26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Ipko vraagt opheldering Rijksministerraad over Venezuela

HomeMediaAmigoe | Ipko vraagt opheldering Rijksministerraad over Venezuela

door onze correspondent Otti Thomas

“Als je nu een visumplicht invoert, dan sluit je de deuren voor toeristen."
“Als je nu een visumplicht invoert, dan sluit je de deuren voor toeristen.” | Foto Extra

DEN HAAG — De Rijksministerraad moet Curaçao, Aruba, St. Maarten en Nederland zo snel mogelijk inlichten over voorbereidingen op het moment waarop de situatie in Venezuela geheel uit de hand loopt, inclusief de opvang van eventuele vluchtelingenstromen.

Met dit dringend verzoek drong het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) vandaag aan op meer aandacht voor dit ingelaste onderwerp op de agenda.

Het is niet langer de vraag of de situatie in Venezuela uit de hand loopt, maar vooral wanneer dit zal gebeuren, benadrukten verschillende Statenleden vandaag.

AVPfractieleider Rene Herdé schetste met een korte inleiding de laatste stand van zaken: de plunderingen van transportwagens, het grote aantal politieke gevangenen, de grote armoede en de bedrijven die hun productie stilleggen.

“Ik richt me met name tot alle sceptici die denken dat de problemen in Venezuela wel over zullen waaien. Een vreedzame oplossing voor de problemen lijkt steeds verder weg. Het is de vraag welke plannen de militairen in Venezuela hebben”, zei hij.

Herdé wees ook op de noodzaak om Curaçao, Aruba en Bonaire als tussenstop te zien voor vluchtelingen, zodat er afspraken met omliggende landen nodig zijn voor hulp bij de opvang.

Het onafhankelijke Curaçaose Statenlid Glenn Sulvaran omschreef de situatie als een naderende orkaan, die steeds in sterkte toeneemt.

“Het slechtste scenario is een inval op Curaçao, Aruba en Bonaire. Ik denk niet dat dat zal gebeuren, maar er zijn genoeg gekke mensen. Het beste scenario is dat ze er uit komen, maar dat zal waarschijnlijk ook niet gebeuren. Ik weet dat de autoriteiten voorbereidingen treffen, maar die informatie delen ze niet.”

Om nog eens extra te benadrukken hoe dicht Venezuela bij de Caribische landen ligt, noemde de Curaçaose Statenvoorzitter Mike Franco (Pais) een geslaagde poging om naar Venezuela te zwemmen.

“Als het zwemmend kan, dan kan het ook op een luchtbed of klein bootje.”

De problemen die er nu al spelen kwamen ook aan de orde, zoals het groeiende aantal illegale Venezolaanse criminelen.

“De vluchtelingenstroom is al op gang gekomen”, zei MFK-Statenlid Amerigo Thodé.

In een reactie op de huidige problemen, informeerde VVD-Tweede Kamerlid André Bosman naar de mogelijkheid om een visum in te voeren voor Venezolanen, maar zowel Curaçao als Aruba wees op de nadelen.

“Als je nu een visumplicht invoert, dan sluit je de deuren voor toeristen. Mijn partij voelt wel iets voor een versterkte screening”,

zei Pais-leider Alex Rosaria. Het Arubaanse PDR-Statenlid Andin Bikker zei dat Aruba ook zonder verplicht visum al de mogelijkheid heeft om mensen wel of niet toe te laten.

Urgentie

Met hun inbreng wilden de drie Caribische delegaties duidelijk maken dat ze er niet helemaal op vertrouwen dat de Nederlandse regering zich volledig bewust is van de risico’s.

“Het lijkt wel alsof Nederland wacht tot er ook problemen op Bonaire zijn”,

zei UP-Statenlid Franklin Meyers van St. Maarten. GroenLinks-Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort zei echter dat de Nederlandse delegatie wel degelijk de urgentie voelt, daarin gesteund door Henk ten Hoeve, Eerste Kamerlid namens de Onafhankelijke Senaatsfractie.

“Ik kan me voorstellen dat de Caribische landen assistentie nodig hebben. Als een deel van de rekening daarvoor bij Nederland terechtkomt, dan is dat niet onterecht. Dit is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid”, zei Ten Hoeve.

Enig gevoel voor urgentie bleek uiteindelijk ook uit suggesties voor vervolgstappen, waarmee volgens alle delegaties niet gewacht kan worden tot het volgende Ipko. PvdATweede Kamerlid Roelof van Laar stelde voor om in juli een extra Koninkrijksconferentie te agenderen, speciaal voor dit onderwerp en VVD’er Bosman zei dat een video-conferentie misschien op nog kortere termijn gehouden kan worden.

Uiteindelijk spraken de vier delegaties af om een brief naar de Rijksministerraad te sturen met het verzoek hen in te lichten over voorbereidingen op de crisis en eventuele vluchtelingenstromen.

Een vergelijkbaar verzoek zal elke delegatie aan haar eigen regering doen. De delegaties spraken overigens hun begrip uit voor het feit dat niet alle informatie openbaar gemaakt kan worden.

Bron: Amigoe

2 reacties

  1. Maar Curaçao etc mogen toch helemaal zelf beslissen hoe ze de vluchtelingen gaan opvangen? Zijn we nou onafhankelijk of niet? Wees blij dat Nederland zijn neus er niet in wil steken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties