Amigoe | Huiszoeking bij ex-minister Scoop-Constancia

Huiszoeking bij ex-minister Scoop-Constancia

Huiszoeking bij ex-minister Jacinta Scoop-Constancia | Foto MFK

WILLEMSTAD — Het onderzoek naar fraude met bestellingen van mondkapjes, dat de naam ‘Dubnium’ kreeg, leidde de autoriteiten vandaag tot aanhouding van de man Gianni B. (43). Dat bevestigt het OM vandaag.

Tevens werden er huiszoekingen verricht in vijf woningen, waaronder die van het MFK-Statenlid Jacinta Scoop-Constancia, die van haar man en van haar moeder, aldus het Statenlid zelf in de media.

Het onderzoek Dubnium heeft betrekking op strafbare feiten die zich mogelijk hebben voorgedaan bij de bestelling en betaling van een partij mondkapjes in het jaar 2012, de periode dat Scoop-Constancia minister van Gezondheid was. Destijds is door of namens de Stichting Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) door de aangehouden B. een bestelling geplaatst en een betaling gedaan van ruim 365.000 gulden, voor een partij mondkapjes die nooit geleverd is aan BZV.

Zoals reeds bekend deed de huidige minister van Gezondheid Bernard ‘Ben’ Whiteman naar aanleiding van een onderzoek van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) aangifte bij het OM van haar betrokkenheid bij de genoemde onregelmatigheden.

Het vermoeden bestaat dat meerdere personen zich door middel van deze transactie persoonlijk hebben verrijkt. De strafbare feiten betreffen oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering en witwassen.

Het projectteam ‘Duradero’, dat bestaat uit opsporingsambtenaren van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het politiekorps KPC, is belast met het onderzoek.

De agenten onderzochten in verband hiermee vanochtend vroeg woningen in Koraal Specht, Brievengat, Mahuma, Boka Samí en Bonam. Voorts is met toestemming van de betrokkenen ook een huiszoeking verricht bij een pand in Suffisant, meldde het OM middels een persbericht.

Tijdens de huiszoekingen zijn in het belang van het onderzoek onder meer schriftelijke bescheiden, computers en mobiele telefoons in beslag genomen, alsmede een luxe personenwagen, in het kader van een strafrechtelijk financieel onderzoek (SFO).

Gerust hart

De voormalige minister gaf zelf in de media aan dat ook een memory-stick en diverse documenten in beslag zijn genomen, waaronder persoonlijke gegevens en overeenkomsten van jongeren waar ze mee samenwerkt.

Het Statenlid was verrast toen de politie vanochtend bij haar aan de deur klopte en dacht direct aan haar kind en familieleden, maar kreeg van officier Gert Rip uitleg van de reden voor de huiszoeking en gaf hierna toestemming om de woning te doorzoeken.

Het hele onderzoek is een beetje vreemd voor Scoop-Constancia, zei ze vanochtend in de media.

“Ik heb niets te verbergen. Iedereen weet dat ik heel hard heb gewerkt aan de eliminatie van BZV en de overdracht van alles aan de SVB (Sociale VerzekeringsBank). Ik ben bekend met dit geval. Ik heb later zelf brieven naar Whiteman, BZV, alsmede advocaat Braam gestuurd met het verzoek om onderzoeken te doen naar deze zaak. Ik hoor hier en daar dat hiermee politiek wordt bedreven, maar ik heb een gerust hart.”

Politieke achtervolgingen

Volgens het Statenlid gaat het OM door met politieke achtervolgingen.

“Het was eerst Schotte (voormalig premier Gerrit Schotte, red.) en nu volgt Constancia. Whiteman heeft kennelijk onderzoek laten doen en diende daarna een aangifte in tegen mij. Dit had niet zo moeten gaan.

Ik had anders verwacht van Whiteman, die er kennelijk voor heeft gekozen om (op mensen) te jagen in plaats van te regeren. Ik was drie jaren geleden minister en nu pas zoekt men iets tegen mij.

Zij (het OM) hebben eerder op diverse verzoeken van onder meer Wiels (het gedode Statenlid Helmin Wiels, red.) nooit onderzoeken gedaan, maar alle klachten tegen de MFK worden wel onderzocht.”

Het huidige Statenlid maakt zich echter geen zorgen.

“Als er iets verkeerds is gegaan, zal ik dat confronteren, zo niet ook. Ik zal alle waardevolle informatie met de autoriteiten delen.”

Scoop-Constancia benadrukte tot slot dat zij toen hoe dan ook geen tekenbevoegdheid had als minister.

“Ik kon niets ondertekenen, dat deed het bestuur.”

Duradero

Duradero is een project dat onder meer tot doel heeft de financieel-economische criminaliteit op Curaçao te bestrijden. Bij dit project speelt het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) een belangrijke rol.

Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten, aldus het OM. Tevens is er volgens welingelichte bronnen een tweede rapport van consultantbureau Ernst & Young, dus worden meerdere onderzoeken naar onregelmatigheden in die periode niet uitgesloten.

Bron: Amigoe

8 Reacties op “Amigoe | Huiszoeking bij ex-minister Scoop-Constancia

 1. Abraham Mossel

  Het mogen duidelijk zijn dat alle ministers en niet “één uitgezonderd” van de MFK, PS, MAN op een roze wolk hebben geleefd ( zie Jamooladin uit de fles in ze gangster pakken) toen Gerrit de Raaf “dief” aan de macht was, ze dachten het kan niet meer stuk na de inbraak bij de VDC. Wij kunnen stelen wat wij willen. Maar goed dat het Curaçaose volk daar een stokje voor heeft gestoken, Wiels heeft het werk afgemaakt, maar heeft dat met de dood moeten bekopen. Kijk dat dit uitkomt is niet zo gek zowel het Babel verhaal en dit verhaal is in elkaar gezet door een paar mavo 1 tjes. de de hoofdprijs krijgen ze straks op hun bordje van papa OvJ.

 2. ach van een ministersalaris kan je niet leven.
  dus ze moest bijbeunen…
  een beetje stelen, is toch niet erg?
  dat doet toch iedereen hier??

 3. Constantia rekent op Irma Lips.

 4. Met alle hot onderzoeken hoop ik dat het OM z’n werk zonder falen goed doet check en dubble check , de onderste steen boven eens en voor altijd opschonen wat schoon moet zijn en dat vervolgens de rechter hoe moeilijk ook hun werk GOED doen want uit eigen ervaring mankeerd daar wel eens wat aan.

 5. “Volgens het Statenlid gaat het OM door met politieke achtervolgingen.”
  Als je achtervolgt wordt, word je niet perse vervolgd; als je vervolgd wordt, word je niet perse achtervolgd…:)
  ….enne Pukkie: maakt niet uit, als er maar gejaagd wordt, toch??

 6. Gerrit Schotte begrijpt niet dat er 365.000,00 florijnen zijn gestolen, maakt niet uit door wie maar moet wel uit gezocht worden of niet dan Gerrit! of heb je ook een beetje mee gesnoept uit dat potje??.

 7. Misschien vinden we er nog artikelen terug van de vele winkeldiefstallen waarvoor Constantia veroordeeld is.

  Miss Meineed.

 8. Zal weer wel een heksenjacht uit Makambaland zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *