Amigoe | Impasse in pensioengesprekken Sehos

Sehos-werknemers tijdens de vergadering onder werktijd voor de ingang van het ziekenhuis.

Sehos-werknemers tijdens de vergadering onder werktijd voor de ingang van het ziekenhuis.

WILLEMSTAD — Het personeel van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) en zorgvakbond CBV geven alle actoren die bij het lokale ziekenhuis zijn betrokken een week de tijd om tot een oplossing te komen voor de huidige impasse die is ontstaan in de pensioenbesprekingen bij het ziekenhuis.

Dit is vanochtend besloten in een vergadering onder werktijd bij het Sehos.

De vergadering van vanochtend volgde op een bijeenkomst tussen CBV en de Raad van Bestuur (RvB) die gisteren werd gehouden. Tijdens deze vergadering wisten de partijen elkaar niet te vinden in een nieuwe pensioenregeling.

Tijdens de vergadering presenteerde het Sehos een voorstel voor een regeling met een pensioengerechtigde leeftijd van 62 jaar. Dit, terwijl de CBV juist uitging van 65 jaar. In een toelichting stelt CBV-voorzitter Johnsel Diaoen het voorstel van de RvB onacceptabel te vinden. “Sehos volgt altijd de richtlijnen van de overheid. De aov gaat uit van een pensioenleeftijd van 65 jaar. Ze hebben geen argument waarom ze voor 62 hebben gekozen. Alleen dat ze oudere werknemers door jongeren wil vervangen.”

De CBV-voorzitter wijst erop dat het voorstel van de RvB ervoor zal zorgen dat gepensioneerde Sehos-werknemers met een pensioengat te maken krijgen. Zij moeten namelijk op hun 62e met pensioen, maar het volle pensioen van de algemene ouderdomsverzekering (aov) wordt pas op hun 65e uitbetaald. Eerder gaf Diaoen al aan dat voorkomen moet worden dat de Sehos-werknemers tot de bedelstaf veroordeeld zullen worden. “We zijn al twee jaar bezig. Het voorstel dat nu op tafel ligt vinden wij onacceptabel”, aldus Diaoen.

Tijdens de vergadering onder werktijd werden de aanwezige werknemers van het ziekenhuis het erover eens dat er vandaag brieven zullen uitgaan naar onder meer premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS), partijgenoot en minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Siegfried Victorina, leden van de Staten, het Bisdom van Willemstad en de Raad van Toezicht van het Sehos. “Wij leggen hen uit wat er speelt en verzoeken hen om in deze zaak tussenbeide te komen. We geven iedereen een week de tijd. Uiterlijk Aswoensdag dient er een oplossing te zijn, anders zullen wij ons op vervolgstappen beraden.”

Namens de Raad van Bestuur van Sehos stelt algemeen secretaris Indra Rossen-Lucasius dat de RvB niet inhoudelijk op deze kwestie wil reageren zolang de partijen aan het onderhandelen zijn. “Maar we blijven ervan overtuigd dat wij eruit zullen komen”.

Protocol

De patstelling bij het St. Elisabeth Hospitaal is voor onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang reden om in de pen te klimmen. Zij wijst met een beschuldigende vinger naar de regering, die volgens haar een overval op gepensioneerden heeft gepleegd. “De overheid heeft de pensioenleeftijd voor de aov in een keer verhoogd van 60 naar 65 jaar, maar de pensioenleeftijd voor werknemers is vast blijven staan op 60 of 62. Dit heeft ervoor gezorgd dat werknemers met een gat in hun pensioen van 862 gulden zitten en 31 procent aan premies moeten betalen.”

Volgens Leeflang is de regering verantwoordelijk voor het huidige probleem, omdat zij de pensioengerechtigde leeftijd voor de aov heeft verhoogd, zonder dat er een akkoord was bereikt met de private sector. Zij dringt er nu bij minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia op aan om in overleg te treden met werkgevers in de private sector om tot een protocol te komen, waardoor werknemers niet gedwongen kunnen worden om voor hun 65e met pensioen te gaan.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Impasse in pensioengesprekken Sehos

  1. Curacao News

  2. uiteraard moet een rechter beslissen als de AOV leeftijd verhoogd word dat dan ook de ontslag leeftijd verhoogd word.
    Het is niet helemaal waar wat Mevr Leeflang zegt, want de SEHOS medewerkers zijn vrij gesteld van de BZV premie. SEHOS heeft een eigen regeling voor de medewerkers en hun familieleden.
    toch is het vreemd dat je premie moet betalen over je pensioen of uitkering en niet in aanmerking komt voor een lager tarief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *