Amigoe | ‘Jardim moet duidelijke taal spreken’

‘Jardim moet duidelijke taal spreken’

‘Jardim moet duidelijke taal spreken’

WILLEMSTAD — De minister van Financiën José Jardim moet duidelijk uitleggen wat de plannen van de regering zijn om de rust binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) te herstellen.

Dat zegt PAR-fractieleider Zita Jesus-Leito desgevraagd in een reactie op de inval bij Emsley Tromp, de directeur van de CBCS, woensdag.

“Ik vind het heel erg wat er nu bij de Centrale Bank aan de hand is. Onze partij is erg bezorgd.”

CBCS wordt volgens haar omgeven door problemen.

“Het strafrechtelijk onderzoek naar de presidentdirecteur van de CBCS, de Raad van Commissarissen (RvC) die het onderling niet goed met elkaar kan vinden. Ook zit de RvC niet op een lijn met de Raad van Bestuur. Deze problemen zijn funest voor ons financieel systeem. Het is zorgwekkend.

Weliswaar heeft Tromp de beslissing genomen om met vakantie te gaan, toch moet er een duidelijk standpunt vanuit de regering komen. De minister van Financiën moet een uitspraak doen over wat er gedaan moet worden om de problemen bij de CBCS op te lossen”,

aldus Jesus-Leito.

Volgens het Statenlid is het onduidelijk welk traject de minister heeft ingezet om de rust binnen de CBCS te herstellen.

“Het moet duidelijk zijn dat we nog steeds een stabiele centrale bank hebben die de stabiliteit van de gulden en het financieel systeem kan waarborgen.”

‘Pro-koloniale houding

Onafhankelijk Statenlid Charles Cooper beschuldigt Jardim van een pro-koloniale houding.

“Als het waar is dat Jardim gisteren in de buitengewone vergadering van de ministerraad heeft voorgesteld om Nederland in te laten grijpen in de Centrale Bank, dan moet Jardim van zijn taken worden ontheven. Jardim heeft de situatie bij de CBCS op zijn beloop gelaten waardoor het imago van de centrale bank is aangetast. Hij heeft twee jaar lang niets met de aanbevelingen van PwC gedaan. Noch heeft hij een opdracht gegeven voor een integriteitsonderzoek naar onder anderen Tromp. Dit alleen al is aanleiding voor een motie van wantrouwen.”

Cooper vindt het jammer dat het zover heeft moeten komen met Tromp. Hij bekritiseert het gebrek aan durf bij bewindslieden om jaren terug Tromp niet te ontslaan.

“Vanaf het moment dat Tromp in 2011 het in zijn hoofd haalde om in de pers zijn meerderen door het slijk te halen had hij op staande voet ontslagen moeten worden.”

Cooper doelt op de beschuldigingen die Tromp destijds deed aan het adres van MFK-ministers George Jamaloodin, Nasser El Hakim en Gerrit Schotte. De integriteit van Tromp stond toen ook ter discussie.

Tromp ontsprong volgens Cooper de dans door St. Maarten te paaien met een obligatielening voor de ontwikkeling van de haven.

“Daardoor kreeg hij bescherming van de regering van St. Maarten, die marionetten in de Raad van Commissarissen (RvC) benoemde. Hierdoor ontstond een patstelling in de RvC. Ook de commissaris die het Hof benoemde, Robert Pietersz, werkte tegen. Samen met St. Maarten gijzelde hij de centrale bank. Dat is ook duidelijk naar voren gekomen in het rapport van de Nederlandse PwC over de centrale bank.”

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | ‘Jardim moet duidelijke taal spreken’

  1. Abraham Mossel

    Het ergste is dat de schooier vet-nek Cooper als hij in de ” staten ” op een gouden stoeltje mag gaan zitten, dit scheithuis geen screening hoeft te ondergaan dat is alleen voor dat schorum wat minister zakkenvuller 1 klas wil worden, Cooper en de rest van de staten leden vallen onder de catorogie zakkenvuller 2e klas enzo!.

  2. niet alleen Schotte heeft boter op het hoofd, maar ook bij Cooper druipt de ranzige boter door zijn vette nek.

  3. Het moet niet gekker worden. Corrupte Cooper die om een integriteitsonderzoek vraagt en en passant nog even zijn maffiamaatje Gerrit Schotte in zijn kont kruipt.

    En Leito die vraagt om duidelijke taal te spreken bij de CBCS maar zelf oorverdovend haar mond houdt bij de porkeria in het Curacaohuis.

    Wat een payasos.

  4. Moet er ook niet eens een hernieuwd integriteitsonderzoek naar Cooper komen? Of komt dat sowieso als hij, dio verhoede het, in de Staten wordt gekozen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *