28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Geplande operaties per direct stilgelegd

HomeMediaAmigoe | Geplande operaties per direct stilgelegd
Geplande operaties per direct stilgelegd
Geplande operaties per direct stilgelegd

WILLEMSTAD — In de operatiekamers van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) worden voorlopig alleen nog maar acute operaties verricht. “Deze veiligheidsmaatregel moet worden genomen wegens het gebrek aan materiaal en personeel.” Dat meldt het hoofd van de afdeling Chirurgie, Patrick Fa Si Oen.

Alle electieve (geplande) chirurgie wordt uitgesteld, totdat wel kan worden voldaan aan de voorwaarden voor veiligheid. “Inmiddels is de garantie van veiligheid zo ver onder het acceptabele niveau beland, dat de kwaliteit van de zorg direct in het gedrang komt. We willen hier niet voor verantwoordelijk zijn. Als wij hiermee doorgaan brengen wij de patiënt namelijk willens en wetens in gevaar.” Fa Si Oen zegt dat dit door de afdeling Chirurgie is aangekaart, maar de Raad van Bestuur en het medisch stafbestuur staan achter deze beslissing.

Vorige week verklaarde de Vereniging van Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) dat de problematiek in relatie tot de druk op de kwaliteit van de zorg en het materiaaltekort, een hoogtepunt heeft bereikt. “We kunnen zo niet verder in het Sehos. Er is een grens en die hebben we nu overschreden. Als wij zeggen dat we samen in het ziekenhuis zorg aanbieden, moeten we ook de kwaliteit en veiligheid kunnen garanderen, anders zijn we medeplichtig. Want als er iets misgaat ben je als arts wel verantwoordelijk”, aldus VMSC-voorzitter Alexander Saleh.

Sehos-woordvoerster Raiza Kibbelaar liet namens het bestuur weten dat er voorzorgsmaatregelen zouden worden getroffen als de precaire situatie de kwaliteit van de zorg in de weg zou staan. Om te bepalen waar de zorg gevaar loopt, heeft het bestuur alle afdelingshoofden gevraagd wat volgens hen de zorg is die ze momenteel kunnen leveren. Fa Si Oen meldt verder dat de zorg niet zal worden ontzegd. “Alle patiënten zullen het advies krijgen om hun behandeling in het buitenland te laten verrichten.”

Budget

In de loop der jaren is er zoveel wegbezuinigd dat het ziekenhuis de operationele kosten niet meer kan dekken. De definitieve oplossing is volgens Fa Si Oen en de VMSC een verhoging van het budget. “Het is een soort van gewoonte geworden om tijdelijk iets af te dekken, maar het leveren van kwaliteit heeft een prijskaartje.”

De regering zou volgens de medisch specialist een keer moeten ophouden met het ontkennen dat de problemen binnen de zorg hieraan ten grondslag liggen. “Als artsen moeten we natuurlijk begrip hebben voor de politiek, maar in onze hoedanigheid kunnen we de zorg alleen beoordelen op het eindresultaat. Wij kijken puur naar de patiënt en daarop nemen we vervolgens een beslissing. We willen het vereiste niveau van veiligheid zodoende eerst terugzien, voordat we weer geplande operaties zullen uitvoeren.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Het wordt hoog tijd voor een frisse wind op Curacao. Overal dezelfde mensen in de RvC/RvC of die van een hoge positie van de ene organisatie naar de andere hoppen en en wantoestand achterlaat, soms zelf met fraudulent karakter. Nieuwe bloed, frisse blik, daadkracht en integriteit zijn nodig in plaats van gretigheid, flexibele ruggegraat en mooie spreukjes. Het zijn de beslissingsmakers, die dat niet toelaten en steeds weer uit dezelfde poel blijven vissen om het kaartenhuis niet in elkaar te laten vallen.

  2. “Gebrek aan materiaal en personeel” .
    Ja, gebrek aan materiaal is niet van vandaag, dat is al jaren een probleem. Wat met personeel bedoeld wordt is niet duidelijk, verpleegkundigen? artsen?
    De wachttijden voor bepaalde specialismen zijn de laatste jaren alleen maar langer geworden doordat te weinig specialisten in het ziekenhuis werkzaam zijn of er gewoon een tekort aan is.

    Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het hospitaal druk begint uit te oefenen op de overheid en SVB. De SVB (en externe verzekeraars) zullen een hogere vergoeding worden afgedwongen hetgeen ten koste gaat van de premiedruk voor de bevolking.
    Het advies om behandeling in het buitenland te laten verrichten zou daar best eens op kunnen wijzen. Uitzendingen door SVB en verzekeraars zal de kosten nog hoger opvoeren.
    Overheid, ziekenhuis direktie, SVB en verzekeraars zullen dit probleem op korte termijn aan de tafel moeten oplossen.
    Hopelijk zullen zij niet aangesproken worden op het verkwanselen van hun zorgplicht.

  3. Te triest voor woorden.

    En met in de Raad van Toezicht Girobank fraudeur Stephen Capella hoef je daar ook niets van te verwachten.

    Benieuwd wat zijn moeder na de miljoenen van Girobank ook van het Sehos op haar rekening gestort heeft gekregen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties