28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Hato-shooting: Schadeclaims van ruim 42.000 gulden toegewezen

HomeMediaAmigoe | Hato-shooting: Schadeclaims van ruim 42.000 gulden toegewezen

door Jomaira v/d Meulen-Angela

vonnis-uitspraak-justitie-2
Hato-shooting: Schadeclaims van ruim 42.000 gulden toegewezen

WILLEMSTAD — De slachtoffers van de fatale schietpartij bij de luchthaven op 15 juli vorig jaar krijgen hun ingediende schadeclaim voor materiële en/of immateriële schade toegekend.

De moeder van de vermoorde Erwin ‘Jais’ Juliana zal 11.512,38 gulden krijgen en de moeder van Shentley ‘Champi’ Arnhem, Monique, krijgt 4.692,63 gulden. Taxichauffeur Jules Statia – zijn taxi werd beschoten – krijgt 12.000 gulden en miss Chloë Jansen krijgt net als de andere slachtoffers, Marlon Raphael, Charde Paulo en Jacob Dicke, 5000 gulden.

Het slachtoffer Michein Martie krijgt 2.473,65 gulden en Olivinantely Mingeli krijgt een bedrag van 7.418 gulden. Elke veroordeelde is hoofdelijk aansprakelijk hiervoor. Indien de verdachte(n) dit niet kan/kunnen betalen, wordt het bedrag door een celstraf vervangen, variërend tussen de 15 en 60 dagen hechtenis.

Zoals bekend werden de mannen Judrin ‘MOB’ Martis en Adriaan ‘Poison’ Martha donderdag conform de eis van het OM tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moorden op Juliana en Arnhem, op 15 juli vorig jaar bij luchthaven Hato.

Raily Bart, de man die als bestuurder van de vluchtauto optrad, werd tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het OM eiste 24 jaar cel tegen hem.

Mededaders Renaldo ‘Naldo Rasta’ Martina en Gyvency ‘Rama’ Maria, die voor rugdekking hadden gezorgd, zijn veroordeeld tot respectievelijk veertien en twaalf jaar cel.

De eis tegen Martina en Maria was twaalf jaar celstraf. Strafmotivering De rechter heeft rekening gehouden met de aard en de ernst van de feiten, de omstandigheden waaronder de mannen zich eraan schuldig hebben gemaakt en de persoonlijke omstandigheden van de daders.

De mannen hebben op de bewuste dag samen met anderen een dubbele moord gepleegd, waarvan één huurmoord. Daarbij werd gebruikgemaakt van automatische geweren, waardoor ook een ander dan het beoogde slachtoffer om het leven is gekomen, verschillende mensen gewond zijn geraakt en er beschadigingen zijn aangericht.

Tijdens de vlucht werd ook met automatische geweren op een achtervolgende politieauto geschoten. In het geval van de schutters is volgens het Gerecht alleen de oplegging van de maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar of van levenslange gevangenisstraf een passende sanctie.

Bij die keuze staat het Gerecht voor de vraag of de bescherming van de maatschappij vereist dat een schutter nooit meer vrijkomt, of dat er perspectief is dat deze na een langdurige gevangenisstraf voldoende in positieve zin is of kan zijn veranderd.

Uit het strafrechtelijk verleden van de schutters rijst niet direct een gunstig beeld van hen op. Zo is Martha in 2009 wegens diefstal met geweld tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, veroordeeld. Het gevaar voor herhaling wordt door de reclassering als hoog ingeschat en door een psycholoog als bovengemiddeld, en de overige deskundigen onthouden zich daaromtrent van advies omdat de verdachte ontkent.

Het Gerecht ziet in de bewezen verklaarde feiten zelf een belangrijke indicatie voor het gevaar dat Martha zal recidiveren. De verdachte is immers bereid gebleken om tegen betaling iemand dood te schieten. Voorts heeft hij geschoten met een automatisch geweer, gemaakt om zoveel mogelijk schade aan te richten en slachtoffers te maken.

Het gigantische risico op meer slachtoffers – dodelijk of (ernstig) gewond – heeft de verdachte op een zo publieke plaats als de luchthaven volkomen voor lief genomen. Om te kunnen ontsnappen heeft hij vervolgens met zijn automatisch geweer de politie onder vuur genomen. Hieruit blijkt dat hij letterlijk levensgevaarlijk is.

Martha heeft er tevens voor gekozen om geen verantwoording af te leggen voor zijn daden, geen inzicht te geven in het hoe en waarom van de schietpartij op Hato en geen spijt en berouw te tonen.

“Daarmee miskent hij in de eerste plaats de belangen van de directe nabestaanden en de slachtoffers. Bovendien boort dat enige hoop op positieve verandering de grond in.”

De conclusie is dan ook dat de maatschappij blijvend beschermd moet worden tegen deze levensgevaarlijke verdachte.

Hetzelfde geldt in het geval van de schutter Martis, ook al waren de veroordelingen uit 2007 en 2006 niet wegens een levensdelict. Hij is in 2007 wegens diefstal met geweld tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld en in 2006 en 2007 in Nederland wegens overtreding van de Wet Wapens en Munitie.

Strafvermindering

Het OM heeft in zijn eis tegen de mannen Maria en Martina rekening gehouden met hun medewerking aan de oplossing van deze zaak. Een vermindering met (bijna) de helft gaat het Gerecht echter te ver.

“Het Gerecht past een strafvermindering toe van bijna één derde ten opzichte van de overwogen gevangenisstraf van twintig jaren.”

Het Gerecht veroordeelde Martina daarom tot veertien jaar gevangenisstraf. In de zaak van Maria paste het Gerecht een strafvermindering toe van één derde ten opzichte van de overwogen gevangenisstraf van achttien jaren.

“Het Gerecht heeft bij de verdachte deze lagere straf als uitgangspunt genomen omdat de verdachte anders dan de twee mededaders met vergelijkbare rollen geen relevant strafblad heeft, op 15 juli 2014 zelf geen automatisch geweer heeft vastgehad en bij zijn aanhouding geen vuurwapen voorhanden had.”

Hij werd dus conform de eis veroordeeld.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties