26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘GGD Amsterdam lapt afspraken met Curaçao aan zijn laars’

HomeMediaAmigoe | ‘GGD Amsterdam lapt afspraken met Curaçao aan zijn laars’
(Interim) premier Ben Whiteman doet zijn best | Foto Persbureau Curacao
Premier Ben Whiteman boos | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Premier Ben Whiteman (PS) was gistermiddag tijdens de met spoed belegde persconferentie in Fòrti niet te spreken over de GGD Amsterdam. Volgens de boze minister-president lapt GGD Amsterdam de afspraken aan zijn laars en is het instituut op eigen houtje begonnen met de voorbereidingen voor uitgebreide luchtmetingen op Curaçao.

Deze maand zouden de uitgebreide luchtmetingen door de GGD plaatsvinden. Conform afspraak zou de luchtkwaliteit worden gemeten, zoals de aanwezigheid van zwaveldioxide, metaaldeeltjes en fijnstof. De meetapparatuur die de GGD hiervoor heeft aangeschaft, wijkt echter af van hetgeen is afgesproken. De premier is dan ook niet tevreden over de behandeling die Curaçao krijgt van Nederland. Ook de pittige uitspraken in de Tweede Kamer over de Isla deze week noemde Whiteman gisteren in deze krant al hypocriet.

Volgens Whiteman zijn er duidelijke afspraken over de luchtmetingen gemaakt tussen de GGD Amsterdam en die van Curaçao. De procedure en de meetmethode zijn op papier vastgelegd. Dat Nederland zonder overleg al met de voorbereidingen van start is gegaan, verbaasde Whiteman. Daar komt bij dat een niet ondertekende conceptbrief hierover naar de Nederlandse minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk is verstuurd. De premier vermoedt dan ook dat er mensen met een verborgen agenda in het Curaçaose ambtenarenapparaat zitten. Deze opeenstapeling van incidenten heeft voor frictie tussen de beide landen gezorgd. Volgens Whiteman blijkt hieruit dat Nederland geen respect heeft voor Curaçao.

Julianadorp

De woordvoerder van Defensie op Curaçao zegt de beschuldigingen van Whiteman aan het adres van de GGD Amsterdam uit te zullen zoeken. De uitgebreide metingen naar de luchtkwaliteit op Curaçao betroffen een voornemen van het ministerie van Defensie. De Nederlandse minister Jeanine Hennis-Plasschaert besloot hiertoe over te gaan omdat het Defensiepersoneel in Julianadorp zich zorgen maakte over de uitstoot van de Isla-raffinaderij. Defensie gaf zijn personeel in 2013 de gelegenheid om te verhuizen naar een ander deel van Curaçao. Hennis-Plasschaert nam hierop contact op met de Curaçaose autoriteiten om de metingen te laten verrichten. Dit heeft geresulteerd in de opdracht aan GGD Amsterdam, die al sinds 2009 luchtmetingen op het eiland verricht. Met de GGD Amsterdam is afgesproken dat het uitgebreide meetprogramma in beginsel gedurende langere tijd zou worden voortgezet. De meetresultaten worden gepubliceerd op www.luchtmetingencuracao.org.

Manipulatie

Volgens olieraffinaderij Isla hebben milieugroepen op Curaçao de afgelopen weken een media-offensief gehouden om het standpunt van de leden van de Tweede Kamer over de Isla te beïnvloeden. Dat meldt de olieraffinaderij in een persbericht.

De Isla trekt de motieven van Curaçaose milieugroepen als Smoc om tegen de luchtvervuiling te ageren in twijfel. Volgens de olieraffinaderij is er sprake van manipulatie. Donderdag oordeelden de Tweede Kamerleden dat er inzake de olieraffinaderij sprake is van schending van de mensenrechten en ondeugdelijk bestuur.

Bron: Amigoe

8 reacties

  1. Als de bevolking onder de rook van de Isla ziek wordt van de fijnstof, SO2 en H2S, leerlingen van een school al kotsend de school uitlopen en tijdelijk gesloten worden, zal Dr. Whiteman natuurlijk alles in het werk stellen om zijn eed als arts getrouw te zijn en de gezondheidsbelangen van het volk dienen.
    Het verbaast dan ook dat hij in het interview met Dick Drayer roept dat hij niet akkoord is met het plaatsen van meetapparatuur die juist objectief de vervuiling meet. http://caribischnetwerk.ntr.nl/2016/01/29/whiteman-defensie-snapt-niet-waar-bevoegdheden-liggen/

    – Dan wordt het plotseling niet meer leuk?
    – Dan moet de indertijd aan Curacao verkochte shell-raffinaderij voor het bedrag van 1 gulden weer genoemd worden?
    – Dan is het dus een oplossing om te roepen dat het opruimen van die verkochte raffinaderij weer de verantwoordelijkheid is van Nederland?

    Curacao (de regering) wist van de vervuilde grond toen de raffinaderij gekocht werd. Door nepotisme gedreven is de regering akkoord gegaan met de overname van de raffinaderij en dacht wel rijk te kunnen worden door de exploitatie zelf ter hand te nemen.

    – Om het volk van Curacao werkelijk te helpen kan Nederland dus zich beter niet bemoeien met de vervuiling door de huidige Isla?

    Volgens mij is dit politiek bedrijven en niet het volk helpen aan een gezondere leefomgeving en doet dus geen recht aan de afgelegde eed als arts.

    Laat Nederland 5 miljard euro investeren (Balast Nedam, Van Oord) in het opruimen van de gehele Isla (om maar van het gezeur af te zijn) en werkgelegenheid van een handjevol Curacaose werknemers van dezelfde Isla aanbieden bij Selikor om de raffinaderij op te ruimen (5 jaar werk) en daarna het eiland schoon te maken en te houden.

    Whiteman heeft ook geleerd dat de vrienden van de PDVSA geen compassie hebben met de gezondheid van de bevolking en dus geen echte vrienden zijn.
    Nederland heeft geleerd dat handige handel met een raffinaderij na 50 jaar alsnog op eigen conto wordt geschreven.
    De regering van Nederland en Curacao leert van deze situatie, behalve het volk. Dat volk (inclusief Nederlands defensiepersoneel) lijdt. Wie kiest ook alweer de regering? De verkiezingen maken dat duidelijk.

  2. Denk dat ie onder druk wordt gezet door pdvsa om tegengas tegeven. Als hij niet doet gaat geldkraan voor ps dicht en dat net voor de verkiezingen. Het loopt hem dun door de broek.

  3. Ja, MP Whiteman daar sta je dan voor paal. Boze paal weliswaar, maar toch. En als de Isla de argumentaties wil lezen die in de commissie van de Tweede Kamer zijn ingebracht, is daar Google.
    “Tweede kamer isla discussie” en u kunt doorklikken op de namen van de deelnemers en de bijdragen in pdf formaat lezen en op u laten inwerken. Veel leesplezier.

  4. Waarom wordt er nooit iet met bewijzen weerlegd? Waarom schreeuwt men manipulatie als anderen wel met cijfers op de proppen komen Whiteman? Gaan we nu alweer oeverloos een discussie starten over de apparatuur en de plaats en de hoogte waarop en of er een speedbump voor mag liggen en of een snack (lees snek) in de buurt mag staan of een bordeel of zo en weet ik veel wat nog niet meer? Groei eens op!! Waar ben je bang voor Whiteman?

  5. Tja, die Nederlanders zouden eens per ongeluk teveel verschillende stofjes gaan meten daar, je moet de bevolking tenslotte toch een beetje dom houden en een voetbal geven

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties