30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 18:59

Amigoe | InselAir in gesprek met financiële instellingen

Insel Air gister begonnen met chartervluchten van Miami naar Cuba
Rhuggenaath positief over bufferfonds

WILLEMSTAD — InselAir voert momenteel gesprekken met financiële overheidsgerelateerde instellingen om te kijken naar de mogelijkheden voor financiële hulp. Dit omdat de luchtvaartmaatschappij nog 90 miljoen dollar moet krijgen van de Venezolaanse deviezenuitkeerder Cadivi.

Minister Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling (PAR) bevestigt dat er geen verzoek is ingediend voor een kapitaalinjectie van de overheid, zoals diverse media gisteren berichtten. Dit werd ook ontkracht door directeur Edward Heerenveen.

“De regering zal binnen haar rol waar nodig steun verlenen om de situatie te verhelpen, maar het is niet zo dat er een kapitaalinjectie zal worden verstrekt vanuit de overheid. Dit jaar is het besluit genomen om lokale luchtvaartmaatschappijen te helpen, maar we zullen niet participeren als aandeelhouder noch als investeerder en dat willen we ook zo houden. InselAir kan natuurlijk wel aanspraak maken op de steun van financiële instellingen van de overheid, zoals bijvoorbeeld Korpodeko”, aldus de minister.

Verder bevestigt hij dat InselAir afspraken heeft gemaakt met het Curaçaose toeristenbureau (CTB) over incentives. Hierdoor zullen ze, net zoals andere luchtvaartmaatschappijen die promotieactiviteiten verrichten voor het toerisme op Curaçao, overheidssubsidie krijgen. Tot voor kort kwam de organisatie hier niet voor in aanmerking. “Het gaat hier niet om grote bedragen.”

Bufferfonds

Over het voorstel van InselAir aan de overheid om een bufferfonds te creëren, is de minister positief. Heerenveen liet gisteren desgevraagd aan de Amigoe weten dat de luchtvaartmaatschappij een voorstel heeft ingediend om een speciaal fonds op te zetten. Het gaat hier om een hulpmiddel voor Curaçaose bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren door factoren die buiten de eigen controle vallen. In dat geval kunnen zij hier een beroep op doen. Het geld moet later weer worden teruggestort in het bufferfonds.

In reactie hierop zegt de minister: “Ik weet dat een dergelijk fonds in andere landen wel bestaat. Er is een behoefte dit te creëren voor activiteiten die invloed kunnen hebben op de luchtverbindingen en veiligheid. We zien dus het belang van een bufferfonds in, vooral gezien het feit dat Curaçao een eiland is en we dus sterk afhankelijk zijn van onze luchtverbindingen voor de economie en de mobiliteit van het volk. InselAir vervult al jaren een hubfunctie voor deze mobiliteit binnen onze regio.”

Het ministerie van Economische Ontwikkeling bekijkt zodoende de mogelijkheden voor het opzetten van het fonds. Er moeten namelijk eerst duidelijke criteria worden opgesteld over wie hier aanspraak op kan maken en onder welke voorwaarden. “Je kunt je ook andere situaties voorstellen waarin bedrijven een beroep zouden willen doen op zo’n fonds”, zegt Rhuggenaath. Hij voegt hieraan toe dat hij hiermee doelt op situaties die buiten de managementcontrole van de organisatie zelf vallen.

Ook moet er een duurzaam plan voor de financiering worden uitgewerkt. De Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit (CBA) zal op korte termijn ideeën leveren voor dit voorstel. Het fonds zal echter niet op tijd zijn opgericht om de situatie waarin InselAir verkeert op te lossen. De gesprekken met de financiële instellingen en de daaruit voortvloeiende afspraken moeten tijdelijk steun bieden.

Venezuela

De openstaande vordering uit Venezuela betreft het geld dat de deviezenuitkeerder Cadivi nog moet betalen. De verkoop van vliegtickets in Venezuela geschiedde in het verleden altijd in bolivares. Cadivi zorgde er vervolgens voor dat de opbrengsten in dollars worden overgemaakt. Omdat de betalingen echter uitbleven, hebben elf buitenlandse luchtvaartmaatschappijen besloten om tijdelijk (een deel van) hun vluchten op het land te schrappen, waaronder InselAir. Ondanks het gat in de cashflow zegt directeur Heerenveen dat het bedrijf wel het hoofd boven water kan houden.

Bron: Amigoe

Gearchiveerd als

5 reacties

  1. Helemaal mee eens, hopelijk hebben we geleerd van ALM.

    Heerenveen denkt ‘all animals are equal, but Insel Air is more equal than others’.

    Hij leeft naar het motto van Stella van Rijn, pakken wat je pakken en als je daarvoor met de mafia naar bed moet geen probleem.

  2. En als Inselair omvalt dan is de belastingbetaler de dupe op deze wijze. Waarom gaat men niet naar een bank? Er zijn meerder bedrijven die belangrijk zijn voor Curacao, maar die moeten ook hun heil bij financiële instellingen zoeken indien het minder gaat.

  3. Zou secretaris generaal Stella van Rijn hier achter zitten?

    Die laat zich graag gebruiken door de beste bieder. Dat was eerst Gerrit Schotte, maar toen die moest afdruipen had golddigger Stella in Heerenveen snel een nieuwe papi chulo gevonden.

  4. “InselAir voert momenteel gesprekken met financiële overheidsgerelateerde instellingen”…. Waarom met “overheidsgerelateerde instellingen” en niet met ‘financiële instellingen’? Of is dit weer een voorgekookt plan om de belastingbetaler te duperen? Volgens Heerenveen: “We zijn een gezonde maatschappij weliswaar met financiële problemen, maar het hoogseizoen komt eraan en dat zal helpen.” Dus geen probleem om vreemd vermogen aan te trekken zou ik zeggen.

  5. Jammer dat Insel Air niet meer terecht kan bij de wegens megafraude ontslagen directeuren van Garcia en Capella van Girobank.

    Die waren niet vies van geld stoppen in een bodemloze put, zoals in Ctex en DAE. Waarbij Garcia en Capella zichzelf wel even op de loonlijst van deze bedrijven lieten zetten, want uiteindelijk moesten wel hun villa’s en appartementen in de Penstraat en op Zuurzak betaald worden.

    Dat ze daarmee hun bank aan de rand van het faillissement brachten en de werkgelegenheid van 250 werknemers in gevaar brachten, deerde deze schaamteloze graaiers niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties