Amigoe | Januari drukke maand voor OM

openbaar-ministerie

Januari 2015 wordt een drukke maand voor OM | Foto Openbaar Ministerie

WILLEMSTAD — De maand januari volgend jaar zal een drukke maand worden voor het Openbaar Ministerie. Dan worden de zaken ‘Babel’ – witwaspraktijken en fraude waaraan voormalig premier Gerrit Schotte (MFK) zich zou hebben schuldig gemaakt – en de beroepsbehandeling van de zaak ‘Magnus’ behandeld.

Officier Clarelli Hato-Willems maakte gisterochtend bekend dat 16 januari volgend jaar is gereserveerd voor de behandeling van Babel. Ze sprak haar mond voorbij tijdens de pro forma-behandeling van een vuurwapenbezit-zaak tegen twee verdachten.

Advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en dus ook Schotte zelf zijn hiervan niet op de hoogte. Sulvaran zegt desgevraagd tegenover de Amigoe nog geen dagvaarding te hebben ontvangen. Volgens het OM zal de behandeling van deze zaak een hele dag in beslag nemen.

Zoals het OM eerder al officieel had bekendgemaakt, is het onderzoek in deze zaak gereed voor behandeling. Welke strafbare feiten specifiek op de dagvaarding zullen komen te staan is nog onduidelijk.

Het is dus nog onduidelijk of Schotte strafrechtelijk vervolgd zal worden voor de zogenoemde ‘frequency jammers’ (stoorzenders, red.), die tijdens huiszoekingen in onder meer zijn woning zijn gevonden.

Het is strafbaar om stoorzenders aan te leggen, in gebruik te hebben of te exploiteren, waarop een gevangenisstraf staat van minder dan vier jaar. Ook het door Schotte als vermist opgegeven diplomatiek paspoort is meegenomen in het Babel-onderzoek.


Magnu
s

Enkele weken na de behandeling van de zaak Babel, zal de inhoudelijke beroepsbehandeling van de zaak Magnus plaatsvinden. Zoals bekend, heeft het OM eerder beroep aangetekend tegen de vrijspraak van de mannen Dangelo ‘Panchèk’ Damascus en Carlos ‘Kalo’ Pieter, van betrokkenheid bij de moord op Statenlid Helmin Wiels.

Dit, terwijl het OM twintig jaar celstraf eiste tegen Damascus en vier jaar tegen Pieter. Damascus kreeg echter acht jaar celstraf opgelegd voor twee overvallen en vuurwapenbezit, en Pieter achttien maanden voor een gewapende overval die hij samen met Damascus had gepleegd.

Echter, ook Pieter is in hoger beroep gegaan tegen deze straf. Zijn raadsvrouw tekende in september jl. beroep aan. Pieter beweert onschuldig te zijn en wil voor deze gewapende overval vrijgesproken worden.

Opmerkelijk is dat er drie dagen zijn gereserveerd voor de behandeling van Magnus, inclusief een zaterdag. Het Gerecht heeft nooit eerder een zaak op een zaterdag, oftewel in het weekeinde, behandeld.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *