Amigoe | Horecaf wil onderzoek nieuwe hotelvakbond

Horecaf wil onderzoek nieuwe hotelvakbond

Horecaf wil onderzoek nieuwe hotelvakbond

WILLEMSTAD — Horecaf, de vakbond voor de lokale horeca-sector, ageert tegen de Hotel Independent Workers Association. Het betreft een vakbond voor het personeel van Sunscape Hotel, waarmee de leiding van het hotel een akkoord heeft bereikt over een cao.

In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel wordt de Hotel Independent Workers Association omschreven als een organisatie die zich primair richt op het behartigen van de immateriële, materiële en professionele belangen van haar leden. Volgens het Handelsregister is de vakbond op 10 november 2014 opgericht. Voorzitter is Oscar de Camps. Volgens zijn eigen Linkedin-pagina is hij werkzaam als Entertainment Junior Manager bij Sunscape Curaçao. De Camps was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Horecaf-voorzitter Kenneth Valpoort had vanochtend geen goed woord over voor de nieuwe vakbond. Hij omschreef het als een strategie van de hotelleiding om Horecaf buiten de deur te houden.

“Wij werden door de advocaat van het hotel erop gewezen dat Sunscape al een cao heeft met deze vakbond, die volgens deze zelfde advocaat op de steun van de meerderheid van het personeel zou kunnen rekenen.”

Maar Valpoort heeft zijn vraagtekens bij het hele verhaal.

“Wij hebben navraag gedaan bij het personeel. Zij weten nergens van en stellen niets te hebben ondertekend. Ze hebben ook geen kopie gezien. Wij konden ook geen kopie van de cao vinden bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw), terwijl het ook niet bekend was bij het Bureau van de Landsbemiddelaar.”

Horecaf staat erop dat deze zaak verder onderzocht wordt.

“Toen wij het opeens gingen hebben over een referendum kregen wij te horen dat er een andere vakbond was en dat er ook sprake was van een cao. Een cao die wij tot nu toe nergens kunnen vinden”,

aldus Valpoort.

“De Landsbemiddelaar is niet betrokken geweest bij deze cao. Dit bureau houdt toezicht of alles wel conform de regels is gegaan. Dat is in dit geval niet gebeurd.”

De vakbondsvoorzitter stelt het bestuur van de nieuwe hotelvakbond, dat naast De Camps bestaat uit Elvis Martina (secretaris) en Etienne Lodowica (penningmeester), niet te kennen. Hij spreekt het vermoeden uit dat de drie door de hotelleiding zijn misbruikt in de strijd tegen Horecaf. Valpoort staat erop dat het Bureau Landsbemiddelaar in deze zaak gaat optreden.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Horecaf wil onderzoek nieuwe hotelvakbond

  1. Huh, wat voor een vogel zit daar in die boom? Zie foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *