Amigoe | Herontwikkeling Isla blijft Plan B

Premier Whiteman: Niet van de baan | Persbureau Curacao

Premier Ben Whiteman: ‘niet van de baan’ | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Het onderzoek naar herontwikkeling van Isla-terreinen, in het scenario van de sluiting van de raffinaderij, is niet van de baan. De subcommissie die zich buigt over een alternatieve toekomst van het Schottegatgebied, maakt nog altijd deel uit van het Multi Disciplinary Project Team (MDPT) en blijft haar werk doen.

Naar aanleiding van uitspraken van premier Ben Whiteman (PS) tijdens het radioprogramma ‘Wat een Week’ van Paradise FM afgelopen zaterdag, was enige verwarring ontstaan over de toekomst van de Isla.

De minister-president leek te suggereren dat alleen nog de weg wordt bewandeld van het openhouden en de modernisering van de Isla, waarbij ‘plan B’ van het tweesporenbeleid, namelijk herontwikkeling van de Islaterreinen, van de baan is.

Bij navraag door deze krant blijkt echter dat de subcommissie die onderzoek doet naar de herontwikkeling van het Schottegatgebied in een mogelijk scenario van sluiting van de Isla, nochtans wel actief is en haar werkzaamheden niet heeft gestaakt.

In een landsbesluit van 29 november 2013, waarbij is overgegaan tot de oprichting van het MDPT, is de taak van deze subcommissie terug te lezen in artikel twee, lid b: “het voorbereiden van een terugval scenario ten behoeve van een mogelijke sluiting van de raffinaderij, gevolgd door ontmanteling en schoonmaak van de terreinen en de sociaaleconomische herontwikkeling van het Schottegatgebied.”

Het MDPT heeft op 22 januari een informatieavond voor de bewoners van Blue Bay georganiseerd, waarbij de voorzitter van het team, Werner Wiels, een uiteenzetting gaf over de modernisering van de raffinaderij middels de introductie van natuurgas (LNG) als brandstof voor de raffinaderij, de CRU (BOOenergiecentrale) en nutsbedrijf Aqualectra.

Ook presenteerde de MDPT-teamleider verantwoordelijk voor herontwikkeling van Isla-terreinen, Aubrich Bakhuis, diverse alternatieven, waaronder een industrieel park, een maritiem en een hybride scenario (een combinatie van raffinaderij en industrie, red).

Zoals premier Whiteman in eerdere ontmoetingen met de pers al aangaf, lijkt de regering op voorhand te hebben besloten voor het openhouden en moderniseren van de raffinaderij, wat volgens hem moet leiden tot een aanzienlijke reductie van emissies van 80 procent.

Het MDPT, inclusief de subcommissie die ‘Plan B’ onderzoekt is niet opgeheven middels Landsbesluit, waardoor herontwikkeling van het Schottegatgebied aldus wel een optie blijft. Premier Whiteman was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Herontwikkeling Isla blijft Plan B

  1. Wishfull thinking van een Minister President. Kennelijk is deze man niet in staat zich helder uit te drukken voor de radio. Helaas horen veel mensen wat hij zegt, ook als het later herroepen wordt. Zal wel allemaal in opdracht zijn van de PS partijbobo’s , want die houden er nogal vreemde ideeën op na.
    Zo moest Asjes ook verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *