29 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Hoofdverdachte witwasonderzoek Cymbal en Troya uitgeleverd

HomeMediaAmigoe | Hoofdverdachte witwasonderzoek Cymbal en Troya uitgeleverd
Grynsztein-Troya-Cymbal
Arrestatieteam in actie inzake Troya

WILLEMSTAD /AMSTERDAM — De hoofdverdachte in het onderzoek Cymbal en Troya – een gezamenlijk omvangrijk witwasonderzoek van Nederland en Curaçao – is afgelopen vrijdag door de Verenigde Staten vanuit Florida aan Nederland uitgeleverd.

Dat bevestigt Elsbeth Kleibeuker, persvoorlichter van het Landelijk Parket van het OM in Nederland aan de Amigoe. De identiteit van de man wordt officieel niet vrijgegeven. “Over persoonlijke details zoals initialen en/of namen doen we zoals u zult begrijpen geen mededelingen.”

Echter, bronnen meldden al in juli aan deze krant dat de 49-jarige ondernemer Itzhak Grynsztein (zoon van de eerder aangehouden 78-jarige ondernemer Nachman Grynsztein) in de VS door de FBI is opgepakt.

De raadsman van Orí Zahavi (42), die een neef zou zijn Nachman en die ook in deze zaak in Amsterdam werd aangehouden en later vrijgelaten, bevestigde later dat Itzhaks aanhouding in Florida plaatsvond. Bronnen meldden tevens dat Itzhak in een federale gevangenis vast zou zitten in afwachting van zijn uitlevering aan Nederland. Nederland heeft dus later een uitleveringsverzoek aan de VS gedaan en de man werd uiteindelijk afgelopen vrijdag uitgeleverd.

De familie Grynsztein (Nachman, Lazarro, Omer, Itzhak en Myrian) zijn bekende ondernemers op het eiland, eigenaren van Monterrey Group en winkels zoals Oro del Sol en Chulisimo. De meeste bedrijven staan bij de Kamer van Koophandel geregistreerd onder de officiële naam Monterrey Trading Co.

13,5 miljoen dollar

De strafbare feiten waaraan de verdachten zich zou hebben schuldig gemaakt, zijn tussen 2004 en heden gepleegd in diverse landen, waaronder Nederland, Bulgarije, Curaçao en Duitsland. Zoals bekend is een strafrechtelijk financieel onderzoek in 2014 gestart door een team bestaande uit het Landelijk Parket en Functioneel Parket van het OM in Nederland, het lokale OM, het Nederlandse combiteam en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit van het Korps Politie Curaçao. Het team voerde op 6 juli gezamenlijk diverse invallen uit waarbij in totaal zes mannen zijn aangehouden, voor witwassen, valsheid in geschrifte en bankieren zonder vergunning. Daarbij is een wederrechtelijk voordeel van ten minste 13,5 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) verkregen.

Verdachten

Itzhak is dus ook op 6 juli in Miami aangehouden. “Hij wordt beschouwd als de spil in de witwasorganisatie, die als hoofdbestuurder heeft opgetreden in de vennootschap.” In dit onderzoek zijn op het eiland toen nog twee verdachten aangehouden, namelijk zijn vader Nachman en neef Zahavi (42). Op die bewuste dag werden ook de mannen Ravi M.B. (48, afkomstig uit India), Luis A.G.Z. (31, uit Venezuela) en de lokale 47-jarige Sherwin O. aangehouden.

Inmiddels is ook de 43-jarige vrouw van Itzhak, Miryan, als verdachte aangemerkt, maar zij is niet aangehouden. Een andere 41-jarige verdachte uit Curaçao heeft zichzelf later gemeld.

Modus operandi

Het onderzoek Troya is voortgevloeid uit de zaak Cymbal. Zoals de Amigoe in augustus berichtte, kwam die zaak aan het rollen nadat de ING Bank melding had gemaakt van ongebruikelijke transacties vanaf de bankrekening van CPG Worldwide NV, met de familie Grynsztein, namelijk vader Nachman en zonen Itzhak en Omer, als bestuurders hiervan. Een bedrijf dat hier op het eiland bij het handelsregister ingeschreven staat en eerder ook in het Nederlandse handelsregister. Het is daar inmiddels weer uitgeschreven.

Volgens het Nederlandse OM heeft de nv op Curaçao contant geld verkocht aan Venezolanen tegen een creditcardbetaling, waarvan de tegenwaarde op de Nederlandse bankrekening is bijgeboekt. De bijgeschreven gelden zijn daarna direct overgeboekt naar bankrekeningen in onder meer de VS, Curaçao en Panama. De verkoop van het contante geld is vervolgens in de jaarrekening boekhoudkundig gepresenteerd als verkoopomzet van kleding door de verdachte nv in Amsterdam. De transacties die verricht zijn via de bankrekening van dit bedrijf hebben dus nagenoeg allemaal betrekking op Venezolaanse valutatransacties verricht met Venezolaanse creditcards.

De verdachten hebben zogenoemde pin-terminals via een Duitse payment service provider verstrekt gekregen. Dit is een legale provider die winkeliers voorziet in betaalmogelijkheden zoals pinterminals, bankoverschrijvingen en creditcardbetalingen. Deze pin-terminals zijn via Amsterdam naar Curaçao gebracht waarna er uitsluitend betalingen via die terminals werden verricht met de creditcards.

Het onderzoek heeft dus talrijke verdachte geldstromen aan het licht gebracht van en naar de bankrekening van de nv van de verdachten. Vermoedelijk zijn die gedaan onder het mom van contante verkoopomzet uit de handel in kleding, aldus het Nederlandse OM. In totaal is er een bedrag van bijna 150 miljoen euro bijgeschreven vanuit de Duitse payment service provider. Uiteindelijk hebben de Duitse autoriteiten een verzoek tot strafrechtelijke vervolging tegen Itzhak Grynsztein aan het landelijk Parket in Rotterdam gedaan.

Dekmantel

De handelsonderneming van de familie Grynsztein werd in 2009 op Curaçao opgericht. In 2010 is deze nv als buitenlandse rechtspersoon ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel in Amsterdam, als een vanuit Amsterdam opererende handelsonderneming in farmaceutische producten. Enkele maanden na inschrijving werd de bedrijfsnaam gewijzigd en ook de bedrijfsdoelstelling werd aangepast naar ‘handel in damesonderkleding’. “De nv heeft een vestigingsadres op Curaçao en een kantooradres in Amsterdam, waar een groot aantal rechtspersonen is gevestigd. Uit onderzoek komt naar voren dat er nooit enige handelsactiviteit in farmaceutische producten en/of kleding in Nederland heeft plaatsgevonden. Deze valse voorstelling van zaken is vermoedelijk een dekmantel voor de financiële dienstverlening.”

Voorgeleid

Itzhak werd eenmaal in Nederland voorgeleid aan de rechter-commissaris. De overige drie mannelijke verdachten in het Nederlandse financieel strafrechtelijk onderzoek Cymbal, zijn – vanwege het ontbreken van gronden c.q. een slechte gezondheidssituatie – in vrijheid gesteld. Ze blijven wel verdachten in het onderzoek. Dat geldt ook voor de vrouw van de hoofdverdachte. Ook op Curaçao zijn alle verdachten in het onderzoek Troya, onder voorwaarden vrijgelaten. Het onderzoek duurt voort.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Het swipen voor Venezolanen is gewoon big business in Punda, maar dat schijnt dus verboden te zijn ?
    Vraag me dan wel af waarom banken hier niet massaal instappen als het zo lucratief is ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties