Amigoe | Groen licht coalitie voor zoektocht strategische partner UTS

UTS zet de opgeschorte investeringen in televisiemaatschappij ATM (TeleCuraçao) weer door

Groen licht coalitie voor zoektocht strategische partner UTS

WILLEMSTAD — Nog dit jaar zal er een besluit moeten worden genomen wie de strategische partner van telecombedrijf UTS wordt. In een vergadering van de samenwerkende partijen vorige week donderdag hebben de coalitiepartijen groen licht gegeven om dit proces op te starten.

Dit besluit zal morgen in de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM) moeten worden goedgekeurd.

De vergadering van de samenwerkende partijen was een voortzetting van een eerdere bijeenkomst. Toen presenteerde de betrokken minister, Suzy Camelia-Römer (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP), de concept-Terms of Reference (ToR) met de bedoeling dat de coalitiepartijen zich in hun achterban over het document zouden buigen.

Bij de voortzetting van de discussie gaven alle fracties die de regering steunen groen licht voor het opstarten van de zoektocht naar een strategische partner voor UTS. Het is de bedoeling dat deze zoektocht nog dit jaar zal worden afgerond. Het document maakt melding van een termijn van zeven maanden waarin er duidelijkheid moet zijn, maar betrokkenen wijzen erop dat dit wel zeer optimistisch is.

De zoektocht zal onder het toeziend oog van een politieke stuurgroep, bestaande uit de ministers van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Economische Ontwikkeling en Financiën, moeten plaatsvinden. Voor de uitvoering van de zoektocht zal er een extern consultancybureau worden aangetrokken.

Dat de partijen nu groen licht geven voor het opstarten van de zoektocht is niet vreemd. In december 2014 namen de Staten een motie aan waarin een meerderheid zich uitsprak voor het opstarten van het proces. In de motie werd er via de regering bij de directie en Raad van Commissarissen van het telecombedrijf op aangedrongen om werk te maken van deze zoektocht. Op deze wijze kunnen ‘de noodzakelijke investeringen, onderhoud van technologie en kwaliteit van de dienstverlening’ gegarandeerd worden.

Twee jaar terug was er nog interesse van de twee regionale telecom-giganten Digicel en Cable & Wireless (Flow) voor UTS. Het is onbekend of een of beide bedrijven nog steeds in de markt zijn voor het nationale telecombedrijf.

In het recente verleden heeft PS-Statenlid Sherwin Leonora vaak zijn zorgen geuit over stand van zaken bij UTS. Hij benadrukte veelvuldig dat er zoveel zaken bij UTS spelen en dat hier eerst duidelijkheid over moet komen, voordat er een nieuwe partner gezocht kan worden voor het lokale telecombedrijf. Zo had hij kritiek op de grote investeringen bij onder meer Ctex en Uniqa die geen vruchten hebben afgeworpen, terwijl er ook duidelijkheid moet zijn over het standpunt van St. Maarten (minderheidsaandeelhouder in UTS) ten aanzien van het mogelijk aantrekken van een externe partner voor het bedrijf.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *