Amigoe | In het blauw: Aandacht voor autisme

Openbaar Ministerie  “Light It Up blue”

Openbaar Ministerie “Light It Up blue”

WILLEMSTAD — Er wordt vandaag speciaal aandacht besteed aan autisme; 2 april is uitgeroepen tot World Autism Awareness Day. Overigens is er deze hele maand aandacht voor deze stoornis.

De Asosiashon pa Autismo Curaçao (ACC) heeft bedrijven en overheidsinstanties opgeroepen om hun gebouwen blauw te verlichten, om zo bij te dragen aan bewustwording van autisme.

Angelique Cecilia-Larmonie van ACC geeft aan dat de blauwe lichten het gesprek over autisme op gang brengen. “Mensen gaan zich afvragen wat die blauwe verlichting betekent en zo ontstaat het gesprek. De meeste organisaties die meedoen aan deze actie verspreiden ook informatie over autisme onder hun werknemers. Zo wordt awareness gecreëerd”, aldus Cecilia-Larmonie. Ze vertelt dat een bedrijf dat meedoet gisteren zelfs een lezing over autisme voor zijn werknemers heeft georganiseerd.

ACC heeft vandaag zelf in Albert Heijn gestaan om geïnteresseerden over de stoornis te informeren. Daarnaast werden er ook spullen, zoals sieraden, verkocht. Cecilia-Larmonie vertelt dat het de bedoeling is dat zij in april elk weekeinde bij een supermarkt staan. Zo staan ook Centrum, Vreugdenhil en Mangusa Hypermarket in de planning.

Onderwijs

Cecilia-Larmonie vertelt dat een groot knelpunt voor kinderen met autisme het onderwijs is. “Er bestaat op Curaçao geen speciaal onderwijs voor groep een en twee. Kinderen met autisme krijgen tot 8 of 9 jaar geen onderwijs. En er zijn zoveel intelligente kinderen.” Zij stelt dat de regering hierbij ook geen steun geeft. “Het meest belangrijke voor kinderen met autisme is begeleiding door een logopedist. Hier hebben wij gesprekken over gehad met de SVB en het ministerie van Gezondheid. Maar er is ook zoveel gekort (qua zorg, red.)”, aldus Cecilia-Larmonie. Ze geeft aan dat het in het geval van onderwijs en gezondheidszorg uiteindelijk om geld draait.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *