Amigoe | Hogere straf geëist in hofzaak Hato-shooting

door Jomaira v/d Meulen-Angela

Hogere straf geëist in hofzaak Hato-shooting  | Foto Anneke Polak

Hogere straf geëist in hofzaak Hato-shooting | Foto Anneke Polak

WILLEMSTAD — Advocaat-generaal (AG) Leomar Angela eiste gistermiddag, net als officier Gert Rip in eerste aanleg, 24 jaar cel tegen Raily Bart, de bestuurder van een wagen gebruikt bij de dubbele moord op 15 juli 2014 bij Hato.

Dat is vier jaar meer dan de door de eerste rechter opgelegde celstraf. Tegen de veroordeelde schutters Judrin ‘MOB’ Martis en Adrian ‘Poison’ Martha eiste hij opnieuw levenslang.

De drie mannen stonden gistermiddag terecht, nadat AG Angela enkele uren eerder tijdens een afzonderlijke behandeling, acht jaar cel eiste tegen de ex-politieagent Xavier de Windt die de Hato-shooting mogelijk heeft gemaakt. Bart, Martis en Martha kregen van de eerste rechter op 18 juni vorig jaar respectievelijk twintig jaar cel en levenslang opgelegd.

Voordat ze de kans kregen om aan het hof uit te leggen waarom ze in hoger beroep zijn gegaan, verzocht Inez Weski, de Nederlandse advocaat die Marije Vaders ondersteunt met de verdediging in de beroepszaak, om alle verklaringen van De Windt in deze zaak en processen-verbaal van bevindingen te mogen ontvangen. Na enkele minuten beraad heeft het hof dat toegewezen. Andere verzoeken, zoals het horen van getuigen, zijn afgewezen.

Hierna benadrukten alle drie dat zij in hoger beroep zijn gegaan, omdat ze helemaal niets te maken hebben met deze zaak. Getuigen die belastende verklaringen hebben afgelegd tegen hen, kennen zij helemaal niet of alleen van gezicht.

Bart benadrukte vijf getuigen te hebben die kunnen bevestigen dat hij op de bewuste dag ten tijde van de moorden, thuis was. Martis heeft eerder verklaard bij de The Movies te zijn geweest.

Het hof legde hen diverse van de belastende getuigenverklaringen voor, waaruit blijkt dat zij weldegelijk betrokken waren, en ook de verklaringen van mededaders Renaldo ‘Naldo Rasta’ Martina en Gyvency ‘Rama’ Maria, die toen voor rugdekking hadden gezorgd. Zij werden veroordeeld tot respectievelijk veertien en twaalf jaar cel en zijn niet in hoger beroep gegaan. Ook getuige Marley F. heeft alles verteld wat hij over de moordplannen wist. Hij werd niet vervolgd in deze zaak.

Uit de bekentenissen volgt dat Martis een bericht heeft ontvangen dat ‘Jais’ (slachtoffer Erwin Juliana) op Curaçao was aangekomen en dat rugdekker Martina, schutters Martis en Martha, en Bart naar een perceel bij Fuik zijn gegaan, waar Maria was. Zij hebben zich met machinegeweren bewapend en zijn naar Hato gegaan. Bart was chauffeur van de zwarte Kia Sportage, met daarin de schutters Martha en Martis. De tweede auto werd bestuurd door Maria en naast hem zat de met een machinegeweer gewapende rugdekker ‘Naldo’ Martina. Eenmaal daar openden Martis en Martha het vuur.

Naast de moorden op Erwin ‘Jais’ Juliana en Shentley ‘Champi’ Arnhem, raakten ook diverse personen gewond, dus stonden Martis, Martha en Bart bovendien terecht voor poging tot moord of doodslag op deze personen, waaronder twee politieagenten, en voor vernieling van voertuigen. De slachtoffers hadden gisteren tevens de mogelijkheid om hun schadeclaim te wijzigen, maar de meeste slachtoffers waren niet aanwezig. Degene die gisteren vertegenwoordigd werden door Slachtofferhulp hebben de schadeclaim niet gewijzigd.

Het gaat in deze zaak om drie mannen met een strafblad voor onder andere gewapende diefstallen, en die volgens deskundigen licht tot volledig toerekeningsvatbaar zijn. De kans op recidive kan niet worden vastgesteld, aangezien zij ontkennende verdachten zijn.

Hun raadsvrouwen, Paula Janssen (van Bart), Marije Vaders en Weski mochten vandaag pleiten. Weski voerde de hele ochtend een uitgebreid betoog inzake de volgens haar niet legaal verkregen bewijzen, waardoor het OM niet-ontvankelijk dient te worden verklaard. Ook ging ze vanochtend door alle getuigenverklaringen heen die leugenachtig of tegenstrijdig zijn, om te bewijzen dat hun cliënt Martis niet betrokken was bij deze zaak.

De zaak was voor het ter perse gaan van deze krant nog bezig en zou afgehandeld worden met het laatste woord van de mannen. Uitspraak is op 28 april.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *