30 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024 09:31

Amigoe | Illegaal winnen van land dreigt beloond te worden

Landwinning St. Tropez-Pietermaai | Google Earth
VVRP sectordirecteur nam ook vergunningaanvragen mbt illegale landwinning van o.a. Saint Tropez Ocean Club op Pietermaai in behandeling | Foto Google Earth

WILLEMSTAD — Het VVRP-ministerie heeft een vergunningaanvraag voor kustversterking in behandeling, waarbij het deels gaat om land dat illegaal is gewonnen uit zee. Het gaat onder meer om de Saint Tropez Ocean Club.

Zoals eerder door deze krant belicht, heeft er in het verleden langs de kust van Pietermaai op verschillende plekken illegale landwinning (dus zonder de nodige toestemming ofwel vergunningen van de overheid) plaatsgevonden.

Kustversterking Jewel Investment
Kustversterking Jewel Investment op Pietermaai

De oud-VVRP-minister bevestigde eind 2013 de illegale status van St. Tropez. Zowel het zwembad als het terras van St. Tropez is aangelegd op illegaal uit zee gewonnen grond.

Voor de bouwwerken zijn in het verleden ook niet de nodige bouwvergunningen aangevraagd. Ter inventarisatie van het Pietermaaigebied is er vandaag met een drone over het gebied gevlogen om foto’s te maken.

De huidige vergunningsaanvragen voor kustversterking van St. Tropez en een ander bedrijf, dat aan de kust in de nabijheid gevestigd is, lopen via de VVRP-sectordirecteur. Van deze directeur is laatst voor de derde maal in twee jaar tijd een bouwvergunning vernietigd door de rechter, zo wordt door verschillende welingelichte bronnen bevestigd. Twee van deze bouwvergunningen betroffen het appartementencomplex van Jewel.

Sectordirecteur VVRP

Sectordirecteur Caroline Gonzalez-Manuel
Sectordirecteur Caroline Gonzalez-Manuel

Dezelfde ambtenaar heeft ongeveer een half jaar geleden ook de vergunning saanvraag voor kustversterking van Jewel Investment and Management Group NV afgehandeld. Zo verscheen in een advertentie in verschillende dagbladen dat de Inspired Group nv namens Jewel Investment & Management Group nv een vergunning had aangevraagd. Inmiddels is deze ook door het ministerie verstrekt voor kustversterkingswerkzaamheden ter hoogte van hun projecten.

Zoals uitvoerig door de Amigoe belicht wees een inspectie van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) met het voltallige VVRP-managementteam in het bijzijn van toenmalig VVRP-minister Earl Balborda op 30 september 2013 uit dat er bij Rock Beach een omvangrijke demping heeft plaatsgevonden, waarbij land uit zee is gewonnen.

Pietermaai-illegale landwinning
inspectie van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) van Rock Beach

Ook bleek uit vergelijking van oud en nieuw beeldmateriaal waar de Amigoe over beschikt, dat er op het terrein van ‘Rock Beach’ evident sprake is van grootschalige landwinning. Een praktijk waar in het verleden ook Saint Tropez voor koos.

Met de vergunning die al is verstrekt voor kustversterking door het VVRP-ministerie en de Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC) – die ook onder dit ministerie valt – werpt de vraag zich op of met deze vergunningverstrekking de illegaal gedempte kuststrook gelegaliseerd is en of dat automatisch het geval zou zijn bij St. Tropez, mocht de overheid daar ook tot verstrekking van een vergunning overgaan.

Tijdens de voornoemde inspectie van het VVRP-ministerie kwam verder naar voren dat er door de projectontwikkelaar tal van publieke stegen van hekken waren voorzien, door plaatsing van straatmeubilair sommige stegen niet meer voor het verkeer toegankelijk waren, enkele stegen niet meer te vinden waren en een steeg overdag voor het publiek was afgesloten.

Een van de verdwenen doorkijksteegjes van Pietermaai (Groenesteeg)
Een van de verdwenen doorkijksteegjes van Pietermaai (Groenesteeg)

Aan de hand van die inspectie werd een rapport opgemaakt, waarop door VVRP geen terugkoppeling meer is gegeven.

VVRP-minister Suzy Camelia-Römer (PNP) kondigde eerder al aan de kwestie omtrent de vernietiging van de bouwvergunning voor het appartementencomplex in Pietermaai te zullen onderzoeken.

Vandaag liet de de minister weten daar nog mee bezig te zijn.

“Ik heb nu alle relevante stukken opgevraagd, waarbij ik een fact-sheet verwacht met ook een chronologische tijdlijn van bijvoorbeeld interne adviezen die aan de verstrekking van de vergunningen vooraf gingen.”

Uit de stukken is gebleken dat de ambtenaar een advies heeft geschreven voor verstrekking van de tweede vergunning van het appartementencomplex, dat van een latere datum is dan de uitgifte van de vergunning. In het verleden werd aangehaald dat dit advies dan ook niet als grondslag kon dienen voor de daadwerkelijke verstrekking van de vergunning. Camelia-Römer zegt desgevraagd:

“Aangezien ik als advocate werkzaam ben geweest, weet ik hoe belangrijk het is dat er op stukken bijvoorbeeld de juiste datum vermeld staat. Zo heb ik binnen mijn ministerie kunnen vaststellen dat er bijvoorbeeld op een omslag niet af te lezen valt waneer stukken binnen zijn gekomen, dat er soms stukken op een bepaalde datum zijn verzonden en dat bij binnenkomst dan niet de juiste datum gehanteerd wordt van dagtekening.

Overigens heb ik kunnen vaststellen dat dit geheel te goeder trouw plaatsvindt, maar het neemt niet weg dat ik daarin een strenger beleid wil zien. Ik ben wat dat betreft soms kritisch, Pietje precies om het zomaar te zeggen. Maar dat het advies bijvoorbeeld van een latere datum was dan de vergunningverstrekking hoeft nog niet te duiden dat men niet te goeder trouw werkzaam was. Maar vandaar dat ik me nu in de kwestie aan het verdiepen ben.”

Streep door illegale bouw

Over illegale bouw stelt Camelia-Römer:

“Ik heb inderdaad gesteld een streep te zullen trekken met betrekking tot de illegale bouw. We hebben 10.000 illegale bouwwerken op het eiland die door de jaren heen zijn gerealiseerd, waar de overheid naar heeft gekeken en daar niets mee heeft gedaan. Men kan nu onmogelijk verwachten dat overal sloop het gepaste antwoord is, dat heb ik ook nooit gesteld.

Men dient per geval te kijken wat er speelt. Zo heeft de maritieme autoriteit laatst ook uitleg gegeven dat wat de kust betreft er ook zaken spelen waar legalisatie dient plaats te vinden in verband met de inwerkingtreding van de wetgeving Maritiem Beheer. In de kuststrook van Pietermaai zal ik me dan ook verdiepen”,

aldus de minister, die benadrukt dat er ‘niet zomaar vergelijkingen getrokken kunnen worden’.

‘Publiek domein toegankelijk’

“Om het appartementencomplex in Pietermaai te vergelijken met illegale bouw op toegeëigend overheidsterrein, waar zelfs meerdere malen een bouwstop voor gegeven is, is niet reëel.”

afgesloten stegen
afgesloten stegen in Pietermaai District

De minister benadrukt tevens dat publiek domein ‘voor iedereen toegankelijk dient te blijven’.

“Ik sta er dus voor dat het publiek vrije toegang dient te hebben tot de kust en bijvoorbeeld publieke stegen. Dus als er stegen zijn afgesloten, moeten die geopend worden. Dat geldt niet alleen voor de wijk Pietermaai, maar ook voor andere delen van het eiland.”

Bron: Amigoe

4 reacties

  1. De oorzaak en gevolgen liggen een heel stuk complexer dan in eerste instantie wordt voorgehouden.
    Domeinbeheer en de Drov hebben altijd hun eigen beleid uitgestippeld.
    Dat gezegd hebbende zijn er drie verschillende oorzaak gevolg handelingen : 1. De persoon die bouwt op eigen grond maar zonder bouw vergunning mede omreden dat het bouwwerk na het verkrijgen van een vergunningen binnen een bepaalde tijd gebouwd diend te worden. Velen bouwen hun huisje in de loop van 10 tot 15 jaar. En dan is dus de bouwvergunning verlopen.
    De tweede groep zijn de commerciële entiteiteite die appartementen complexen of hotels bouwen en na realisatie een Beach voor de deur wensen.
    De derde groep zijn mensen die hun vastgoed willen beschermen tegen de zee ! Onderandere voor stormen en de zeespiegel stijging.
    Alle drie voorbeelden stuiten op een groot probleem!
    Er zijn geldverstrekkers cq hypotheekhouders die rechten hebben. De schuldenaren hebben verplichtingen.
    Als blijkt dat er vergunningen zijn verstrekt vooraf of achteraf, en er nu gehandhaafd zal gaan worden door de overheid zoals in het geval Jewel investmemts, dan zal er een enorme claim komen.
    Lees het dossier Maal maar eens of het dossier het voormalige valkhotel !
    Twee zaken overigens die de overheid ten onrechte maar door uiterst doortrapte advocaten met verschillende petten op, tientallen miljoenen heeft gekost.
    Mevrouw Sussy Romer heeft gelijk: het moet stoppen maar ze stelt ook dat het recht van gelijkheidsbeginsel gevolgd diend te worden ! Vandaar de ca 10.000 overtredingen !
    Er zullen tientallen rechtzaken volgen, er zullen gezinnen in de problemen komen via hun hypotheek verplichtingen. Er zullen ongekend veel in vrijwaring complexen juridische kwesties volgen.
    Wie zijn sculdig ? De bouwer / de opdrachtgever / de overheid / de hypotheek verstrekkers/ de verzekeringsmaatschappij / de subsidie verstrekkers /de eigenaars/ de gebruikers ? Alle hebben een onderzoeksplicht !
    Oplossing : hervorm de Drov en het domeinbeheer.

  2. Lekverlies en ‘sponsoring’ van WTC wordt door Aqualectra op het bordtje gelegd van de wel betalende klant. Net zo zal de recente stijging in de OZB mede dienen om het gederfde inkomen door de 10.000 die zonder vergunning hebben gebouwd toch van ‘keurige toegangswegen, straatverlichting, vuil ophaaldienst enz. enz. te voorzien.

  3. Als de overheid bij de een illegale bouw gedoogt, moet ze dat bij de ander ook doen.

    Als Brian Mariano na veroordeling zijn celstraf niet hoeft uit te zitten, hoeft Schotte dat dadelijk ook niet te doen.

    Als Schotte niet veroordeeld wordt voor de verkeersmoord die hij gepleegd heeft, dan hoeft Carlos Monk dat dadelijk ook niet als hij weer drunken een ongeluk veroorzaakt.

    Lei pa un ta lei pa tur.

  4. nu de minister toegeeft dat er wel 10.000 huizen illegaal zijn, voel ik me als belasting betaler toch behoorlijk bedonderd.

    namelijk illegaal betekend dat er geen inkomsten zijn over deze 10.000 huizen.
    er geen pachtgelden, koopsommen zijn geïnd
    Er mensen inwonen in onveilige huizen want deze zijn nooit gekeurd.
    Ons stroom netwerk instabiel maken.
    Een overheids bedrijf dat meewerkt door water en elektriciteit te leveren .
    De EOP niks voorstelt.

    voor wat betreft afsluiten van stegen en doorgangen heeft de minister gelijk, maar bij het gelijk komt ook een zorgplicht namelijk veiligheid en opruimplicht van de vuiligheid die klakkeloos word gedumpt.

    Ik ben blij voor wat betreft het dat de Minister een Pedro excaxtamente is en dat ze de regelgeving volgens de letter van de wet zal toepassen.

    voor wat betreft de rechtsgelijkheid ga ik ervan uit dat de trouwe belastingbetaler nu ook geen OZB hoeft te betalen de Minister die ook advocaat is geweest begrijpt dit als geen ander.
    want nu is het zo bij geen betaling van de OZB je zo een deurwaarder voor de deur heb staan met de vordering betalen of er word beslag gelegd.
    dat kan natuurlijk niet , helemaal als je weet dat 10.000 woningen niks betalen alleen omdat ze illegaal zijn dus zogenaamd niet in het bestand zitten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties