28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Gevangenen naar Nederland en veiligheid SDKK aangescherpt

HomeLandenCuraçaoAmigoe | Gevangenen naar Nederland en veiligheid SDKK aangescherpt
Welingelichte bronnen melden dat Addison Diaz het brein is achter de recente ontsnappingspoging.
Welingelichte bronnen van de Amigoe melden dat Addison Diaz het brein is achter de recente ontsnappingspoging.

WILLEMSTAD — Na de ontsnappingspoging bij de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) onlangs, is de beveiliging daar afgelopen woensdag aangescherpt. Tevens zijn de twee gevangenen Liomar Winklaar en Edwin Valentina de afgelopen week naar een gevangenis in Nederland overgebracht. Dat bevestigt de gevangenisdirecteur Urny Florán desgevraagd tegenover de Amigoe.

De extra beveiliging buiten de gevangenis duurt vooralsnog tot de tweede week van januari, afhankelijk van de veiligheidssituatie, aldus Justitieminister Nelson Navarro (Pais) desgevraagd.

De agenten van de marine, het politiekorps KPC en het vrijwilligerskorps VKC zijn in samenwerking en onder begeleiding van het gevangenispersoneel hiermee belast.

Ook binnen de gevangenis wordt regelmatig gecontroleerd op illegale spullen, benadrukt Florán. Echter sinds de controles van twee weken terug, waarbij diverse zelfgemaakte wapens en alcohol, drugs, een zaag en mobiele telefoons werden gevonden en doorgezaagde celtralies werden ontdekt, zijn er geen illegale spullen meer gevonden, aldus de gevangenisdirecteur. Ook worden er sindsdien geen spullen meer van buitenaf op het terrein van de gevangenis gegooid.

Het Openbaar Ministerie heeft een verzoek ingediend in Nederland om ook de gevangene Addison Diaz daar naartoe over te brengen. Diaz wil echter liever op het eiland opgesloten blijven en vecht het verzoek van het OM aan. Zijn bezwaar hiertegen, aangetekend door zijn advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, wordt aanstaande dinsdag door het hof behandeld.

Ervaren

Florán zegt verder desgevraagd niet in details te kunnen treden over de reden om ook de gevangene Diaz over te brengen.

“De gevangenistop beschikt niet over dergelijke informatie.”

Welingelichte bronnen melden echter dat Diaz het brein is achter de recente ontsnappingspoging. De autoriteiten vermoeden dat hij hiervoor diverse gevangenbewaarders heeft omgekocht. Dit moet nog blijken uit een uitgebreid onderzoek hiernaar.

Het is verder een feit dat Diaz, net als Winklaar en Valentina, een ervaren ‘ontvluchter’ is. De man was eerder jarenlang spoorloos verdwenen, na zijn uitbraak uit de gevangenis in 2001. Hij is toen bij verstek tot vijftien jaar cel veroordeeld voor de moord op Desmont Mauricio in 2000 aan de Rooseveltweg.

Hiervoor had Diaz één of meer Colombiaanse huurmoordenaars naar het eiland laten komen en hen van vuurwapens voorzien. Diaz ontvluchtte de gevangenis samen met een groep gedetineerden op 24 maart 2001. Hij vluchtte naar Venezuela en er werd een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd via Interpol.

Het lokale OM heeft toen een uitleveringsverzoek gedaan aan Venezuela. De behandeling daarvan heeft in totaal acht jaar in beslag genomen en het werd uiteindelijk negatief beoordeeld. Diaz is geboren in Venezuela, zijn vader is een Venezolaan, zijn moeder een Curaçaose. Uitlevering van een Venezolaanse burger is volgens de wet niet mogelijk, aldus een Venezolaanse rechter toen.

Het OM kreeg echter later informatie dat Diaz zich in Suriname bevond en deed toen een uitleveringsverzoek aan dat land. Een kantonrechter in Suriname heeft de uitlevering toegekend. Diaz is in beroep gegaan tegen de beslissing, maar ook in hoger beroep werd de uitlevering toelaatbaar geacht.

De Surinaamse minister van Justitie Edward Belfort heeft hierna het uitleveringsbevel getekend, waardoor Diaz uitlevering niet meer kon voorkomen en nu zit hij dus sindsdien zijn celstraf in het SDKK uit en wil hij het vooral zo houden.

Het is ook de gedetineerden Winklaar en Valentina eerder gelukt (uit de gevangenis) te vluchten. Winklaar, veroordeeld tot 24 jaar celstraf voor de dubbele moord van een echtpaar in Gato in 2005, vluchtte op 15 mei dit jaar samen met medegedetineerde Eni Carmelia en werd later weer ingerekend. Carmelia kreeg hiervoor drie jaar cel extra, maar Winklaar moet hiervoor nog terechtstaan.

Het is nog onduidelijk of hij vervolgd zal worden, nu hij naar Nederland is overgebracht. Het is Winklaar ook in maart 2009 gelukt uit de gevangenis te vluchten. Pas maanden later werd hij weer opgepakt. Hij kreeg toch de kans om aan resocialisatieprojecten deel te nemen, waardoor het hem ook dit jaar is gelukt te vluchten.

Minister Navarro gaf de gevangenistop de schuld van de tweede uitbraak en in verband hiermee gelden er nu zwaardere voorwaarden om aan dergelijke projecten deel te kunnen nemen Ook Valentina was eerder maandenlang voortvluchtig.

Hij wist op 13 januari 2012 te ontsnappen uit de bus die hem naar het stadhuis vervoerde. Hij moest toen terechtstaan voor de moord op de 24-jarige man Gershwin Marquita en zeven andere feiten, waaronder de ontvoering van de zus van de medeverdachte bij de moord. De man werd pas in september opgepakt bij zijn ouderlijk huis.

Het hof heeft hem vorig jaar net als de eerste rechter veroordeeld tot twintig jaar en negen maanden cel voor onder andere de moord op Marquita. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie in Nederland kon ook niet in details treden over de reden van de overbrenging van de gevangenen.

“We doen geen uitspraken over wie het zijn of over de reden, maar in het algemeen geldt dat mensen worden overgeplaatst als de situatie in een gevangenis niet optimaal is, bijvoorbeeld als er een gevaar is voor de gedetineerde zelf, zijn omgeving of om medische redenen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Delen van de ambtenaren corrupt, delen van de politie corrupt, delen van de gevangenisbewaarders corrupt, grote delen van de Staten en het kabinet corrupt, delen van de zakenlieden corrupt ,
    corrupte advocaten, het OM, de rechters.
    Daardoor grote armoede onder de bevolking….
    Maar daar wordt in de door de foutieve figuren beheerste papiamentstalige kranten weinig over geschreven. Waardoor her volk verstoken blijft van de werkelijke desastreuse situatie. Met dank o.m. aan Leeflang met haar papiamentstalige scholen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties