32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Grote offers gebracht voor verduurzamen overheidsfinanciën’

HomeMediaAmigoe | ‘Grote offers gebracht voor verduurzamen overheidsfinanciën’
Teveel mensen met alleen of gedeeltelijk AOV | Foto Anneke Polak
Grote offers gebracht voor verduurzamen overheidsfinanciën’ | Foto Anneke Polak

WILLEMSTAD — Volgens minister van Financiën José Jardim zijn de overheidsfinanciën na vier jaar duurzaam geworden. Ook is de economie licht aan het herstellen en zijn de hervormingen die jarenlang waren uitgesteld, doorgevoerd.

Volgens Jardim heeft de gemeenschap grote offers weten te doorstaan om een betere toekomst voor Curaçao te kunnen garanderen.

Dat staat in het verantwoordings- en overdrachtsdocument ‘Een solide basis voor een betere toekomst’ dat Jardim gisteren aan de Statenvoorzitter heeft aangeboden. In dit document wordt verslag uitgebracht over de werkzaamheden en de bereikte resultaten door het ministerie van Financiën in de periode 29 september 2012 tot 31 juli 2016. Deze worden tegen de achtergrond geplaatst van de situatie welke hij bij zijn aantreden op 29 september 2012 heeft aangetroffen. In dit document wordt telkens aangegeven of er voldaan is aan het desbetreffende actiepunt in het regeerprogramma.

Toen Jardim aantrad verkeerde Curaçao in een financieel-economische crisis: krimpende economie, onbeheersbare overheidsfinanciën, geen transparantie in de overheidsfinanciën, geen adequate aansturing van de noodzakelijke hervormingen in het sociale zekerheidsstelsel en oprakende publieke reserves (het eigen vermogen bij de overheid lag in 2012 ongeveer 286 miljoen gulden lager dan eind 2010, terwijl de reserves bij de SVB 40 procent afnamen). Dit mondde in juli 2012 uit in een aanwijzing van de Rijksministerraad aan Curaçao om de begroting in overeenstemming te brengen met de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en St. Maarten, en in een waarschuwing van Standard & Poors dat de kredietwaardigheid van Curaçao zou worden verlaagd bij het uitblijven van effectief overheidshandelen om de situatie te herstellen. De regering die op 29 september 2012 aantrad had onder andere de taak het land van de totale ondergang te redden.

De minister heeft niet alles in het regeerprogramma kunnen waarmaken. “Maar dat was gezien de enorme achterstanden die zich de afgelopen decennia hadden opgestapeld onmogelijk.” De druk zal voor zijn opvolger minder groot zijn. Ook kan zijn opvolger meer aandacht schenken aan ‘de belangrijke transformaties om de economische structuur te versterken en het welzijn te verbeteren’.

Na 30 september

Minister Jardim heeft de Statenvoorzitter verzocht het document te betrekken bij de parlementaire behandeling van de jaarrekening 2013 zodat integraal verantwoording kan worden afgelegd over het door de minister van Financiën gevoerde beleid tijdens zijn regeerperiode. Het aangeboden document dient ook als overdrachtsdocument voor de nieuwe coalitie na de verkiezingen en de nieuw aan te treden minister van Financiën.


Zie ook: MFK: Financiën Land zorgelij
k

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. Anthony, ik ben het deels met je eens. Correct pleit je dat Jardim geen charisma heeft en dat door de financiele maatregelen van de afgelopen jaren geen rekening is gehouden met de gewone man, met een simpel inkomen, die dagelijks probeert te overleven. Deze gewone man zoekt heil in iemand die hun wel wat beloofd. Een gebalanceerde jaarrekening staat ver van het bed van de gewone man. Het interesseert hem niet of er een gezonde begroting met surplus of deficit is. Zijn dagelijkse realiteit interesseert hem. De sociale kloof tussen rijk en arm is terecht het probleem. Niet alleen op sociaal-economisch gebied, maar met name op het sociaal-maatschappelijk vlak, waardoor andere denkbeelden, overtuigingen en normen en waarde ontwikkelen. De makamba heeft hier niets mee te maken. Ik ben geen MFK aanhanger, maar zeker ook geen PAIS aanhanger. Jardim heeft zijn werk gedaan na het debacle van Kabinet Schotte. Nu dient een ander het voor te zetten.

  2. Pais is me zwaar tegengevallen en PAR lijkt op een bejaarden bingo club (af en toe roepen ze wat) maar ik stem liever op deze partijen dan op de criminele corrupte MFK en PS (met als dieptepunt het hangbuikzwijn Wilsoe), en uiteraard net zo min op de nieuwe partijen van de corrupte dos Santos en Cooper.

    Met iedere stem op een andere dan deze vier partijen kan ik leven, zelfs met een stem op nieuwe partij van Asjes, zonder dat ik enthousiast over al die andere partijen.

  3. Anthony, De zgn sociale partijen als MFK MAN en PS hebben echter helemaal niets gedaan voor de armen van Curacao. Alleen maar zakkenvullen!

  4. Ik heb geen stemadvies en ik wil ook niet lollig zijn. Als ik in sommige wijken de armoede zie, heb ik het gevoel dat veel mensen hier op Curaçao door de politiek vergeten zijn. Voor heel veel mensen is de misdaad de enige uitweg. Volgens mij is dat het lesje wat wij geleerd hebben van jaren PAR in de regering. PAIS is gewoon PAR versie 1.1.

  5. Anthony, lees het dossier Schotte eens. Het is fraude op fraude en oplichting op op oplichting, corruptie op corruptie en zelfs een (verkeers)moord, misschien zelfs twee (Wiels).

    Een tweede kans ok, maar een tweehonderdste kans gaat te ver. De dorpsidioot heeft notabene alleen en met grote moeite de lagere school afgemaakt!

    Maar ik ben benieuwd naar je stemadvies, Anthony.

  6. Ik begrijp de afkeer tegen MFK wel maaaaaar ik ken ook mensen die vroeger management positie hadden en nu loterij verkopen (geregeld door Jamalodin) om hun gezin te onderhouden. Soms moet een minister ook maatwerk leveren (door naar problemen van mensen te luisteren) in plaats van naar koele cijfers te kijken. Volgens mij noemen jullie dat empathie tonen. Met Pais aan de macht zal de kloof tussen rijk en arm alleen maar groter worden (the black jetset vlgs Wiels). Blijkbaar vind een Macamba dat geen probleem want die woont toch in een vesting.

    De vraag die Schotte moet stellen is; Ik heb fouten gemaakt in mijn leven. Is er bij God een tweede kans? Ik denk van wel.

  7. Heb je dan liever de blaasbaken van de MFK, Schotte en Constantia, die alleen maar gebakken lucht verkopen en de opbrengst in eigen zak steken.

    Een minister van financien heeft niets in de wijken te zoeken maar dient ons gezamenlijke huishoudboekje te bewaken!

    Ik zou stemmen op de partij waar hij naar toe gaat, maar als dat PAIS wordt moet ik daarvoor wel mijn grote afkeer van de lafbek Rosaria en Stanley Snoepreis overwinnen.

  8. Niet bepaald een stemmentrekker. De man heeft de uitstraling van een dooie vis. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat deze man de wijken ingaat om bij mensen thuis naar hun problemen te luisteren.

  9. Prima minister van financien, heel goed wanneer hij aanblijft.

    Jammer dat een stem op hem ook een stem op slapjanus Rosaria en een stem op Stanley Snoepreis Palm is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties