Amigoe | Geld naar instanties die inzetten tegen kindermisbruik

kindermisbruik

Geld naar instanties die inzetten tegen kindermisbruik

ORANJESTAD — Het ministerie van Sociale Zaken maakt binnenkort ongeveer een half tot 1 miljoen florin vrij om sociale instanties die zich inzetten tegen kindermisbruik en -mishandeling financieel te steunen.

Justitiële instanties, waaronder de Jeugd Zeden Politie (JZP), krijgen geld vanuit het ministerie van Justitie en moeten straks ondersteund worden met extra mankracht.

Dat maakte Sociale Zaken-minister Paul Croes bekend. Aan Amigoe vertelt hij dat de officiële bedragen die door de ministeries worden vrijgemaakt nog niet vaststaan, maar dat gedacht wordt om een bedrag van een half tot één miljoen vrij te maken voor sociale instellingen die zich inzetten tegen kindermisbruik- en mishandeling. “Naast departementen en sociale instellingen worden er ook financiële middelen beschikbaar gesteld vanuit Justitie, waaronder de JZP.

Hierbij gaat het om een groter bedrag”, aldus minister Croes. Wanneer de sociale en justitiële instellingen het bedrag op hun rekening kunnen verwachten, is nog niet bekend. “Wij hebben in principe een besluit genomen en zullen nu evalueren waar we het geld vandaan zullen halen. Maar bij mij staat het als prioriteit op mijn agenda”, aldus Croes. Ondertussen worden Stichting Kindertehuis Imeldahof en het Orthopedagogisch Centrum (OC) alvast voorzien van extra mankracht, laat de minister weten.

Opgepakt

Kindermisbruik is de laatste weken een veelbesproken onderwerp op het eiland. Dit weekend werd nog, na onderzoek van de JZP, een 55-jarige man opgepakt op verdenking van het plegen van onzedelijke handelingen met een kind van 7 jaar oud.

Volgens verhalen zou de man al zeventien jaar bij de familie over de vloer komen en zou hij beschouwd worden als vriend. Vijf maanden geleden deed de moeder aangifte van het feit dat haar kind in één jaar tijd meerdere malen op verschillende manieren seksueel zou zijn misbruikt door deze persoon.

Aandacht vragen

Reginald Danies, een vader die middels het spuiten van de graffiti-tekst ‘Aruba pro pedofiel’ aandacht vraagt voor de misbruikzaak van zijn twee dochters, zette het thema kindermisbruik op de ministeriële agenda.

Middels de teksten wil Danies bewerkstelligen dat zorginstanties die misbruikgevallen behandelen meer geld en personeel krijgen en dat er een minimumstraf voor ontucht wordt ingevoerd. Afgelopen dagen bekladde Danies verschillende openbare plekken in San Nicolas, waaronder het anker bij Lago Colony, de oude politiewachten in St Cruz en Noord en de loopbrug bij Dienst Technische Inspecties (DTI) in Pos Chiquito. Op Koningsdag kwam Danies persoonlijk bij het parlement vragen hoe het met de zaak naar de misbruikzaak van zijn dochter staat.

Daarnaast vond die dag een manifestatie tegen kindermisbruik plaats, georganiseerd door Fundacion Lisette Gomes. Zij leverden een lijst met standpunten in die zij binnen dertig dagen beantwoord willen hebben. Deze punten moeten aandacht vragen voor het feit dat de zorgketen voor gevallen van kindermisbruik niet goed werkt. Krijgt de organisatie geen reactie, dan zal ze naar Unicef stappen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *