28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Ipko-delegaties: Veel kleine stapjes vooruit

HomeMediaAmigoe | Ipko-delegaties: Veel kleine stapjes vooruit
De hoofdtafel tijdens het tripartiet overleg | Foto Suzanne Koelega
De hoofdtafel tijdens het tripartiet overleg | Foto Suzanne Koelega

DEN HAAG — Tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) in Den Haag zijn slechts enkele grote stappen gezet, maar heel veel kleine stapjes, waarmee uiteindelijk dezelfde afstand kan worden afgelegd.

Dat verklaarden de vier parlementaire delegaties vandaag na het ondertekenen van de afsprakenlijst. Ze bleken met name tevreden over de afspraken over de Geschillenregeling, de situatie in Venezuela, klimaatveranderingen en de rechten van gehandicapten.

“Ik ben er trots op dat het ons jaar na jaar lukt om overeenstemming te bereiken”, zei PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt, voorzitter van het Ipko. “Er waren agendapunten die tot confrontaties zouden leiden, maar we hebben toch vorderingen gemaakt”, zei de Curaçaose Statenvoorzitter Mike Franco (Pais). AVP-fractieleider Rene Herdé, die de afsprakenlijst namens Aruba ondertekende, zei dat hij blij is met de afspraken over Venezuela. “Omdat Aruba dicht bij Venezuela ligt, beschouwen onze bevolkingen elkaar als broers, maar momenteel voelen we ook de negatieve consequenties van die nabijheid. Ik ben blij met de afspraak om aan te dringen op een afzonderlijke en gezamenlijke aanpak door onze regeringen”, zei Herdé.

Verreweg de meeste woorden werden gewijd aan de Geschillenregeling, zowel tijdens het Ipko als in de lijst met afspraken. Franco en Herdé benadrukten desgevraagd dat die afspraken niet alleen van belang zijn voor politici of juristen. “Ik denk dat de landen hierdoor veel meer gebruik zullen maken van hun autonome bevoegdheden”, zei Franco. “De spanningen binnen het Koninkrijk zullen minder worden, zodat er meer ruimte is voor overleg”, zei Herdé.

Ook GroenLinks-Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort en PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe onderstreepten het belang van de afspraken. Ganzevoort vergeleek de Geschillenregeling met een noodrem in de trein of metro, die je liever niet wilt gebruiken, maar die je wel een gevoel van veiligheid en rust geeft. Wilsoe wees op de geschillen van de afgelopen jaren over de aanwijzingen voor Curaçao, Aruba en St. Maarten. In elk land leidde dat tot ook onder de bevolking tot protesten tegen het ingrijpen door Nederland en zelfs pleidooien om uit het Koninkrijk te stappen.


Geschillenregelin
g

Met betrekking tot de Geschillenregeling werden in ieder geval de drie uitgangspunten bevestigd: onafhankelijke beslechting van geschillen, een bindend oordeel en een beperking tot juridische geschillen bij onenigheid over de interpretatie van het Statuut. Een nieuwe onafhankelijke organisatie en de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zijn genoemd als mogelijke geschillenbeslechters, waarbij nadrukkelijk niet wordt uitgesloten dat over andere geschillen advies kan worden gevraagd aan de afdeling advisering van de Raad van State.

Verder werd afgesproken dat alleen de parlementen van de vier landen kunnen beoordelen of de huidige twee voorstellen voldoen aan die uitgangspunten, want het Ipko is immers geen Koninkrijksparlement. Ook is het belang onderstreept van overleg tussen de vier delegaties, zodat geen van de delegaties onverwacht geconfronteerd wordt met voorstellen en de uiteindelijke voorstellen bovendien gesteund worden door zo veel mogelijk landen en partijen. Voor dat overleg wordt een kleine commissie benoemd met vertegenwoordigers uit elk land.

Haast

Tot slot is afgesproken dat er haast moet worden gemaakt met de Geschillenregeling. NA-Statenlid George Phantophlet, die de afsprakenlijst namens St. Maarten ondertekende, sprak in dat verband over kleine maar ook snelle stapjes tijdens het Ipko. Op St. Maarten en Curaçao komen er namelijk verkiezingen aan, maar nog belangrijker zijn de Nederlandse verkiezingen in het voorjaar van 2017. Het is uiteindelijk de Nederlandse Tweede Kamer die het voorstel voor een Geschillenregeling goed moet keuren, ook al hebben de Caribische delegaties de mogelijkheid om via amendementen aanpassingen voor te stellen.

AVP-fractieleider Herdé omschreef de uiteindelijke afspraken als een verscherping van de uitgangspunten. “We streven ernaar om de parlementaire besluitvorming over de Geschillenregeling nog dit jaar af te ronden.” Vooruitlopend hierop staat de Geschillenregeling inderdaad niet genoemd als agendapunt voor het volgende Ipko, dat van 10 tot en met 13 januari op Curaçao plaatsvindt. Ipko-afspraken

Naast het besluit over de Geschillenregeling heeft het Ipko ook geresulteerd in afspraken op andere gebieden. Een selectie:

– Het Ipko verzoekt de Rijksministerraad om uiterlijk 1 juli informatie te geven over ontwikkelingen in Venezuela en de mate waarin het Koninkrijk op problemen is voorbereid en het onderwerp ook te bespreken tijdens de Koninkrijksconferentie op 9 augustus.

– De vier delegaties vragen hun regeringen om coördinerende bewindspersonen aan te wijzen, die informatie geven over de uitvoering van de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs.

– De delegaties verzoeken hun regeringen om een onderzoek naar discriminatie in elk land, waarin onder meer aandacht is voor de bestrijding van discriminatierisico’s.

– De Staten van Curaçao, Aruba en St. Maarten vragen hun regeringen om zo snel mogelijk het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap te ratificeren.

– Het Ipko zal in werkgroepsverband extra aandacht besteden aan de positie van kinderen zonder verblijfsvergunning en wetgeving tegen het gebruik van geweld tegen jongeren, de aanhoudende problemen bij de aflossing van studieschulden en het zogeheten AOV/AOW-gat van studenten.

– Het Ipko onderstreept het belang van ferry-verbindingen voor zowel de Benedenwindse als Bovenwindse eilanden.

– Het Ipko wil dat er meer wordt samengewerkt met betrekking tot de ICT-sector, bijvoorbeeld door ondersteuning van ontwikkelaars van smartphone-apps.

– De delegatieleden zullen integriteit van bestuur aan de orde blijven stellen binnen hun eigen politieke partij en regels voor bijvoorbeeld partijfinanciering met elkaar delen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties