Amigoe | InselAir: Minder vluchten naar Venezuela

insel-air

Aantal vluchten zal mogelijk tot een minimum worden teruggebracht

WILLEMSTAD — InselAir moet meer dan 60 miljoen dollar krijgen van de Venezolaanse deviezenuitkeerder Cadivi. Desondanks zijn de inkomsten nagenoeg op peil, meldt directeur Edward Heerenveen.

“We hebben de inkomsten vrijwel kunnen evenaren door voortijdig in te zetten op andere routes.”

Volgens Heerenveen laat dit de kracht van de luchtvaartmaatschappij zien, ‘want we kunnen wel doorvliegen ondanks het feit dat het verschuldigde bedrag een groot stuk is van het werkkapitaal’. Hij vertelt dat dit mogelijk is omdat ze op tijd maatregelen hebben getroffen:

“We vliegen nu drie keer per week naar Venezuela. Voorheen vlogen we zeven keer per week naar verschillende steden in het land. Daarnaast hebben we tijdig andere routes ingezet, waaronder Cuba (Miami-Havana), Trinidad en de hoofdstad van Ecuador, Quito. Ook is het aantal vluchten naar Suriname opgevoerd.”

Voor de vluchten naar Venezuela wordt nu een Fokker 50 gebruikt. Met de MD-83, die ruimte biedt aan 152 passagiers, wordt minder vaak gevlogen naar het Zuid- Amerikaanse land.

“Dit doen we om de verbinding op peil te houden, maar het aantal vluchten zal mogelijk wel tot een minimum worden teruggebracht.”

Hij voegt hieraan toe dat de route nooit helemaal zal worden stopgezet.

“We hebben namelijk ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid”,

aldus Heerenveen. Constant probleem De verkoop van vliegtickets in Venezuela geschiedt altijd in Bolivares. Cadivi zorgt er vervolgens voor dat de opbrengsten in dollars worden overgemaakt.

Omdat de betaling in het verleden ook uitbleef, besloten elf buitenlandse luchtvaartmaatschappijen om tijdelijk (een deel van) hun vluchten op het land te schrappen. Het probleem met de cashflow vanuit Venezuela is dus geen donderslag bij heldere hemel.

In 2013 hield Cadivi zo’n 80 miljoen dollar achter. Het bedrag werd uiteindelijk in één keer uitgekeerd aan InselAir. Heerenveen is zich bewust van de storende factoren: de instorting van de olieprijs en de devaluatie van de Venezolaanse munteenheid Bolivar

“Daarnaast bieden Venezolaanse carriers massaal vliegtickets naar Aruba en Curaçao aan tegen dumptarieven, zo’n 200 procent goedkoper. Zij halen namelijk voordeel uit goedkope olie, die ze wel in Bolivares kunnen betalen.”

Desalniettemin is hij positief gestemd en hoopt hij ook nu weer op een positieve uitkomst. Er vinden namelijk gesprekken plaats tussen de partijen. Door de getroffen maatregelen denkt Heerenveen half maart helemaal op peil te zijn om weer winst te kunnen maken.

“De stijging van het inkomen is in ieder geval weer in gang gezet”,

aldus de InselAir-topman.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | InselAir: Minder vluchten naar Venezuela

  1. Insel heeft de laatste maanden de prijzen verhoogd met 100 procent en tevens dient men nu zelf de airport tax van 80 dollar betalen met Insel daarom vliegen de Venezolanen met eigen luchtvaartmaatschappijen

  2. waarschijnlijk bedoelt dhr Hereveen (of degene die dit zegt) 66% goedkoper.

  3. Hoe kan iets 200% goedkoper zijn ?
    Iets kan 200% duurder zijn, maar niet 200% goedkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *