31 C
Willemstad
• woensdag 27 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | HSS Discovery gaat Curaçao verlaten

HomeMediaAmigoe | HSS Discovery gaat Curaçao verlaten

door Marija Stojanovic

HSS Discovery’
HSS Discovery gaat Curaçao verlaten

WILLEMSTAD — De executoriale veiling van de hoge snelheid-ferry de ‘HSS Discovery’, die al vanaf november 2011 op Curaçao aangemeerd ligt, heeft donderdag plaatsgevonden.

Het schip is door een groep uit Turkije gekocht voor een bedrag van 2,1 miljoen dollar op een veiling die als ‘bijzonder spannend’ werd omschreven. De inmiddels ‘oude bekende’ ferry zal binnen dertig dagen het eiland verlaten.

De koper, die speciaal hiervoor naar Curaçao is afgereisd, is onmiddellijk na de veiling door een groep uit Griekenland benaderd. Deze groep had tijdens de veiling ook serieus geboden, maar viste achter het net door de gehanteerde veilingsvorm, die uit twee delen bestond: de veiling bij opbod en de veiling bij afmijning.

Ursus van Bemmelen, partner van het lokale advocatenkantoor BBV Legal, die de koper vertegenwoordigt: “Het is een zogenoemde ‘Dutch Auction’, waarbij het eerste gedeelte via opbod gaat – de zogenoemde ‘English Auction’. De prijs wordt hierbij enorm opgevoerd. Maar het spannende gedeelte, wanneer men letterlijk met het zweet op het voorhoofd staat, begint bij het ‘afmijn’-gedeelte.

Hierbij wordt stapsgewijs de som verlaagd, waarbij degene die het eerst ‘mijn’ roept ofwel afmijnt, de eigenaar wordt. Men wil natuurlijk wachten tot de prijs zakt, maar je loopt onderwijl het risico dat iemand anders je voor is. Wanneer roep je ‘mijn’?”, aldus Van Bemmelen.

Deze veilingsmethode wordt door kenners als ‘zenuwslopend’ omschreven. Te vroeg afmijnen betekent dat er meer betaald moet worden dan men zich had voorgenomen. Wie te laat afmijnt, vist achter het net. Ook moet er luid en duidelijk ‘mijn’ geroepen worden. Het simpelweg opsteken van een hand of ‘ja’ roepen, heeft uitsluitend tot gevolg dat een andere gegadigde vroegtijdig gealarmeerd wordt en alsnog ‘mijn’ roept.

Van Bemmelen stelt dat er na de veiling op verzoek van de Griekse partij een gesprek heeft plaatsgevonden met de koper uit Turkije. “Het is nog niet zeker, maar het gesprek verliep goed, en wellicht dat deze twee partijen zelfs een samenwerking aan zullen gaan voor de exploitatie van de ferry.

Zoals het er nu voor staat is in ieder geval het streven van mijn cliënt om het schip op te knappen en de nodige reparaties uit te voeren voor exploitatie. Mogelijk dat dit in samenwerking met de Griekse partij zal gebeuren. Aangezien het schip nu niet zelfstandig weg kan varen, zal de ferry dan ook binnen dertig dagen van het eiland worden weggesleept.

Hierover zijn al contacten gelegd met de Curaçao Ports Authority (CPA) en de havenmeester.” De bestemming is vooralsnog niet duidelijk.

De veiling vond plaats naar aanleiding van het gewonnen kort geding, aangespannen door Global Marine Business Solutions Inc. dat op Tortola (Britse Maagdeilanden) zit, tegen de eigenaar van de ferry Albamar C.A. die in het Venezolaanse Porlamar gevestigd is.

Het Gerecht in Eerste Aanleg op Curaçao heeft op 5 december 2014 Albamar veroordeeld tot het betalen van 863.640 dollar, vermeerderd met 15 procent incassokosten en 600.000 dollar. Dit voor de door Global Marine Business Solutions Inc. geleverde diensten en aan derden verrichte betalingen ten behoeve van Albamar.

Ook is Albamar in de proceskosten veroordeeld voor 7791 gulden. Advocate Frieda Pais-Fruchter, die de schuldeiser Global Marine Business Solutions vertegenwoordigt:

“Een dergelijke veiling is bij wet geregeld en wordt in de rechtszaal in de aanwezigheid van de rechter gehouden. Er was veel interesse, gezien de zaal met ongeveer 30 man gevuld was en er door zeker vier partijen serieus geboden werd. De veiling werd door twee deurwaarders geleid.

Ik weet niet of het daadwerkelijk zo is, maar mijn indruk was dat er ook veel interesse was voor aankoop van het schip voor ‘scrap’ (het strippen van het schip voor verkoop van losse onderdelen, red.). Ik heb geen verstand van schepen, maar naar ik begrijp is de ferry mooi en in goede staat van binnen. Het lijkt erop dat de wereldwijde prijsstijging van brandstof ervoor zorgde dat ze niet rendabel bleek.”

De advocate legt verder uit dat met de verkoop van het schip en de opbrengsten daarvan, de gehele kwestie voor haar cliënt nog niet afgerond zal zijn.

“Dit aangezien nu over de opbrengsten van de verkoop mogelijk nog rechtszaken zullen volgen. Helaas kan dit soort kwesties een slepend karakter krijgen en vandaar mijn verzoek aan de rechter om een in depotplaatsing bij het gerecht, totdat alle procedures zijn doorlopen en er bijvoorbeeld een ‘Vaststellingsovereenkomst’ wordt getekend”,

aldus Pais-Fruchter.

Opluchting

De bijzondere eigenschappen van de hoge snelheid-ferry zijn de afgelopen drieënhalf jaar voor veel bewoners vervaagd, aangezien ze niet voer en als een ‘verlaten kolos’ deel uitmaakte van het aanzicht van de Caracasbaai. Ook had de ferry een negatieve connotatie vanwege de illegale dieselhandel.

Desondanks zullen degenen die ooit aan boord zijn geweest met opluchting reageren dat de koper het schip niet voor scrap heeft gekocht en dat het mogelijk een nieuw leven beschoren krijgt. Zoals bekend heeft de Amigoe uitvoerig verslag gedaan van de luxe aan boord van het schip.

Na een ietwat steile klim de loopbrug op belandt men in een imposante laadruimte, waar voertuigen aan boord kunnen om via een felgeel gekleurde aanduiding een verdieping hoger het schip in te rijden. Het geheel ziet er nieuw en netjes uit door het glimmende metaal van de wanden en het interieur van de laadruimte. De ferry kan 300 voertuigen huisvesten.

Dienstjaren

De HSS Discovery, voorheen ‘Stena Discovery’, werd door Stena Line geregistreerd onder de Nederlandse vlag. De ferry voerde tussen juni 1997 en januari 2007 de veerdienst naar Engeland tussen Hoek van Holland en Harwich uit. De veerboot is vrijwel geheel gemaakt van aluminium – bestendig tegen corrosie – en is gebouwd als een catamaran.

De ferry kan accommodatie bieden aan maximaal 1500 passagiers. Het schip is verder geschikt voor auto’s en vrachtwagens. Deze veerboot voer in haar gloriedagen met een snelheid van ongeveer 75 kilometer per uur en legde de overtocht af naar Hoek van Holland in 3 uur en 40 minuten. De Stena Line besloot in 2006 om de Stena Discovery uit de vaart te halen door de hoge brandstofprijzen en het sterk teruggelopen aantal passagiers.

Door de hevige concurrentie van de goedkope luchtvaart kon er met het schip geen winst meer worden gemaakt. Op 8 januari 2007 maakte de Stena Discovery haar laatste tocht de Noordzee over.

Tussen het voornoemde jaar en 2009 lag het schip in Belfast aangemeerd, om vervolgens in eigendom van Albamar naar La Guaira, Venezuela te vertrekken. De ferry heeft slechts heel kort in Venezuela gevaren, waarop ze wederom uit dienst werd gehaald.

Sfeervol

Op de hoogste verdieping van de ferry eist het interieur de aandacht op door de vele verschillende zitgedeeltes die ingericht zijn met ieder een eigen kleursetting en sfeer. De warme sfeerverlichting creëert een gemoedelijke sfeer, waardoor men zich makkelijk kan voorstellen dat het prettig vertoeven was aan boord van de ferry toen de veerdiensten tussen Engeland en Nederland nog werden uitgevoerd.

Door de enorme ramen hebben de passagiers goed zicht op de omgeving en komt er veel daglicht binnen. Er kunnen in totaal 1400 passagiers plaatsnemen in een comfortabele stoel als onderdeel van een zithoek. De ferry heeft een modern uitgeruste industriële keuken, voorzien van grote koel- en vriesruimtes. Het schip is tevens voorzien van een winkelgedeelte, dat bestemd is voor tax-free aankopen, en twee bioscopen.

De Discovery maakt deel uit van in totaal drie zusterschepen. De overige twee schepen dragen de namen Voyager en Explorer.

Bron: Amigoe

4 reacties

  1. Is het schip inmiddels al vertrokken naar Turkije ? Las ook ergens op een site dat ze toch als scrap naar aliaga gaat dat zou heel erg zonde zijn. Heeft iemand hier meer opheldering over

  2. Hoe zit dat/het met die gestolen Diesel olie van dit schip Gerrit de Raaf, of zit dat nog in die nieuwe tanks die je heb laten bouwen voor 500.000,00 teveel in eigen zak. En is het wachten op een hogere prijs aan de pomp, heeft Het OM hier wel eens over na gedacht waar is die diesel??????????, IN DE POMP VAN VAN DER dIJS??

  3. Hoe zit dat met die Diesel olie van dit schip, Gerrit de Raaf, of zit dat nog in die nieuwe tanks die je heb laten bouwen voor 500.000,00 teveel in eigen zak.

  4. In de 10 jaar dat de HSS Discovery tussen Engeland en Nederland voer, heb ik meer dan 300 maal aan boord gezeten. Altijd weer een hele belevenis. Ik ben blij dat er een serieuze koper is en dat de Discovery niet naar de schroothoop gaat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties