Amigoe | Isla-acties gestaakt, benzinebevoorrading hervat

Isla-acties gestaakt, benzinebevoorrading hervat

Isla-acties gestaakt, benzinebevoorrading hervat

WILLEMSTAD — De protestacties van de vakbonden PWFC en Apri, en daarmee de blokkade van de toegangspoorten van de Isla-raffinaderij, zijn gisteren na ondertekening van een ‘Vaststellingsovereenkomst’ met Curoil, Curgas en de Curaçao Refinery Utilities (CRU/BOO) gestaakt.

De brandstoflevering door Curoil, die gistermiddag door de blokkades ernstig verstoord werd en waardoor het merendeel van de benzinestations op het eiland droog kwam te staan, werd gisteravond hervat.

In de vroege ochtenduren konden nog lang niet alle benzinepompen brandstof leveren, vandaar dat de geïntensiveerde levering in de ochtenduren gecontinueerd werd. Bij tal van benzinepompen stonden vanochtend veel wagens en vond de benzine gretig aftrek.

De afgelopen twee dagen verzamelde zich een grote groep Isla-medewerkers voor verschillende poorten van de Isla-raffinaderij onder aanvoering van de Isla-vakbonden PWFC (voor het personeel in de oliesector) en Apri (voor het stafpersoneel). “De acties zijn definitief gestaakt”, aldus PWFC-voorzitter Angelo Meyer en Apri-voorzitter Michael Doran. Laatstgenoemde voegt in een update toe: “Ik heb vanochtend premier Whiteman op de radio horen zeggen dat hij geen gesprek met de bonden wil omdat wij niet hebben verklaard dat de stakingen voorbij zijn. Deze zijn gestaakt en vandaar dat wij nog steeds een gesprek willen met de premier en en het Multidisciplinair Projectteam (MDPT).”

De bonden stuurden begin deze week een brief naar premier Ben Whiteman (PS) waarin zij een termijn gaven waarbinnen zij een vergadering wilden met hem en het MDPT, het team dat zich buigt over de toekomstscenario’s voor de Isla. “In dit team zit weliswaar de vakbondsvertegenwoordiger Errol Cova, maar die beschikt lang niet over alle informatie, de beschikking daarover heeft alleen Werner Wiels. Aangezien hij in het Statendebat van vorige week duidelijk heeft verklaard dat het MDPT over de overslagterminal te Bullenbaai losse onderhandelingen voert – losgekoppeld van de raffinaderij – en wij ons daar ernstige zorgen over maken, vinden wij het nog steeds van belang dat er een gesprek komt”, aldus Doran. Premier Whiteman was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Cameraman aangevallen

Dat de protestacties van de bonden gisteravond grimmiger werden, bleek toen cameraman/verslaggever Inzjomar ‘Otti’ Scoop van TeleCuraçao agressief bejegend werd door meerdere actievoerders. TeleCuraçao-directeur Hugo Lew Yen Tai: “Hij werd door iemand aangevallen en terwijl hij zich wilde verdedigen, werd hij van achteren geschopt. Hij bleef gelukkig ongedeerd, maar de lamp van de camera raakte stuk. Hierdoor is hij ernstig belemmerd in zijn werk. We zullen onze bezwaren over deze gang van zaken dan ook middels een protestbrief aan de vakbonden kenbaar maken”, aldus Lew Yen Tai. Hij licht toe dat Scoop onmiddellijk na het incident weg is gegaan. “Toen het incident zich voordeed, was er geen politie aanwezig.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *