28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Isla betwist integriteit en deskundigheid TNO

HomeMediaAmigoe | Isla betwist integriteit en deskundigheid TNO
rechter
Rechter doet op 10 november om 14.00 uur uitspraak in zaak beslaglegging

WILLEMSTAD — “Betwist u de juistheid van de waarden, de berekening van TNO, van boven de 80 microgram bij de Joodse begraafplaats?” Dat vroeg de rechter gisteren tegen het einde van de zitting van het kort geding dat door de Isla-raffinaderij was aangespannen, meermaals.

De raadsman van de Isla zou na uitwijding stellen dat de raffinaderij de bewuste TNO-bevindingen betwist.

Aan de hand van deze TNO-berekening heeft de stichting SHZC namens 24 bewoners ‘onder de rook’, samen met mede-eiser Smoc, beslag en derdenbeslagen gelegd ten laste van de raffinaderij. De rechter zal op 10 november om 14.00 uur uitspraak doen in de zaak waarbij de beslaglegging – aan de hand van een dwangsom van 75 miljoen gulden – door de Isla wordt aangevochten.

De zitting vond onder grote belangstelling – honderden personen – van op het Wilhelminaplein verzameld Isla-personeel en -staf, vakbonden Apri (voor stafpersoneel van de raffinaderij) en PWFC (personeel in de oliesector) en contractanten van de raffinaderij, plaats. Met hun aanwezigheid hoopten de werknemers zowel hun steun te betuigen aan hun werkgever als ook hun zorg te uiten over de beslagen, de ‘dreiging van vertrek van de exploitant van de raffinaderij PdVSA’ en in algemene zin baanverlies. PWFC-vakbondsleider Angelo Meyer riep samen met Apri-voorzitter Henri Emerenciana, de aanwezigen – voor het merendeel met Curaçaose vlag – op om op vreedzame wijze invulling te geven aan de protestbijeenkomst.

Gedurende de ongeveer vier uur durende zitting, zou het gezang en gejoel vanaf het Wilhelminaplein, meermaals luid in de rechtszaal doorklinken, waardoor de uiteenzettingen van de advocaten met vlagen moeilijk te volgen waren. Hier maakte de raadsman van de Isla-raffinaderij, Tom Claassens, zelfs een grap over. “Deze liedjes waren besteld voor het moment waarop mevrouw Sandra In ’t Veld aan het woord zou zijn”, aldus Claassens over verkeerde timing. In tegenstelling tot dit grapje, zou Claassens gedreven en verhit de beslagen tijdens de zitting aanvechten. Gedurende het kort geding zou er herhaaldelijk over de locatie, waar de berekeningen door het onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbureau TNO zijn uitgevoerd, worden gesproken. Omdat de Stichting Humanitaire Zorg Curaçao (SHZC), namens 24 bewoners en mede-eiser de stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc), meent dat er sprake is van een normoverschrijding door de Isla van het jaargemiddelde van 80 microgram per kubieke meter aan zwaveldioxide (SO2), op leefniveau benedenwinds van de raffinaderij bij Beth Chaim, zou zowel de locatie van de uitgevoerde berekeningen als de deskundigheid van TNO betwist worden.

Claassens: “Aangezien er geen overleg heeft plaatsgevonden, de Isla niet is geraadpleegd over de verrichte TNO-berekeningen en de wijze waarop deze gedaan zijn, weten wij niet of deze berekeningen van TNO juist zijn ofwel correct uitgevoerd zijn. In het vonnis van 2010 wordt gesteld dat de berekenmethode van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) dient te zijn. TNO blijkt een gewijzigde berekenwijze te hebben gehanteerd, dus wij betwisten de juistheid. Ook de bewuste TNO-deskundige lijkt aangestuurd te zijn door de stichtingen.” Hij meent verder dat de deskundige naar de mond van de stichtingen zou praten. Smoc-voorzitter Peter van Leeuwen stelde vervolgens: “TNO heeft zelf geen onderzoek gedaan. Aangezien StAB door de rechter was aangewezen (in een lopende bodemprocedure) om de berekeningen te doen, heeft StAB een jaar lang de nodige data vergaard, zoals bijvoorbeeld hoeveel schoorstenen er zijn en hoeveel die uitstoten, om vervolgens berekeningen uit voeren middels een berekeningsmodel. Dus wij hebben deze door StAB verzamelde gegevens aan TNO gegeven om met hetzelfde berekenmodel (Van Leeuwen vergelijkt dit berekenmodel, ter illustratie, met de functie van bijvoorbeeld een Excel-sheet, red.) op de juiste locatie, benedenwinds van de raffinaderij bij Beth Chaim, zoals in 2010 in hoger beroep gevonnist, de berekeningen uit te voeren.” De advocate van de stichtingen Sandra In ‘t Veld, zou hierop stellen: “Als de juistheid wordt betwist van de TNO-berekeningen, waarom laat de Isla StAB niet de berekeningen doen op de juiste locatie?”

Zoals bekend hebben verschillende belanghebbenden een verzoek tot voeging ingediend waar de rechter ook over zal vonnissen. De overheidsbedrijven waarop derdenbeslagen ten laste van de Isla zijn gelegd, zijn de Curaçao Utility Company (CUC), Aqualectra, Curoil. Deze bedrijven hebben zich met het Land en de twee vakbonden verenigd in het verzoek om voeging. De raadsman van Curoil zou meermaals benadrukken dat de brandstofvoorziening ernstig in gevaar dreigt te komen, mocht de Isla letterlijk de ‘kraan dichtdraaien’ bij uitblijven van betaling. “Aangezien wij geen opslagtanks hebben en de brandstof vanaf de raffinaderij middels pijpleidingen direct naar Curoil vloeit, is er geen reserve.” In ’t Veld over de ‘door de verschillende partijen geschetste doomscenario’s’: “Men zegt voortdurend ‘wat als de Isla dit of dat doet’, maar ze zijn hier toch vertegenwoordigd? Waarom vraagt men dan niet aan hen of zij met de levering van brandstof zullen stoppen?” Hierop zou geen reactie komen van de vertegenwoordiging van de Isla, maar wel van de belanghebbenden, waarbij gewezen werd op het feit dat ‘de grote beslissingen in Venezuela (door de moedermaatschappij PdVSA) genomen worden’.

Gedurende de dag was er veel Isla-personeel voor het Gerechtsgebouw te zien.
MAN-Statenlid Charles Cooper kreeg de aanwezigen meermaals mee, zowel bij aankomst van de Isla-vertegenwoordiging als na afloop van het kort geding.
Ook gepensioneerde raffinaderij-werknemers kwamen hun steun betuigen.

Bron: Amigoe

7 reacties

  1. Altijd weer die kletsverhalen over het verleden. Compleet geobsedeerd door een aangepraat slavernijverleden. Ik vrees dat voor jou professionele hulp te laat komt.
    En als je het allemaal zo goed weet, waarom zit je dan in Nederland en niet hier ? De beste stuurlui staan aan wal of niet soms ? Maar ja het is makkelijker commentaar te leveren vanuit Nederland dan hier de handjes te laten wapperen. Een echte Held op sokken.

  2. Ben er eens mee. De TNO zal gelijk hebben. Maar om uw reacties zet mij aan het denken. Is het ons probleem? Of door uw gedrag decennia lang. U heeft nog het gedrag van zie u wel. Vanaf 1863 speelt dit. Wees een koninkrijksgenoot. Proef ik niet. Wat dom zijn jullie. Door jullie gedrag en antwoorden zeggen veel. Jullie kunnen
    Ons niet helpen. U denkt aan u zelf. Zee strand en zon. Als wij het goed hebben. Totdat er weer een 30 mei weer plaatsvind. Help het eiland. Lach er niet om. Morgen heeft u een probleem. Het vluchten zal laat zijn. U woont daar help hun, maak ze niet af.

  3. “Isla betwist integriteit en deskundigheid TNO”
    Dat doen ze natuurlijk omdat ze zelf all integerheid in huis hebben die er maar voorhanden is… Men heeft zelfs beroepsleugenaars om de zaak te verkopen in dienst.

  4. Hahaha TNO, een wereldwijd gerespecteerde instantie, een gerenommeerde instelling en de schoften van de Isla betwijfelen hun deskundigheid hahahahahahahahaha

  5. TNO, dat zijn toch makambas? Die geloven niet in sprookjes, we moeten iemand van het eiland hebben die de cultuur begrijpt. Dan komen er heel andere resultaten uit de berekeningen en is er niets aan de hand.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties