Amigoe | Groot onderzoek naar mengen afvalstoffen met stookolie

Groot onderzoek naar mengen afvalstoffen met stookolie

Groot onderzoek naar mengen afvalstoffen met stookolie

WILLEMSTAD — In het kader van een door het Openbaar Ministerie in Nederland ingegeven strafrechtelijk onderzoek naar het mengen van gevaarlijke afvalstoffen in stookolie/brandstof en de doorverkoop daarvan, zijn er op Curaçao vanochtend verschillende doorzoekingen gedaan.

Dit bevestigt de OMwoordvoerder van Amsterdam, Marieke van der Molen desgevraagd. Volgens de politie gaat het om zeven adressen.

Van der Molen:

“Het onderzoek maakt deel uit van een omvangrijk project, Andante geheten, en dat reeds in 2013 van start ging. Het gaat hier om een onderzoek naar het mengen van gevaarlijke afvalstoffen in stookolie, waardoor degenen die zich hiermee bezig houden, eigenlijk dubbele winsten maken.”

Zij legt uit dat de dubbele winsten worden behaald omdat men ‘ten eerste op de kosten voor speciale verwerking van deze afvalstoffen bespaart’, en vervolgens door het mengen daarvan met stookolie.

“Het mengen levert dus een grotere hoeveelheid op waardoor er meer opbrengsten door verkoop daarvan gegenereerd worden. Aangezien het voor de mens schadelijke afvalstoffen betreft, wanneer deze als brandstof verstookt worden door bijvoorbeeld schepen levert dit niet alleen gevaarlijke risico’s op voor de werknemers, maar ook in het algemeen. Door dit verstoken is er ook sprake van extra belasting van het milieu”,

aldus Van der Molen die niet op het aantal verrichte doorzoekingen in wil gaan en ook niet op de identiteit van de betrokkenen. De lokale OM-woordvoerder Norman Serphos bevestigt dat er vanuit Nederland officieel een verzoek om rechtshulp was binnengekomen en dat in dit kader zowel een rechter-commissaris als een officier van justitie lokaal steun heeft verleend.

Volgens Serphos zijn er geen arrestaties verricht. Middels een persmededeling van de politie komt de bevestiging dat er vanochtend op zeven plekken doorzoekingen zijn verricht door agenten van de Divisie Georganiseerde Criminaliteit (DGC) en experts uit de justitiële keten in Nederland op het gebied van milieu.

De politie geeft aan dat de doorzoekingen zowel op bedrijfsadressen als in woningen zijn verricht. Het onderzoek heeft volgens de politie betrekking op producten die uit het Asfaltmeer ontgonnen worden, verwerkt worden tot brandstof en vervolgens voor doorverkoop geëxporteerd worden.

De politie meldt verder dat er bij de doorzoekingen veel administratie is meegenomen en er voor nader onderzoek ook monsters zijn afgenomen. Zo zijn er vanochtend rond acht uur een groot aantal agenten bij onder meer Asphalt Lake Recovery Curaçao waargenomen.

Bij een persoon die aan dit bedrijf geallieerd is, met de initialen K.A., is in een woning vanochtend ook onderzoek verricht.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *