Amigoe | Groen licht voor suppletoire begroting 2015

Groen licht voor suppletoire begroting 2015

Groen licht voor suppletoire begroting 2015

WILLEMSTAD — Een Statenmeerderheid heeft gisteren de suppletoire begroting 2015 geaccordeerd. Vanuit de oppositiefracties was er veel kritiek op de begroting. De regering werd verweten dat zij de beloftes over economische groei niet was nagekomen.

De begrotingswijziging was nodig in verband met extra inkomsten ter hoogte van 30 miljoen gulden uit dividendinkomsten van Curaçao Ports Authority (CPA), het afwikkelen van een schuld van de regering bij het Bureau Telecom en Post en extra baten uit de Belastingregeling Koninkrijk (BRK) over de jaren 2011 en 2012.

Ook wordt in de suppletoire begroting rekening gehouden met het niet tijdig ingaan van de nieuwe pensioenregeling voor ambtenaren en investeringen die in 2014 niet zijn gedaan, die in 2015 wel zullen worden uitgevoerd, zoals onder meer een nieuwe containerscanner, een Marine Research Center en renovatie van alle gemalen op het eiland.

Nieuwe minister

De behandeling van de suppletoire begroting betekende ook de vuurdoop van de nieuwe minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR). Om 16.54 uur maakte hij voor het eerst zijn opwachting in de Staten om onder meer vragen van onder anderen partijgenoot Armin Konket en voormalige partijgenoten Omayra Leeflang en Glenn Sulvaran te beantwoorden. Zo verklaarde Rhuggenaath dat het Land al 5 miljoen gulden heeft geïnvesteerd in de eerste fase van het Maritime Training Center op het Dok-terrein, dat er dit jaar 300 miljoen gulden was begroot voor investeringen in projecten en dat hiervan 229 miljoen is gebruikt voor investeringen in het nieuwe ziekenhuis, sociale- en sportprojecten, maar dat er nog enkele grote projecten te gaan zijn. Om 16.59 uur was de interventie van Rhuggenaath achter de rug.

Tijdens de behandeling verwees de oppositiefracties steevast op het feit dat volgens hen het nog steeds niet wil vlotten met de Curaçaose economie. Charles Cooper (MAN) drong bij de regering aan om meer fiscale maatregelen te nemen en om meer geld te investeren in de economie. Zonder deze investeringen blijven wij in een vicieuze cirkel zitten, aldus Cooper. Sherwin Leonora (PS) was het echter niet met de oppositie eens. Hij wees op het feit dat door deze suppletoire begroting er investeringen in sociale projecten en in de bouw van het nieuwe ziekenhuis mogelijk zijn.

De begroting werd uiteindelijk met elf stemmen voor van de coalitiefracties en vijf tegen van oppositie aangenomen.

Fiscaal beheer

Tijdens de vergadering gingen de aanwezige Statenleden ook akkoord met de nieuwe wet voor fiscaal beheer van de overheid. Bij de start van het land Curaçao werd deze wet op de zogenoemde negatieve lijst gezet, waardoor deze niet per 10-10-‘10 in kon gaan. In deze wet wordt het financiële huishouden van de regering geregeld. Sinds de start van het land Curaçao werd hiervoor de comptabiliteitslandsverordening gehanteerd. Zo staat in deze wet dat ministers tot een bedrag van 25.000 gulden kunnen beslissen over uitgaven. Als het bedrag tussen de 25.000 en 1 miljoen bedraagt, dan is toestemming van de Financiën-minister vereist. Gaat het om een bedrag van meer dan 1 miljoen, dan moet de minister naar de Staten komen.

Het voorstel werd uiteindelijk met zeventien stemmen voor en nul tegen aangenomen.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Groen licht voor suppletoire begroting 2015

  1. Harold Geenen

    Nee, de snoepreizen van de oppositie toen zij nog aan de macht waren waren goed voor Curacao.

    Schotte die met zijn infantiele privefotograaf Ramsay Soemanta en stoeipoes Stella van Rijn over de hele wereld geld verbraste.

    Cooper die businessclass en 5 sterren hotels verkeerslichten ging kijken in China.

    In een beschaafd land worden dit sort gasten opgesloten in de Caprileskliniek. Hier komen ze in het parlement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *