30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Jardim: Niemand gaat erop achteruit

HomeMediaAmigoe | Jardim: Niemand gaat erop achteruit
Jardim: Niemand gaat erop achteruit
Jardim: Niemand gaat erop achteruit

WILLEMSTAD — Niemand gaat erop achteruit met de wijzigingen in de inkomsten- en loonbelasting zoals de overheid die vorige week naar de Staten heeft gestuurd. In het originele voorstel van enkele maanden geleden werd nog gesproken van een kleine groep van 700 personen die er in de inkomstenbelasting- en loonbelastingsfeer op achteruit zou gaan.

Het uiteindelijke voorstel voor belastinghervormingen van de overheid dat naar de Staten is gegaan, is aangepast in vergelijking met het oorspronkelijke voorstel van eerder dit jaar. De doelstelling blijft echter om de belastingdruk structureel te verlagen, het belastingsysteem te simplificeren en om de ‘tax compliance’ te verhogen, zei minister van Financiën José Jardim vanochtend in de Staten. “De belastingdruk en de sociale premies zijn momenteel excessief.

De aanpassingen zijn gedaan nadat de adviezen van de Sociaal Economische Raad (SER) en de Raad van Advies binnen waren gekomen en de overheid ook in dialoog was getreden met verschillende stakeholders, zoals de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao en de bancaire sector.

Een van de wijzigingen is het besluit om de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek terug te draaien. Ook de aftrek van de rente op consumptief krediet blijft. Wat wel wordt afgeschaft is de rente op de brandverzekering en kosten van onderhoud aan het eigen huis. Volgens Jardim worden deze aftrekposten toch niet volledig benut door de belastingbetaler.

Voor ondernemers blijven de beperkingen in bepaalde aftrekposten wel bestaan. Het gaat om de afschaffing van de aftrek van representatiekosten, het schrappen van de vervroegde afschrijving op bedrijfsmiddelen, beperking van de investeringsaftrek en beperking van afschrijving op gebouwen.

Wat dit laatste betreft, zolang deze gebouwen worden gebruikt voor de uitvoering van de bedrijfsactiviteiten en niet een beleggingsinvestering zijn, zei Jardim dat deze maatregel (beperking) wordt uitgesteld tot 2016.

Wat wel in het voordeel van de ondernemer wordt teruggedraaid, is de intentie om de aftrekbaarheid van giften en sponsoring te stellen op 0 procent. Nu is het 80 procent. De minister zei dat de aftrekbaarheid nu juist wordt verhoogd van 80 procent naar 100 procent. “Doel hiervan is om het sociaal gedrag van ondernemers door activiteiten te sponsoren te stimuleren.”

Ook wordt een nieuwe aftrekpost geïntroduceerd. Het betreft de mogelijkheid om voor een maximumbedrag van 10.000 gulden per jaar bij de fiscus te declareren. De minister zegt dat de bedoeling hiervan is om meer jongeren te stimuleren om te gaan studeren, maar ook om studenten in het buitenland een stimulans te geven om terug te keren naar het eiland.

Ook stelt de overheid voor om een loonregeling te introduceren voor directeuren/grootaandeelhouders. Deze personen onttrekken hun inkomen vaak in de vorm van dividenduitkering van hun bedrijf. De minister wil nu een loonregeling voorstellen waarbij het minimumloon van de directeur/grootaandeelhouder bij de wet wordt bepaald.

Verder gaf de minister aan dat het belastbaar inkomen per jaar wordt verhoogd. Dat houdt in dat van een grotere groep werknemers maandelijks geen loonbelasting meer wordt ingehouden. Ook gaf hij aan wat de verlagingen zijn van de verschillende loonbelastingschijven. Iemand met een maandloon van 200 gulden bijvoorbeeld betaalt momenteel 74 gulden aan loonbetasting. In 2015 wordt dat 39 gulden en in 2016 14 gulden. Het plan gaat er ook vanuit dat in 2016 de winstbelasting 22,1 procent zal gaan bedragen.

Voor wat betreft de wijzigingen in het belastingtarief op rente op binnenlandse banktegoeden: het eerste voorstel was om tot uniformiteit te komen in de dividendbelasting en belasting op rente op banktegoeden. Het tarief op dividendbelasting zou worden verlaagd van 19,5 procent naar 17,5 procent, terwijl de belasting op rente op banktegoeden zou worden verhoogd van 6,5 provent naar 17,5 procent. Maar deze verhoging zou inhouden dat de verplichting om ook de premies aov (16 procent), avbz (2 procent) en bvz (13 procent) te betalen, komt te vervallen.

De overheid heeft echter besloten om, op aandringen van de bancaire sector omdat een dergelijke regeling zou leiden tot kapitaalvlucht, de invoering van uniformiteit tussen dividendbelasting en belasting op rente op banktegoeden voorlopig niet meer door te voeren. Daardoor blijft de dividendbelasting 19,5 procent, maar wordt de belasting op rente op banktegoeden verhoogd van 6,5 procent naar 8,5 procent.

Echter de verplichting om ook de sociale premies over deze rente-inkomsten te betalen, komt wel te vervallen. Hierdoor, zei de minister, gaat niemand erop achteruit, maar gaat men er juist op vooruit. Wel gaf de minister aan dat in de toekomst de ‘compliance’ met betrekking tot het betalen van belasting over rente-inkomsten omhoog moet. Cijfers uit 2011 geven aan dat de banken lokaal 60 miljoen aan rente bijschrijven op rekeningen van spaarders, terwijl maar 6 miljoen wordt opgegeven aan de belastingdienst.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties