Amigoe | InselAir deels uit de brand

InselAir nog 90 miljoen dollar moet krijgen van de Venezolaanse deviezenuitkeerder Cadivi

InselAir krijgt nog $90 miljoen van de Venezolaanse deviezenuitkeerder Cadivi

WILLEMSTAD — De urgente liquiditeitsbehoefte van InselAir is verholpen. Een deel van het benodigde overbruggingskrediet is verstrekt door de ontwikkelingsbank Korpodeko.

Dat meldt minister Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling (PAR) desgevraagd tegenover de Amigoe.

Op 7 mei berichtte deze krant dat de luchtvaartmaatschappij in onderhandeling is met financiële overheidsgerelateerde instellingen, om te kijken naar de mogelijkheden voor financiële hulp. Dit omdat het bedrijf nog 90 miljoen dollar moet krijgen van de Venezolaanse deviezenuitkeerder Cadivi.

Rhuggenaath en directeur Edward Heerenveen lieten weten dat er geen verzoek is ingediend voor een kapitaalinjectie door de overheid. Wel verklaarde de minister dat de regering binnen haar rol, waar nodig, steun zou verlenen om de situatie te verhelpen.

“Ik heb ze doorverwezen naar Korpodeko. Samen met andere financiële instellingen zouden zij kijken of InselAir aanspraak kon maken op een overbruggingslening. Dit is nu gedeeltelijk in orde, doordat ze een deel van het geld hebben gekregen. Over de verdere liquiditeitsbehoefte zijn ze nog in gesprek met andere partijen, onder coördinatie van Korpodeko”,

aldus Rhuggenaath. Dat een deel van de lening is verstrekt aan de luchtvaartmaatschappij wordt overigens ook bevestigd door Korpodeko- directeur Chesron Isidora, die conform afspraken niets kan zeggen over de inhoud van de overeenkomst en de hoogte van het bedrag.

Verder meldt Rhuggenaath dat het nog niet bekend is welk andere instituten bereid zijn hieraan mee te werken. Ook hij kan niets zeggen over de hoogte van de lening.

“Ik kan daar niet over uitweiden, daar dit een afspraak is tussen twee partijen. Wel zijn we vanuit de overheid in gesprek om te kijken hoe het verder verloopt en als wij InselAir op een andere manier kunnen steunen, bijvoorbeeld door middel van onderzoek of het aanleggen van contacten, zijn we bereid te helpen.”

Zoals eerder al bericht heeft InselAir ook afspraken gemaakt met het Curaçaos toeristenbureau (CTB) over incentives. Hierdoor zullen ze, net zoals andere luchtvaartmaatschappijen die promotieactiviteiten verrichten voor het toerisme op Curaçao, overheidssubsidie krijgen. Tot voor kort kwam de organisatie hier niet voor in aanmerking.

Volgens Heerenveen gaat het hierbij niet om grote bedragen. Het gat in de cashflow is door het verstrekte krediet kleiner zijn geworden, maar nog niet gedicht. De InselAirdirecteur heeft verklaard dat het bedrijf het hoofd boven water kan houden.

Het hoogseizoen komt eraan en de stopgezette vluchten naar Venezuela zijn nu onder meer ingezet op Cuba en Miami, waardoor er langzaam een nieuwe geldstroom op gang komt. De verbinding naar het buurland is teruggebracht tot een minimum. Vandaag was Heerenveen voor het ter perse gaan van deze krant niet bereikbaar.

ron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *