Amigoe | Grote lobby voor nog grotere stappen

door Judith Ramautar

Curaçao International Financial Services Association

Curaçao International Financial Services Association pleit voor goedkeuring Sanctiewet

WILLEMSTAD — Een dag nadat een delegatie van de Curaçao International Financial Services Association (Cifa) in de Staten hartstochtelijk had gepleit voor goedkeuring van de Sanctiewet, uit vrees voor inkomsten- en banenverlies, begon in het Santa Barbara Resort de tweedaagse conferentie voor spelers uit de financiële sector van zowel Curaçao als daarbuiten. Met name in het eerste deel hiervan werd herhaaldelijk gehamerd op de voorwaarden waaraan het eiland reeds voldoet om zich te kunnen profileren als middshore jurisdiction in het Caribisch gebied.

Middshore jurisdiction is financiële dienstverlening die aan de internationale en lokale regels voldoet en transparant opereert, met een sterke legale jurisdictie en positionering. Dus geen belastingontduiking en witwassen van geld door wat voorheen de ‘brievenbusbedrijven’ in de offshore werd genoemd. In plaats daarvan ligt de focus op het aantrekken van internationale banken, investeerders en vermogende familiebedrijven, met name uit Latijns-Amerika, om op een transparante wijze het kapitaal te beheren. Dat wordt ook wel wealth management genoemd.


Cris
is

De term middshore werd eigenlijk geboren na de internationale economische crisis van 2008, maar ook vanwege de strijd tegen het terrorisme. Om beter zicht te krijgen op de internationale geldstromen is de financiële offshore aan het verdwijnen (in Curaçao officieel in 2018), om plaats te maken voor de middshore. Hong Kong, Singapore en Dubai worden al omarmd als middshore jurisdicties. Middshore is het antwoord op wat Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) wordt genoemd. Een technische term die verwijst naar het negatieve effect als multinationals strategieën toepassen om de belasting in eigen land te ontduiken. Met middshore is het mogelijk om een hoofdkwartier in eigen land te laten blijven, maar om de tax administration overzee te laten doen.


Sanctiew
et

Maar om aan alle voorwaarden te voldoen en niet het risico te lopen dat Curaçao op een grijze of zelfs zwarte lijst geplaatst wordt, moet wel die Sanctiewet worden geaccordeerd en daarvoor bestaat nu nog geen meerderheid in het parlement. Ook coalitiepartij Pueblo Soberano (PS), de partij van premier Ivar Asjes die de conferentie opende en wél voor de verordening is, is ertegen.

Kort gezegd houdt de Sanctiewet in dat als er vanuit een internationale organisatie als de OECD (voor samenwerking en ontwikkeling) een sanctie wordt opgelegd aan een land dat zich niet houdt aan internationale regels of mensenrechten schendt, Curaçao zich daar automatisch ook aan moet houden. Stel dat zo’n sanctie aan Venezuela wordt opgelegd, dan zou Curaçao geen handel kunnen drijven met dit buurland. Volgens tegenstanders zou dat funest zijn. Ze menen dat Curaçao aangetast wordt in zijn autonomie.


3,5 proce
nt

Toch heeft de financiële sector er vertrouwen in dat de politiek eruit zal komen. “Het onderwerp wordt gemanaged door de premier”, zegt minister van Financiën Jose Jardim in de koffiepauze. Het is in het groter belang, niet alleen van het eiland, en inmiddels wordt gewerkt aan het wijzigen van bepaalde zinsneden in de verordening. De financiële sector genereert nu zo’n 3000 banen en 10 procent van het Bruto Binnenlands Product (5 miljard gulden, red.), wat dus neerkomt op 500 miljoen gulden. En als het lukt om met het juiste beleid en instrumenten als een sterk legal system die middshore te laten groeien, dan zou dat zelfs wel eens tot 3,5 procent economische groei op lange termijn kunnen leiden, zo verwacht Jan Kees de Jager. Hij is de voormalige minister van Financiën van Nederland, die in 2008 internationaal bekend werd vanwege de upperhandshake met toenmalig president George Bush.

Tegenwoordig geeft hij lezingen op conferenties als deze, die is georganiseerd door de Curaçaose poot van STEP, de Society of Trust and Estate Practicioners. Het is niet zo maar een netwerkbijeenkomst die wordt gebruikt om een lobby te voeren voor het eiland als middshore jurisdictie en waar de deelnemers in een luxe omgeving worden opgeknuffeld. Hier worden in de koffiepauze in plaats van de gebruikelijke pastechi’s, pistachenootjes, walnoten en macademianootjes geserveerd, samen met gedroogde vruchten en verse juice-waters.


Kenn
is

Maar de conferentie is ook bedoeld om de kennis van de circa 300 deelnemers bij te spijkeren met de laatste ontwikkelingen in de sector. Eenderde van hen is afkomstig uit het buitenland, waaronder vertegenwoordigers van Morgan Stanley. Voor de inschrijvingskosten, 995 dollar voor Step-leden en1095 dollar voor niet-leden, zijn dan ook niet de minste sprekers uitgenodigd, met als klapper historicus en tv-commentator Niall Ferguson, sinds 2011 getrouwd met de Nederlandse oud-politica Ayaan Hirschi Ali.


Famil
ie

Er wordt gewerkt aan het uitbreiden van strategieën, zoals het aantrekken van kapitaalkrachtige familiebedrijven uit Zuid-Amerika. Volgens een survey van PricewaterhouseCoopers, die ook online beschikbaar is, groeien deze bedrijven, maar haalt maar een fractie de derde of zelfs vijfde generatie omdat er geen opvolgers zijn. Een International Financial Center kan zo’n familiebedrijf begeleiden bij het runnen van hun financiën en strategieën. De Bahama’s bijvoorbeeld hebben verschillende structuren van fondsbeheer ingevoerd, gericht op de Braziliaanse markt van vermogenden. Dat zou ook op Curaçao kunnen.


Spring
en

Maar je moet er wel wat voor doen om die rijke families uit Latijns-Amerika aan jouw bedrijf te binden. Daarvoor had de organisatie motivational speaker Itzik Amiel uitgenodigd. Op de pompende klanken van een housebeat wist hij de financial professionals onder meer een halve minuut op en neer te laten springen achter hun tafel. Amiel hield de aanwezigen voor dat alles erom draait om het vertrouwen van de klant op persoonlijke wijze te winnen. Dat doe je niet met de technologie en social media. “Schenk je klanten aandacht, dan zullen ze je gaan vertrouwen. Anders gaan ze morgen naar een ander.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *