schotte greep zijn tijd in de eerste sprekersronde aan om fors uit te halen naar de handelwijze van Franco en van de coalitie, die een transparante en publieke behandeling van het volledige PwC-rapport zouden willen voorkomen.

Hij haalde hierbij een uitspraak van de grondlegger van het parlementarisme in Nederlands recht Johan Thorbecke aan, ‘Openbaarheid is licht en geheimhouding duisternis’, om voor de opheffing van de geheimhouding te pleiten.

“Het zal Franco en de coalitie niet lukken om het parlement de mond te snoeren”, aldus Schotte vanochtend.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties